Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sex tips i sista minuten för dig som ska göra högskoleprovet

Så klarar du högskoleprovet. Experten tipsar.
Redo för nya utmaningar? Du kan göra högskoleprovet och starta en ny spännande utbildning!
Gör som Prins Daniel – sikta på universitetet i Linköping. Här besöker han Kungsgårdsgymnasiet och Campus Norrköping. Foto: SVEN LINDWALL

Lördagen 6 april är vårens datum för högskoleprovet.

Men hoppa inte av, även om du inte förberett dig. Det är aldrig för sent att höja ditt snitt i sista stund.

Gör du inte det har du i alla fall fått öva i skarpt läge inför nästa chans till hösten.

Har du drömt om att byta yrke? Eller utbilda dig till det du verkligen brinner för? Men har du inte betyg som räcker?

Du har alla möjligheter att få en andra chans. Det kräver dock en del arbete från din sida och att du gör högskoleprovet. Ju högre snitt, desto fler dörrar öppnar sig för dig. 

Det fina med högskoleprovet är att du kan göra det två gånger om året. Du behöver inte börja utbildningen till hösten, ett prov är giltigt i fem år och du behöver inte ens söka på det senaste provet, du kan välja ditt bästa resultat från de senaste fem åren. Så du riskerar ingenting genom att göra om provet om du är missnöjd med ditt gamla resultat.

 

Viktiga datum för vårens högskoleprov

■ Tisdag 15 januari 2019: Första dagen att anmäla sig till högskoleprovet.

■ Fredag 1 februari: Anmälningstiden går ut. Du ska ha betalat anmälningsavgiften på 450 kronor då.

■ Lördagen 6 april: Högskoleprovet.

LÄS MER: Högskoleprovet 2018 – testa om du kan frågorna 

Så gör du högskoleprovet våren 2019

Du får en kallelse till provet med e-post senaste en vecka innan provet. Provet kan flyttas till en annan plats om det inte finns tillräckligt många deltagare till platsen du valt.

Tänk på att öva i god tid före provet. Ju mer förberedd du är desto större chans har du att få maxpoängen 2,0. Läs vidare så berättar vi hur du gör.

Högskoleprovet i korthet

■ Högskoleprovet ges två gånger om året, i april och oktober. Vårprovet äger rum på en lördag, höstprovet en söndag.

■ Du kan inte anmäla dig i efterhand.

■ Vårens prov är lördagen 6 april 2019. Anmälan är öppen 15 januari–1 februari 2019.

■ Höstens prov 2019 är söndagen 20 oktober. Anmälan 15 augusti 2019–2 september 2019.

■ Du anmäler dig till högskoleprovet via webben. Anmälningsavgiften är 450 kronor. Du anmäler dig här. 

Åtta sätt att höja ditt resultat på sikt

Det bästa sättet att förbereda sig är att gå igenom gamla högskoleprov. Ju fler du gör desto mindre överraskad blir du i skarpt läge. Det finns ett antal på Universitets- och högskolerådets sajt, men du kan även hitta fler på olika betalsajter.

1. Öva. Hitta gamla prov och träna, speciellt på de områden du klarar lite sämre. Du hittar gamla högskoleprov på högskolerådets sajt Studera.nu. Du kan även hitta prov från år 2000 och framåt här. Men de finns på fler platser på nätet. Börja lugnt och utan tidspress, så att du förstår vad som verkligen krävs av dig. Börja redan i januari.

2. Håll humöret uppe och släpp gamla frågor. Du kan lätt tappa fokus om du inte släpper de frågor du svarat på. Tänk positivt och framåt! Om du tror att du kommer att misslyckas så ger du dig inte en ärlig chans.

3. Öva igen under press. I steg två ska du öva under de förhållanden som krävs av dig på högskoleprovet. Stäng av telefonen och ställ timern på 55 minuter och var disciplinerad. Du lär dig att släppa frågor du inte kan och snabbt gå vidare. 

4. Öva på verkliga texter. Ett viktigt moment är läsförståelse (du ska ju sedan kunna tillgodogöra dig svår kurslitteratur). Albin Stööp som skrivit boken "Så får du full pott på högskoleprovet" berättade tidigare för Svenska Dagbladet att det är en bra idé att läsa lagom svåra artiklar från tidningar som Dagens Medicin. När det gäller engelsk läsförståelse är tipset liknande, fast då på engelska. Läs och sammanfatta i skrift vad texten handlar om.

5. Gå igenom din matte. Många är rädda för matematik, men helt i onödan. Hemligheten är att träna, träna och träna. Även om du är på en avancerad nivå kan det vara bra att öva på det enklare, så att det sitter säkert och att du snabbt kan gå över till de svårare problemen.

