Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sju frågor och svar till terrorexperten

Magnus Ranstorp, terrorexpert.
Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisnärvaron är stor i området kring London bridge efter det misstänkta terrordådet.
Foto: DUNHAM MATT / DUNHAM MATT AP TT NYHETSBYRÅN

Nattens terrorattack i London kom inte oväntat för terrorexperten Magnus Ranstorp.

Enligt honom uppmanar IS till attacker med just bilar och knivar.

– Man har varnat för att det kommer bli värre och sagt att folk ska slaktas på gatorna i Storbritannien, säger han.

De tre terroristerna körde en skåpbil, mejade ner människor på London bridge och tog sig sedan ur bilen och började knivhugga folk vid Borough market sent på lördagskvällen.

Sju personer dog. Ytterligare ett 50-tal fördes till sjukhus för vård.

Attacken var över på åtta minuter – då tre misstänkta gärningsmän sköts till döds av polis. Polisen utreder händelsen som en terrorattack.

Magnus Ranstorp: "Talar för IS"

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, säger att attacken inte var oväntad. Han understryker att vi ännu inte vet något om gärningsmännen, men:

– Det finns mycket som talar för att det här är ett jihadistiskt dåd, om man ser till tillvägagångssättet och vad IS har uppmanat till tidigare. 


LÄS MER: Hans Brun: ”Tyvärr är det inte förvånande” 


Vad pekar på IS?

– Man har uppmanat att genomföra attacker under ramadan. I går kväll såg jag Twitter explodera från IS sida, och IS har uppmanat till attacker med lastbilar och bilar, knivar och skjutvapen. De har också lagt ut instruktionsvideor till sådana här attacker. Det handlar om en djup indoktrinering genom propaganda. Tillvägagångssättet är väldigt likt det man har uppmanat till. Det intressanta är att det denna gång är fler gärningsmän.


Varför sker det just nu?

– Det här är en del av ett större mönster, en trend som vi ser. Det handlar bland annat om att IS känner sig trängda i Syrien, och kalifatet håller på att kollapsa. Det förekommer många uppmaningar till attacker som vedergällning. IS har varnat sedan Manchester att det ska bli värre i Storbritannien och i väst. Man har sagt att man ska slakta folk på gatorna i Storbritannien. 

Terrorexperten: "Läget är allvarligt"

Varför just Storbritannien?

– Storbritannien har varit ledande i den globala anti-IS-koalitionen och där finns många individer som försöker genomföra attacker. Nyligen gick man i Storbritannien ut och sa att 23 000 personer är en nationell säkerhetsrisk, och 3 000 är man riktigt orolig för. De kan genomföra en attack i morgon.


LÄS MER: Vittnen kastade stolar på gärningsmännen 


Vågar jag resa till London?

– Läget är allvarligt men sannolikheten att du är på en plats när det händer något är liten. Man ska åka ändå. Man ska inte låta dem styra över våra liv. Säkerhetspolisen kommer att finnas närvarande och vara mycket synligare, och de reagerar snabbt. Storbritannien är vana vid att hantera terrorbrott och de har en tydlig policy, det visar deras snabba reaktion den här gången. De har avvärjt flera attacker än terroristerna har lyckats genomföra. 

– Terrorn slår blint, det kan hända var som helst. Man ska inte låta sig styras av terroristerna. Britterna har en "keep calm and carry on"-attityd och det tycker jag man ska följa.

Syfte: Att sprida skräck

Varför uppmanar de till attacker med just knivar och bilar?

– Sedan 2014 uppmanar IS till att använda de medel som står till buds, och man nämner specifikt att köra över folk och slakta dem med knivar. Efter det har det kommit massor av olika hemska manualer och extremt våldsamma videor. Det handlar om djup indoktrinering


LÄS MER: Det här vet vi om attacken i London 


Vad är syftet med dessa attacker?

– Det handlar om att sprida skräck, om vedergällning enligt deras sjuka logik. De kan också mobilisera till de egna leden.


Hur stor är risken för en ny attack?

– Det finns inga möjligheter att få slut på detta. Jag har arbetat med terror i 30 år och det är som en berg- och dalbana. Ibland är det högintensivt med flera attacker och ibland är det mindre. Man kan minimera möjligheten för individerna att agera, det är det som polisen och olika säkerhetstjänster arbetar med, men det finns alltid individer som kommer slinka igenom.

– Men förtroendet för brittiska polisen är högt, de är snabba och resoluta och har mycket erfarenhet med terrorbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.