Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sex partier överens om friskolorna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tomas Tobé (M).
Foto: Bertil Enevåg Ericson / Scanpix

Efter flera dagars intensiva förhandlingar och nattmanglingar är friskolekommittén klar.

I dag presenterades överenskommelsen mellan S, M, FP, MP, KD och C.

Och trots S-kongressens beslut om ett kommunalt veto för nyetableringar av friskolor har det fått stryka på foten.

Friskolekommitténs arbete började för drygt ett och ett halvt år sedan. Utredningstiden har förlängts flera gånger, nu senast till den 31 maj i år.

De senaste dagarna har ordföranden Lars Leijonborg, utbildningsutskottets ordförande Tomas Tobé (M) och de skolpolitiska talespersonerna Ibrahim Baylan (S) och Mats Pertoft (MP) suttit i intensiva förhandlingar för att komma överens.

Sent i natt blev det klart.

– Vi har löst ut det mesta. Sedan är det så att varje parti har några frågor kvar. Det här är en kompromiss mellan sex partier, säger Mats Pertoft till TT.

Kommunalt veto

De sex partierna är överens på tio punkter, berättade de på en presskonferens. Bland annat ska en vandelsprövning göras på dem som vill starta en friskola, där deras ekonomiska skötsamhet ingår.

– Det är märkligt att det ska behövas, men det har hänt att personer fått tillstånd som begått grova brott, så ska det inte vara, säger kommitténs ordförande Lars Leijonborg, tidigare FP-ledare.

Långsiktighet

En prövning av ägarnas långsiktighet och seriositet ska också göras. Ägarskiften ska alltid anmälas till Skolinspektionen. Partierna är också överens om att meddelarskydd för personal i friskolor ska införas och att offentlighetsprincipen ska gälla.

Friskolekommittén har fått deadline uppskjuten flera gånger för att få mer tid att nå en bred överenskommelse. En uppgörelse över blockgränsen anses viktig för att friskolor, kommuner, föräldrar och elever ska veta vilka spelregler som gäller på lång sikt.

Precis som Expressen.se berättade tidigare i dag finns inte något kommunalt veto, som S-kongressen beslutade om i början av april, med i uppgörelsen.

Samråd

Däremot har man lyckats få in ett krav på ett obligatoriskt samråd mellan kommunen och den friskola som vill etablera sig i kommunen. Det är dock Skolinspektionen som avgör om friskolan har tillräcklig kvalitet för att få starta - Skolinspektionen fattar det avgörande beslutet.

Kommittén vill också att lagen skärps så att Skolinspektionen oftare använder sig av möjligheten att utfärda vite när en friskola inte åtgärdar brister.

Ett annat förslag är att Skolinspektionen ska kunna förelägga en friskola att anställa fler lärare. Kommittén vill att i de fall en skola visar brister som påtagligt påverkar förutsättningarna för eleverna att nå målen för utbildningen, så ska Skolinspektionen analysera lärarsituationen och anvisa förändringar i lärarresursernas storlek.

Leijonborg var nöjd med att partierna slutligen nådde en överenskommelse.

– Det känns ju mycket bra. Det har varit en del företeelser i friskolorna på senare år som varit problematiska, säger han.

Friskolekommittén

Friskolekommittén tillsattes hösten 2011, efter ett regeringsbeslut sommaren samma år, med representanter från riksdagens samtliga partier. Arbetet skulle ha varit klart hösten 2012. Men utredningstiden har flera gånger förlängts. Nytt slutdatum är 31 maj i år.

Försöken att nå en överenskommelse gäller bara alliansen och S och MP.

Ordförande i kommittén är förre utbildningsministern Lars Leijonborg. I kommittén sitter bland andra Ibrahim Baylan (S), Mats Pertoft (MP), Rossana Dinamarca (V), Ulrika Carlsson (C), Annika Eclund (KD) och Tomas Tobé (M).

Rätt att offentlighetsprincipen ska gälla på friskolorna?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.