Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sex vänsterextrema åtalas för en rad brott

Enligt tidigare uppgifter till Expressen var misshandeln under demonstrationen den 14 september var en av de händelser som fick polisen att slå till mot vänsterextremisterna. Foto: Olle Sporrong

Åtal väcktes nu på förmiddagen i Västmanlands tingsrätt mot sex personer från den vänsterextrema organisationen Revolutionära Fronten.

Totalt handlar det om nio åtalspunkter där de åtalats för bland annat: misshandel, försök till mordbrand, skadegörelse och olaga hot.

Polisen i de olika länen kring Mälaren har under en tid drivit projektet "Operation Eskil" i syfte att kartlägga vänsterextrema aktivister ur nätverket Revolutionära Fronten. Den 19 november gjordes exempelvis ett större tillslag på olika orter där en rad vapenbeslag gjordes. I dag lämnade kammaråklagare Helena Lundgren vid åklagarkammaren i Västerås in en 18 sidor lång stämningsansökan till Västmanlands tingsrätt.

Chattar

Bland åtalspunkterna finns exempelvis misshandel av personer kopplade till högerextrema organisationer. Bland åklagarens viktigaste bevisning finns utdrag ur chatkonversationer mellan de åtalade. I en av dem skriver de:

- Köttade ni han NN eller va han heter, snubben som åkte på däng med sin nassebrud?

- Japp, hon slog jag i ansiktet med ett dammsugarrör.

Enligt åklagarens misstankar har de åtalade vänsteraktivisterna kastat in rökbomber i en persons bostad.

– Det gick svinbra, skrev de åtalade i chattkonversationer efter ett av attentaten enligt åklagaren.

Yxa och vätska

I en annan lägenhet har de enligt åklagaren hällt in stark doftande vätska genom brevinkastet och slagit en yxa i dörren.

"Åtgärden att hälla in stark vätska ska i första hand bedömas som misshandel. I andra hand ska det bedömas som olaga hot på grund av vätskans karaktär då åtgärden varit ägnad att hos målsäganden framkalla allvarlig fruktan för säkerhet till person eller egendom. I tredje hand är åtgärden att betrakta som skadegörelse då åtgärden är svår att sanera bort"

Hot

En av de åtalade har också enligt åtalet hotat en moderat lokalpolitiker. Han ska bland annat ha kallat politikern för "borgarjävel" och sagt att han ska döda honom om han inte slutar med sitt politiska engagemang.

Åklagaren har i sin stämningsansökan också hänvisat till att Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säpo, kommer att vittna under den kommande rättegången. Hennes vittnesmål kommer då att handla om de olika personernas roller inom organisationen Revolutionära Fronten.