Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sex gudföräldrar vid prins Nicolas dop

<p>Chris O'Neill och prinsessan Madeleine kommer ha rekordmånga gudföräldrar vid altaret.</p>Foto: Sven Lindwall
<p>Det är sedan tidigare klart att prins Carl Philip blir en av gudföräldrarna.</p>Foto: Ragnar Singsaas
<p>Madeleines bästa väninna Louise Gottlieb var en av gudföräldrarna vid Leonores dop.</p>Foto: Granlund Pictures
<p>Natalie Werner är en av de två väninnor som har legat högst på listan för att bli gudförälder.</p>Foto: /All Over Press
<p>Katarina von Horn har legat högt på listan för att bli gudförälder.</p>Foto: Cornelia Nordström
<p>Chris O'Neills syster Natascha Abensperg und Trau.</p>Foto: Pierre Bjã Rk
<p>Cedric Notz var bestman på Chris och Madeleines bröllop.</p>Foto: Suvad Mrkonjic
1 / 7

Det blir sex gudföräldrar.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill har bestämt sig för att ha rekordmånga framme vid altaret inne i Drottningholms slottskyrka.

Redan i dag träffar de stolta föräldrarna de sex de har gett sitt hedersuppdrag.

På tidigare kungliga dop har dessa varit faddrar

■ Kronprinsessan Victoria döptes i Slottskyrkan den 27 september 1977. Hennes faddrar var drottning Beatrix av Holland, kungens syster prinsessan Désirée, kung Harald V av Norge och drottningens bror Ralf Sommerlath.

■ Prins Carl Philip döptes i Slottskyrkan den 31 augusti 1979 och faddrar vid dopet var prins Bertil, drottning Margrethe av Danmark, kungens syster prinsessan Birgitta och prins Leopold av Bayern.

■ Prinsessan Madeleine har själv ett antal faddrar. När hon den 31 augusti 1982 döptes i Slottskyrkan i Stockholm, av ärkebiskop Olof Sundby och hovpredikant Hans Åkerhielm, stod fyra faddrar framme vid dopfunten inne i kyrkan. Faddrar vid dopet var prinsessan Benedikte, prins Andreas von Sachsen-Coburg och Gotha, kungens syster prinsessan Christina och drottningens bror Walter Sommerlath.

■ När prinsessan Estelle döptes 2012 inne i Slottskyrkan var officianter ärkebiskop Anders Wejryd, överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark samt domprosten i Stockholm, Åke Bonnier. Faddrar var dåvarande kronprinsen, i dag kung Willem-Alexander av Holland, kronprins Haakon av Norge, kronprinsessan Mary av Danmark, prins Carl Philip, och Daniels syster Anna Westling Söderström.

■ När prinsessan Leonore döptes i Drottningholms slottskyrka i juni 2014 var ärkebiskop Anders Wejryd som döpte Leonore. Han assisterades av överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och hovpastor Michael Bjerkhagen. Faddrarna var Madeleines bästa väninna Louise Gottlieb, Chris syster Tatjana d'Abo, Chris systers make österrikiske greven Ernst Abensperg und Traun, kronprinsessan Victoria, Madeleines kusin Patrick Sommerlath och Chris O'Neills barndomsvän Alice Bamford.

Det ska vara en hemlighet fram till dopet.

Men det är nu klart att det blir ännu ett dop med rekordmånga gudföräldrar - närmare bestämt sex stycken. Madeleine och Chris gör nämligen en kopia på dopet av prinsessan Leonore. Även då var det sex gudföräldrar - Madeleines bästa väninna Louise Gottlieb, Chris syster Tatjana d'Abo, Chris systers make österrikiske greven Ernst Abensperg und Traun, kronprinsessan Victoria, Madeleines kusin Patrick Sommerlath och Chris O'Neills barndomsvän Alice Bamford.

Den här gången är det sedan tidigare klart att prins Carl Philip är en av faddrarna. Prinsessan Madeleine hade i onsdags sin gudmorsmiddag i Stockholm och där fanns närmaste kretsen av vänninor med och fick veta vilka som valts ut.

För Madeleine har Natalie Werner och Katarina von Horn varit de två väninnor som har legat högst på listan för att bli gudföräldrar. Louise Gottlieb blev gudmor vid prinsessan Leonores dop.

"Meddelas vid dopet"

Andra namn som Chris och Madeleine har valt bland är bland andra Chris syster Natascha Abensperg und Trau.

Madeleines kusin Gustaf Magnuson och Cedric Notz, han var bestman på Chris bröllop, och i dag tillsammans med kronprinsessan Victorias väninna Andrea Engsäll. Även Chris systrar på framlidna pappa Pauls sida är aktuella: Annalisa, Stefanie och Karen.

– Faddrarna kommer att meddelas i anslutning till dopet, berättar Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Förra gången offentliggjordes faddrarna i samband med generalrepetitionen. Skrällen den gången var Chris barndomsväninna Alice Bamford.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.