Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sexåringar som äter fläsk mobbas – skolan ber om hjälp

Niclas Bergström, 38, är förälder till ett barn på skolan.
Foto: Privat
Brevet från skolan.
Foto: Haninge Kommun

Sexåringar retas för att de äter fläsk och har kortbyxor.

Nu varnar en skola i Haninge för att religiös mobbning pågår i förskoleklassen.

En förskoleklass på en grundskola i Haninge kommun i södra Stockholm har skickat ut ett brev till föräldrarna för att upplysa om mobbning kopplad till religion.

I brevet framgår att vissa barn i förskoleklassen, i åldrarna sex till sju år, blivit retade för sina matvanor och kläder:

”En del barn har blivit retade för att de äter vissa livsmedel som fläskkött samt för deras kläder (exempelvis att de bär shorts eller att vuxna inte bär slöja). I skolan belyser vi allas lika värde oavsett religion, etnisk bakgrund, sexuell läggning, ålder, kön eller ursprung”, går det bland annat att läsa i brevet som först uppmärksammades av frilansjournalisten Joakim Lamotte.

”Vi vill informera er om vad som sker i grupperna just nu. Vi har haft problem med våldslekar som ofta går överstyr och även mobbning kring olika religioner”, går det bland annat att läsa i brevet.
Foto: Haninge kommun

Brevet en första åtgärd

Enligt rektorn på skolan har brevet skickats ut som en första åtgärd för att motverka att problemen fortsätter.

”Om vi ser att barnen inte behandlar varandra väl så agerar vi. I det här fallet har personalen valt att formulera ett brev till föräldrarna som en första åtgärd”, skriver rektorn i ett mejl till Expressen.

”Vi kommer att följa upp frågan och i vanlig ordning sätta in fler åtgärder om så skulle behövas”.

Robert Thornberg, 49, är professor i pedagogik vid Linköpings universitet och har forskat mycket kring mobbning.
Foto: Linköpings universitet

”Barn påverkas av normer”

Robert Thornberg är professor i pedagogik vid Linköpings universitet och menar att barn lätt påverkas av sin omgivning.

– Barn är en del av vårt samhälle och påverkas av de normer som finns omkring dem. Normer som kan komma från föräldrar, kompisar, andra barn, från medier och så vidare.

En av föräldrarna i klassen, som vill vara anonym, anser att personalen bedriver ett gott arbete för att säkerställa att alla barn behandlas lika.

– Situationen i förskoleklassen är generellt sett väldigt trygg. Det är fantastisk personal som jobbar mycket med likabehandling och allas lika värde som man ska enligt läroplanen, menar föräldern.

”Ett annat problem som uppkommit rör religion. En del barn har blivit retade för att de äter vissa livsmedel som fläskkött samt för deras kläder (exempelvis att de bär shorts eller att vuxna inte bär slöja). I skolan belyser vi allas lika värde oavsett religion, etnisk bakgrund, sexuell läggning, ålder, kön eller ursprung”.
Foto: Haninge kommun

”Skolan måste våga punktmarkera föräldrarna”

Niclas Bergström, 38, är förälder till ett barn i årskurs ett på samma skola. Hans barn har gemensamt fritidshem med den berörda förskoleklassen. Niclas är generellt nöjd med skolan, men menar att informationen borde ha gått ut till alla föräldrar vars barn eventuellt kan ha berörts.

Niclas Bergström, 38, är förälder till ett barn på skolan.
Foto: Privat

– Jag skulle vilja veta om det påverkar mitt barn. Det här är problematiska värderingar som någon förälder lär ut till en sexåring. Det är ingen sexåring som vaknar upp och säger att ”kjol är dåligt”. Det är problematiskt, säger han och fortsätter:

– Jag tycker skolan och Haninge kommun generellt är bra på att arbeta med de här frågorna. Men jag tycker att skolan måste våga punktmarkera föräldrarna som helt uppenbart inte har acceptabla åsikter.

”Mobbning sker bland förskolebarn”

Robert Thornberg, professor i pedagogik vid Linköpings universitet, anser att mobbning bland yngre barn är ett område som fått lite fokus – trots att mobbning existerar långt ned i åldrarna.

– Den mesta forskning när det gäller mobbning bland barn och unga rör skolbarn. Men det har också gjorts studier när det gäller förskolan som visar att mobbning också sker bland yngre, säger han.

Robert Thornberg menar att orsakerna till mobbning, speciellt bland yngre barn, är komplexa, men lyfter vikten i att jobba förebyggande.

Skolans uppmaning till föräldrarna

I brevet, som nu sprids i sociala medier, lyfts även frågan om våldsamma lekar, och avslutas med en uppmaning till föräldrarna i förskoleklassen:

”Det viktigaste är hur vi är mot varandra och accepterar våra olika val i livet oavsett det gäller religion, kläder, mat eller levnadsvillkor. Att vi skriver detta brev är för att nå er alla samt att vi önskar att ni funderar över ert förhållningssätt till dessa saker. Vi vill även att ni pratar med ert barn kring dessa saker då det är viktigt att även ni visar vad som är ett bra beteende och hur vi är mot varandra.”

Expressen har sökt rektorn på skolan för ytterligare kommentarer, som hänvisar till sitt mejlsvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.