6. Öva på kartor och diagram. Träna på tabeller och diagram från verkliga livet. Lär dina ögon att snabbt hitta information på sajter som Statistiska centralbyrån. Välj ämnen som du gillar, det blir roligare så.

7. Perfektion. Ta en hel dag och gör fem provpass under liknande omständigheter som ett riktigt prov. Gör det helst inte hemma och låt dig inte störas av någonting.

8. Vila dagen före högskoleprovet. Stressplugga inte in en massa saker, för de kommer att trilla ur hjärnan lika snabbt. 

Så. Nu är du klar för att möta det riktiga högskoleprovet!

LÄS MER: Kan du orden på högskoleprovet 2016 - plugga med gammalt prov här 

 

Sex tips i sista minuten för att maxa ditt högskoleprov

Har du inte övat speciellt mycket och ska göra provet i morgon? Då finns några knep för att göra det enklare:

1. Sov. Gå och lägg dig tidigt och se till att du kommer utvilad till högskoleprovet. 

2. Förbered det praktiska. Se till att du förbereder redan under dagen allt du behöver ta med. Packa en väska. Att inte behöva stressa på morgonen är ett bra steg till ett bättre resultat.

3. Ta fram kläder. Nej. Att rota runt i lådor och gardrober efter rätt kläder är heller inget bra sätt att förbereda sig på.

4. Ät frukost på morgonen. Gör som du brukar. Men stressa inte. 

5. Förbered lite. Gå igenom ett av delmomenten på kvällen. Du behöver inte göra allt, men det är bra om du stresstestar dig. Många berättar i efterhand att de drabbats av panik under högskoleprovet och inte läst frågorna ordentligt. Det är bättre att du läser frågorna, men inte hinner allt, än att du stirrar runt och gör fel på allt.

6. Ta med ett gott humör. Är du väl förberedd med det praktiska, utvilad och lite på alerten kommer det att gå bra. 

 

Det här ska du ta med dig till högskoleprovet

Legitimation. Din legitimation kommer att kollas flera gånger under provdagen. Utan giltig ID-handling får du inte skriva provet. Du kan legitimera dig med ID-kort, körkort eller svenskt EU-pass. Utländska medborgare utan svenskt personnummer kan legitimera sig med pass.

Blyertspenna (och pennvässare) - du får inte ha en bläckpenna

Suddgummi.

■ Vanlig rak linjal.

Överstrykningspenna (neonpenna).

■ Obs! Hjälpmedel som lagrar, tar emot eller hämtar in information är inte tillåtna. Mobiltelefonen ska vara avstängd och undanlagd. Du får inte använda miniräknare.

■ Mat och dryck accepteras inte under provet. Undantag för diabetiker med intyg.

LÄS MER: Hon fick full pott på högskoleprovet 

Högskoleprovet för dig med diabetes

Har du diabetes är det viktigt att du berättar det senast sista anmälningsdagen. Du ska kunna styrka din diabetes med läkarintyg eller motsvarande. Anledningen är att du kanske måste äta eller dricka under provet för att hålla blodsockernivåerna på en acceptabel nivå. Du ska också kunna ta med nödvändig mätutrustning för att kolla blodsockernivån.

Högskoleprovets alla delar

Högskoleprovet är indelat i fem stycken 55 minuter långa provpass. Du ska lösa 160 uppgifter på sammanlagt 4 timmar och 35 minuter, eller 275 minuter. 

Vad är det för slags prov? Jo, du kommer att skriva två kvantitativa provpass, två verbala provpass och ett utprövningspass. Det är inte känt i förväg i vilken ordning passen kommer.

Du blir kallad en vecka före provet

En vecka innan du ska göra provet blir du kallad via e-post. Där får du veta var du ska genomföra högskoleprovet. Tänk på att du kanske inte kan genomföra provet på den plats du valt. Du får inte pengarna tillbaka om du inte kan ta dig till den nya platsen.

Har du konto på hogskoleprov.nu kan du hämta kallelsen där. Det är också där du kan anmäla dig till provet.

Använd tiden före provet att förbereda dig för vad som kommer att ske. 

LÄS MER: Testa: Hur bra skulle du klara dig på högskoleprovet? 

Kvantitativa delen – XYZ (matematisk problemlösning), KVA (kvantitativa jämförelser), NOG (kvantitativa resonemang) och DTK (diagram, tabeller, kartor). Samt den verbala delen – ORD (ord och begrepp), LÄS (läsförståelse och svensk text), MEK (meningskomplettering) och ELF (engelsk läsförståelse).

