Migrationsverket ställer ultimatum

Marlene Westberg från Migrationsverket i bussen för att försöka lösa konflikten.
Foto: Svanthe Harström
Azad Arani och 6-åriga Irak Ziad sitter fortfarande kvar på bussen.
Foto: Svanthe Harström
Saad Alea, 50, känner sig lurad av Migrationsverket: "Jag är besviken. De har ljugit".
Foto: Mats Andersson
Saad och hennes make Abed Alrahman Abokaf, 53, valde efter ett dygn ombord på bussen att flytta in i boendet.
Foto: Mats Andersson
Flyktingförläggningen Viskan har tidigare varit en anstalt.
Foto: Mats Andersson

Efter att flyktingarna sovit på bussen i Sundsvall en natt ställde Migrationsverket ett ultimatum: Acceptera boendena eller klara er själva.

Nu har 16 av dem godtagit kravet.

Åtta av dem har däremot åkt mot södra Sverige, trots beskedet att det inte finns boenden.

– De har gjort sitt val, säger enhetschefen Marlene Westberg.

– Jag är besviken. De har ljugit, säger Saad Alea som flytt från Syrien.

Efter nära ett dygn av protester och förhandlingar har flyktingbussen lämnat centralstationen i Sundsvall. Åtta flyktingar har gett sig av söderut med tåg, övriga 16 har flyttat in i Migrationsverkets ordnade boende.

Bussen, då med 24 flyktingar ombord, parkerades intill stationen på lördagskvällen efter att passagerarna vägrat kliva av.

Bussen utgick från Ljungbyhed i Skåne och anlände till Sundsvall efter en sväng inom Stockholm. Flyktingarna hade erbjudits boenden på två ställen utanför Sundsvall, det ena i Viskan och det andra på Åstön, belägna sex respektive fyra mil utanför staden. Flera av dem hoppade av på vägen, men 24 av dem vägrade kliva av.

Migrationsverket uppger att flyktingarna haft förväntningar på att bo närmre samhället, eller i en större stad.

– De vill vara närmre en större stad, de hade de förväntningarna, sa Johanna Uhr på Migrationsverkets pressjour lördagen.

Köpt biljetter till Malmö

Förhandlingar med flyktingarna hölls långt in på lördagskvällen, men ingen av sidorna vek sig. I stället fick de 24 flyktingarna, däribland två gravida kvinnor och tre barn, sova i bussen under natten.

På söndagsmorgonen lämnade sex av dem bussen, gick in på järnvägsstationen och köpte tågbiljetter till Malmö.

Att flera av flyktingarna ville till Malmö eller Stockholm framgick redan på lördagen. Det var också därför bussen parkerades intill stationen – för att de ombord skulle ha nära till tågen.

– De säger att de inte vill bo här, att de vill ha en tågbiljett eller ett bättre boende i Sundsvall, säger Marlene Westberg vidare.

Men Migrationsverket vek sig inte och meddelade bara samma sak igen: Det finns inga andra boenden.

"De har gjort ett val"

Vid klockan 15 ställde Migrationsverket till slut ett ultimatum: Acceptera boendena eller kliv av bussen och klara er själva.

Strax därefter avgick bussen mot boendet på en gammal anstalt i Viskan. Då hade ytterligare två av flyktingarna klivit av. Resten följde med till boendet.

– Diskussionen är avslutad. De har klivit av vid boendet nu. Man är väl inte nöjd, men man har accepterat situationen, säger Marlene Westberg efter att bussen lämnat av de kvarvarande 16 personerna i Viskan.

– Det var bara det som gällde. Vi har varit ganska tydliga, gett samma budskap hela tiden, säger hon vidare.

De åtta flyktingar som valde att lämna bussen är nu lämnade att ta hand om sig själva, säger Marlene Westberg.

– De är släppta och vi har inte bestämt att Migrationsverkets personal ska möta dem någon annanstans. De har gjort sitt val, säger hon.

"Vi trivs inte här"

Saad Alea, 50, från Syrien var en av de som vägrade lämna bussen. Tillsammans med sin make Abed Alrahman Abokaf, 53, visade hon sin besvikelse ombord. Men efter nära ett dygn ombord valde de att följa Migrationsverkets råd och flytta in i boendet i Viskan. Även en hund följde med till boendet.

– Det är inte bra här, vi trivs inte, säger Abel Alraham Abokaf.

Saad Alea fyller i.

– Våra barn bor i Sverige, de bor i Stockholm. Jag är besviken. De har ljugit. De sa att det skulle vara en kort resa, men det var jättelångt. Det är långt till barnen, säger hon.

Barnen, 18 och 30 år gamla, bor på ett flyktingboende utan Stockholm. Men mamman och pappan fick flytta till Sundsvall.

– Vi trivs inte alls, säger Abed Alraham Abokaf.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.