Sex utesluts ur Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
SDU:s Jessica Ohlson.

Sverigedemokraternas partistyrelse har beslutat att sex personer kring striden mot det tidigare ungdomsförbundet SDU ska uteslutas ur partiet.

SD vill inte berätta vilka det är, men SDU-ordförande Jessica Ohlson säger att hon är en av de uteslutna.

– Ja, jag har fått bekräftat att jag är en av dem. Det var väntat, man öppnar inte ett personärende på mig utan att man tänker utesluta mig, säger hon till aftonbladet.se.

Ohlson uppger att bland de andra fem återfinns SDU:s vice ordförande Adam Berg samt styrelseledamöterna Filip Djupenström och Johan Juthberg. Dessutom utesluts Eric Myrin och Sara Engström.

Det extra partistyrelsemötet på söndagen behandlade tio medlemsärenden med koppling till SDU. Beslutet blev att fyra personer får en varning, men sex stycken får alltså lämna SD.

Enligt Linda Myrin, pressekreterare på partiets riksdagsgrupp, beror SD:s tystlåtenhet om vilka som berörs på att personerna själva måste informeras först.

Känner sig överkörd

Enligt Aftonbladet hade Ohlson – som TT inte kunnat nå på söndagskvällen – och andra förtroendevalda inom SDU tidigare kontaktats av SD:s medlemsutskott. De har alla ställts inför valet: lämna SDU eller bli uteslutna ur SD.

Moderpartiet har nyligen brutit helt med ungdomsförbundet och i stället startat ett nytt: Ungsvenskarna SDU.

Jessica Ohlson säger till att Aftonbladet att hon känner sig överkörd:

– Jag är besviken på att partistyrelsen kommer undan med det här beteendet.

Ska flytta

Ohlson meddelar enligt unt.se att hon ska avsäga sig sina politiska uppdrag i Uppsala. I ett sms skriver hon att det beror på att hon ska flytta till Nyköping.

SDU-ordföranden poängterar att det "känns väldigt tråkigt att flera års engagemang tar slut".

"Just nu har interndemokratin fått sig en törn av maktmissbruk och hot, men i längden är jag övertygad om att den kommer segra", skriver hon också enligt tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.