■ 08.10–08.30: Legitimationskontroll mot deltagarförteckning och placering.

■ 08.30-09.00: Introduktion.

■ 09.00–09.55: Provpass 1 - legitimationskontroll.

■ 10.00–10.25: Rast 

■ 10.30–11.25: Provpass 2 - legitimationskontroll

■ 11.30–11.55: Rast 

■ 12.00–12.55 Provpass 3 - legitimationskontroll

■ 13.00–13.55 Lunch 

■ 14.00–14.55 Provpass 4 - legitimationskontroll

■ 15.00–15.25 Rast 

■ 15.30–16.25 Provpass 5 - legitimationskontroll

■ 16.25–16.30 Information till provdeltagare

Du har 25 minuters paus mellan provpassen och 55 minuters lunch efter provpass 3.

Provdagen är 8 timmar lång. Effektiv provtid är 4 timmar och 35 minuter. Du ska lösa 160 uppgifter.

LÄS MER: Högskoleprovet test - hur många ord kan du? 

Det ska du göra innan och under högskoleprovet

Innan du går hemifrån ska du kolla saker du alltid tror att du glömmer, som kolla kaffebryggaren, kolla att spisen är avstängd. Kolla att du låser om dig ordentligt. Släpp det sedan.

■ Grips inte av panik. Det är en massa tempoväxlingar i frågorna inom varje provpass. Känner du dig stressad så blunda och andas lugnt i 20 sekunder och fortsätt sedan. Du hinner.

■ Släpp det du inte kan. Fastna inte i en fråga du "borde kunna". Gör en anteckning och gå tillbaka till de frågor du inte kan när du har kommit till slutet av frågorna.

■ Gå igenom – om du har tid.

■ Koncentrera dig på uppgiften. Det kan hända en massa saker under högskoleprovet. Släpp det. 

■ Våga gissa! Du får inga minuspoäng om du svarar fel.

■ Använd pauserna för att andas ut. Tänk också på att du inte kommer att få lunch förrän klockan 12.50. Börja inte provet hungrig.

■ Det går fler tåg. Är du inte nöjd med ditt resultat så kommer det fler chanser. Ja, inte förrän om ett halvår, men visst är drömjobbet värt att vänta och kämpa för? Dessutom har du ett halvår på dig att förbereda dig för nästa gång.

Du kan inte anmäla dig i efterhand

Har du missat att anmäla dig får du vänta tills nästa gång innan du kan anmäla dig. Men du kan redan nu förbereda dig för det provet.

LÄS MER: Gör högskoleprovet - ordförståelsedelen 

 

Nej! Fuskar du riskerar du att bli polisanmäld. Foto: SHUTTERSTOCK

Detta händer om du fuskar

Högskolemyndigheten ser allvarligt på fusk. Den som fuskar kan bli polisanmäld och riskerar att stängas av från högskoleprovet i två år. Dessutom kan du få hela provresultatet ogiltigförklarat.

Som fusk räknas att använda otillåtna hjälpmedel, eller att skriva efter provtidens slut.

Så anmäler du dig till nästa högskoleprov

Skapa ett konto på högskoleprov.nu för att göra Högskoleprovet.  På hemsidan väljer du sedan var du vill genomföra provet. 

Högskoleprovet kostar 450 kronor och betalas med kort (Visa eller Mastercard) eller bankgiro. Tänk på att anmälan är giltig först när betalning är genomförd:

"För att din anmälan ska vara giltig måste betalningen vara Universitets- och högskolerådet (UHR) tillhanda sista anmälningsdag."

Anmälan är personlig och kan inte överlåtas. Anmälansavgiften återbetalas inte om du inte kan gå. 

Kommande högskoleprov

Höst 2019: Söndagen 20 oktober. Anmälan öppen: 15 augusti–2 september.

Vår 2020: Lördagen 4 april.

Höst 2020: 18 oktober.

Så länge gäller högskoleprovet

Du kan använda dig av resultatet från högskoleprovet i fem år. Det är alltid ditt bästa resultat från de senaste fem åren som gäller. Ett provresultat är giltigt till utgången av det kalenderhalvår som infaller fem år efter provtillfället. Det prov du gör våren 2019 varar för anmälan till höstterminen 2024.

LÄS MER: Högskoleprovet gammalt test: Vet du vad de här kluriga orden betyder? 

Här hittar du gamla och tidigare prov

Du hittar äldre högskoleprov på Studera.nu som drivs av högskolerådet. Vill du ha provfrågor från våren 2016 finns de här

Du kan även hitta prov från år 2000 och framåt här. Av upphovsrättsskäl ligger de engelska läsförståelseproven ute bara en kort tid efter varje provtillfälle.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!