Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sex råd till dig som ska byta hemförsäkring

1 Rätt belopp När du tecknar en hemförsäkring måste du uppge ett försäkringsbelopp. Det ska motsvara det sammanlagda värdet av alla dina tillhörigheter och blir den högsta ersättning du kan få om hela hemmet förstörs vid till exempel en brand. Om du har försäkrat ditt hem för lågt, får du inte ut det fulla värdet om dina saker förstörs. Har du värderat ditt hem för högt blir premien i stället onödigt hög.

2 Inventera Gå från rum till rum och anteckna alla hemmets föremål. Skriv upp fabrikat, inköpsår, tillverknings-nummer och inköpspris. Spara kvitton och garantisedlar. Summera allt - och du har försäkringsbeloppet. Gör en extra noggrann beskrivning av särskilt värdefulla föremål. Glöm inte att anteckna allt du förvarar på vinden, i källaren, i garage och uthus. Ta gärna kort eller videofilma ditt hem. Förvara inte korten/filmerna i hemmet.

3 Villkor De vanligaste skillnaderna mellan bolagen gäller reseskydd och ersättning vid stöld. Jämför. Du har rätt till skriftlig förköpsinformation från försäkringsbolagen.

4 Pris Ring runt och jämför. Eller använd sajter på Internet som gör jobbet åt dig gratis.

5 Tilläggsförsäkringar Allrisk eller otur är vanliga namn på tillägg till hemförsäkringen. Kallas också drulleförsäkring. Ett sådant skydd täcker även skador som du orsakar själv. Ersättningsnivåerna vid olyckor och stöld utanför hemmet kan också vara mer generösa.

6 Rabatter Du kan ofta få rabatter via jobbet, facket och andra organisationer. Jämför pris och villkor med din nuvarande försäkring.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.