Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sex timmar som
rör upp känslorna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Möts igen. I kväll debatterar partisekreterarna Kent Persson (M) och Carin Jämtin (S) på nytt i "Bar och Politik" med Niklas Svensson.
Foto: Cornelia Nordström

I Göteborg införs nu sex timmars arbetsdag på försök i vissa kommunala verksamheter.

En kvarts miljon jobb kan försvinna om detta blir verklighet i hela landet, hävdar Moderaterna.

- Det är ett ansvarslöst experiment som kostar skattebetalarna miljoner, säger partisekreteraren Kent Persson (M) inför kvällens direktsändning av politikmagasinet Bar & Politik från Clarion Hotell Post i Göteborg.

Vänsterpartiets mål är att korta arbetstiden till 30 timmar och Miljöpartiet ska verka för 35 timmars arbetsvecka.

Resultatet, enligt Moderaterna: Mellan 125 000 och 250 000 färre jobb och minskade skatteintäkter med mellan 140 och 280 miljarder kronor.

- Vad vill Socialdemokraterna - ska vi jobba mer eller mindre, undrar partisekreteraren Kent Persson (M) som i kväll möter partisekreteraren Carin Jämtin (S) i debatt i Expressens politikmagasin Bar & Politik på Clarion Hotell Post.

- Göteborg är Socialdemokraternas stora skyltfönster - och där ger de nu dubbla besked. Man kan inte lova att öka antalet arbetade timmar och sedan genomföra den här politiken.

"Vi behöver fler, inte färre"

För två veckor sedan beslutade kommunstyrelsen att införa sex timmars arbetsdag på försök i vissa kommunala verksamheter - ett förslag som rört upp känslor.

"För att klara av att finansiera välfärden på nuvarande nivåer behövs ökade skatteintäkter, inte minst i kommunsektorn. Därför är en allmän arbetstidsförkortning inte vad välfärden behöver", skrev till exempel Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, i Göteborgs-Posten i går.

- Vi har stora rekryteringsbehov av nya medarbetare i välfärden - vi behöver fler som arbetar, inte färre, säger Kent Persson inför kvällens direktsändning.

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Anneli Hulthén (S), som också medverkar i kvällens Bar & Politik, ville i går inte kommentera försöket med arbetstidsförkortning. Hon hänvisar i stället till kommunalrådskollegan Mats Pilhem (V).

- Syftet med försöket är att förbättra situationen för de som jobbar inom äldreomsorgen. Vi vill ta reda på vad en arbetstidsförkortning skulle kunna ge för positiva konsekvenser.

Ska starta den 1 juli

Enligt Pilhem har Moderaterna alltid varit emot arbetstidsförkortningar.

- De var emot att vi gick från tio timmar till åtta, och de var emot att vi slutade jobba på lördagar.

- Jag tror inte att det kommer att bli någon massarbetslöshet om vi går ner till sex timmar.

Mats Pilhem hävdar att försöket i Göteborg är fullt finansierat och ambitionen är att det ska starta redan den 1 juli i år.

Här är de rödgrönas beslut om försöket

"Vi är intresserade av de förändringar som personalen upplever i samband med projektet vad gäller allt från hälsopåverkan (såväl subjektiv som objektiv) till förändrade livsmöjligheter, men också för möjligheten att skapa fler jobb. Utöver detta är vi intresserade av att belysa vilka samhällsekonomiska vinster som kan göras av andra aktörer i samband med projektet."

Följ "Bar & Politik" i kväll!

19.00: Programledaren Niklas Svensson presenterar kvällens program för tittarna och publiken.

19.03: Expertpanelen presenteras av Frida Boisen: Entreprenören Petter Stordalen, SVT-journalisten Janne Josefsson och journalisten Josephine Freje.

19.06: Peter Santesson, Demoskop, om opinionsläget just nu.

19.10: Debatt mellan partiledarna Göran Hägglund (KD) och Gustav Fridolin (MP)

19.30: Panelen kommenterar.

19.35: Debatt mellan partisekreterarna Carin Jämtin (S) och Kent Persson (M)

19.50: Panelen kommenterar.

20.00: Professorn och lokalpolitikern Dennis Töllborg via Skype från Sydafrika, om korruption och politik.

20.05: Debatt mellan kommunalråden Annelie Hulthén (S) och Jonas Ransgård (M). (Vid försening: Fördjupat samtal om opinionsläget i Göteborg med Peter Santesson)

20.20: Panelen sammanfattar.

20.28: Avrundning. Nästa program: 22 maj - EU-special.

Du är också välkommen!

Bar & Politik direktsänds i kväll från Clarion Hotell Post i Göteborg. Det är fri entré och dörrarna öppnar klockan 18.00.

Kan du inte vara på plats under sändningen - se programmet på www.expressen.se/Barpol

och kommentera gärna det som sänds, via twitter och Facebook. Använd hashtaggen #BARPOL.

I dag lanserar GT/Expressen också det nya instagramkontot: @ExpressenPolitik

Tror du att förkortad arbetstid skulle ge fler eller färre jobb?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.