Sex och våld – nu stoppas EU-filmen

Det börjar med ett avslitet huvud. Sen kommer en gruppsexscen och efter det misshandel av flera personer.

Här är den danska valfilmen som blev för mycket och som nu stoppas efter en kritikstorm.

– Många, vars synpunkter jag har djup respekt för, har uppfattat filmen långt mer stötande och allvarligt, än som var menat, säger folketingets talman Mogens Lykketoft.

25 maj är det EU-val. Ett val som ofta präglas av lågt deltagande. I Danmark har folketinget, landets riksdag, kommit på hur människor ska lockas till urnorna. Sex och våld.

I går släpptes kampanjfilmen "Voteman", där en vältränad hämnare gör upp med soffliggarna. Hela filmen inleds med att en person som inte bryr sig om valet får sitt huvud avslitet. Sedan kommer berättelsen om Voteman (som börjar med en gruppsexscen). En gång i tiden var Voteman en helt vanlig person som missade att rösta i ett EU-val, berättar filmen. Nu åker han runt på sina två delfiner och ser till att folk röstar. Våld är oftast metoden i filmen som främst vänder sig till unga röstande.

Stoppas efter kritikstorm

Det är ingen skräll att filmen skapat enorm uppmärksamhet i hemlandet.

– Detta är oerhört nedlåtande mot kvinnor, det är för mig helt obegripligt vad man vill med det här. Jag vill ha svar på hur mycket pengar som spenderats på detta, säger Özlem Cekic från Socialistisk folkeparti till Danmarks radio, DR.

Nu stoppas filmen efter hård kritik mot filmens innehåll.

– Många, vars synpunkter jag har djup respekt för, har uppfattat filmen långt mer stötande och allvarligt, än som var menat, säger folketingets talman Mogens Lykketoft till danska nyhetsbyrån Ritzau, som citeras av DR.

Enligt Lykketoft har reaktionerna varit allt från att filmens innehåll är oacceptabelt, till att det är grov men acceptabel humor som ska locka folk att rösta.

– Det senare var meningen, säger Lykketoft.

Filmen har nu dragits tillbaka från Folketingets Youtube-kanal, och Lykketoft har sagt att Folketinget ska bli mer försiktiga i framtiden.

– Jag kan inte förstå att man använder kvinnovåld, porr, avslitna huvuden och jag vet inte hur många örfilar för att folk ska rösta, uttalade sig Anders Samuelsen, partiledare för Liberal alliance, i DR när det stormade som värst under gårdagen.

"Se den humoristiskt"

Mogens Lykketoft svarade själv på kritiken tidigare. Då ansåg han att videon ska ses med humor.

– Man ska se den en smula humoristiskt och avslappnat, sade han i DR.

Det viktigaste är enligt Lykketoft att skapa uppmärksamhet bland unga och att få dem att rösta. Och då måste alla tillgängliga medel användas enligt honom.

"Hoppas att filmen inte sprids"

Johan Jäger, kreativ chef på reklambyrån Jung von Matt, tror att filmen är effektiv när det gäller att skapa uppmärksamhet.

"Jag tror att den här filmen har stor effekt. Framförallt indirekt på debatten om vikten av att rösta. Bara att du ringer mig för en kommentar vittnar om filmens sprängkraft. Jag hoppas att den följs upp med mer fördjupade argument än att du missar möjligheten att påverka i allmänhet", skriver han i ett mejl till Expressen.se.

Däremot anser han att filmen har en sexistisk framtoning, och han skriver rent ut att han hoppas att filmen inte sprids. Trots budskapet att locka människor att rösta.

"Jag hoppas verkligen att filmen inte sprids. Den extremt sexistiska framtoning rollfiguren har som aktiv hjälte och den passiva roll som kvinnorna har i till exempel gruppsexscenen är direkt avskyvärd och vi har kommit ofantligt mycket längre som individer i allmänhet och politiker i synnerhet (hoppas jag), än att tillåta att könsroller tillåts porträtteras på detta sätt", skriver Johan Jäger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.