"Det här är den bästa dagen hittills i mitt politiska liv," säger utbildningsminister Gustav Fridolin. Foto: ANDERS WIKLUND/TT"Det här är den bästa dagen hittills i mitt politiska liv," säger utbildningsminister Gustav Fridolin. Foto: ANDERS WIKLUND/TT
"Det här är den bästa dagen hittills i mitt politiska liv," säger utbildningsminister Gustav Fridolin. Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Pengarna kallas ett nytt statligt stöd för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling. Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅNPengarna kallas ett nytt statligt stöd för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling. Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Pengarna kallas ett nytt statligt stöd för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling. Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Sex miljarder föreslås till skolan

Publicerad

Regeringen föreslår en infasning av ett nytt stöd på sex miljarder till skolan i budgeten.

Nästa år handlar det om 1,5 miljarder och nivån 6 miljarder ska vara nådd 2020.

Enligt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) följer satsningarna förslag som skolkommissionen tidigare har presenterat.

Pengarna, som kallas ett nytt statligt stöd för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling, ska fördelas till kommunerna efter särskilda kriterier som har att göra med socioekonomiska faktorer i områden där skolorna ligger.

– Det är nu det prövas om man menar allvar med att satsa på skolan, säger finansmarknadsminister Per Bolund, vid sidan av Fridolin på en pressträff.

– Det här är den bästa dagen hittills i mitt politiska liv, säger Fridolin.

Utbildningsminister Gustav Fridolin.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT NYHETSBYRÅN

Det är inte sex miljarder totalt, förtydligar Fridolin, som föreslås. Det är sex miljarder i nivåhöjning som ska fasas in med 1,5 miljarder 2018, 3,5 miljarder 2019 och till 6 miljarder 2020.

På en fråga varför regeringen, med tanke på hur viktigt förslaget beskrivs vara, inte höjer till sex miljarder redan nästa år säger Fridolin att man följer skolkommissionens förslag om att fasa in det nya stödet.

– Vi ska inte acceptera att ojämlikheten växer i svensk skola. Skolkommissionen var tydlig i att staten måste ta större ansvar för jämlikheten i skolsystemet. Nu genomför vi fullt ut kommissionens första förslag, med ett starkt statligt system för likvärdig resursfördelning, säger Fridolin.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag