Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sex högsommardagar i Stockholm i år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sommaren har gått i regnets tecken.
Foto: Lennart Rehnman

Nu är det bevisat. Sommarvädret var uselt, men ovanligt mycket regn låga temperaturer.

Bara sex dagar i sommar var det över 25 grader varmt i Stockholm, skriver DN.

Hösten är här. De närmsta väderprognoserna visar att det blir mycket regn och svalare temperaturer. Och att tänka tillbaka och minnas den varma sommaren är inte helt lätt.

Nya siffror som SMHI har tagit fram och som DN har bearbetat visar att det har varit ovanligt få dagar med högsommarvärme i år.

Dagar med temperaturer över 25 grader räknas som dagar med högsommarvärme. Stockholm hade 28 sådana förra året. Jämfört med sex dagar i år. Fyra av dem i juli och två i augusti.

– Vi har inte haft någon riktig värmebölja. Både juni och juli var vi knappt uppe i några temperaturer på över 25 grader alls. Det har dessutom varit mycket regnskurar, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI, till DN.

Varmt vid Medelhavet

Göteborg hade bara fem högsommardagar i år och Malmö hade nio stycken, ungefär lika få som förra året.

– Vi har haft ett mäktigt högtryck som legat nere i Medelhavet. Där har det varit riktigt varmt. Det gör att lågtrycken har gått upp över oss, vilket gett oss ostadigt väder. Vi har haft tillfälliga högtryck, men de har legat längre söderut, säger Lisa Frost till DN.

Stockholm fick inte en enda gång i år temperaturer på över 30 grader. Och en natt i början på juni uppmättes så låga temperaturer som 4,5 grader.

Årets högsta temperatur noterades i måndags och var 32,1 grader.

– Säsongens högsta temperatur brukar inträffa mycket tidigare. Det är anmärkningsvärt, säger Lisa Frost till DN

Regnigt

Årets sommar har dessutom varit ovanligt regning. Juni var den blötaste månaden i Stockholm sedan 1786, då regnmängderna började mätas. I juli drabbades Småland av svåra översvämningar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.