Sex dömda - lurade kvinnor att sälja sina kroppar

Publicerad

STOCKHOLM. De sex unga männen från Litauen lockade jämnåriga kvinnor till Sverige och lurade dem på de pengar de tjänat på prostitution.

På tisdagen dömdes samtliga till fängelse.

Den mest belastade 21-åringen döms för människohandel och grovt koppleri till fängelse i 3,5 år och tio års utvisning. En 22-åring får lika långt straff för grovt koppleri.

De övriga, som är mellan 22 och 27 år, döms till fängelse mellan ett och 2,5 år och utvisas på fem år.

– Männens brottsplan har varit att lura kvinnorna på pengar, säger kammaråklagare Lars Ågren till TT.

Lovades 10000 om dagen

Han uppskattar att ligan omsatt cirka en miljon kronor under tio månader. Kvinnorna har bara fått behålla en bråkdel.

En av de unga kvinnorna blev lovad 10 000 kronor om dagen när hon värvades i en by på litauiska landsbygden. Hon hade inte prostituerat sig tidigare men blev i Sverige tvungen att ta emot mellan fem och åtta kunder per dag. Domstolen ansåg att hon utsatts för människohandel.

– Hon fick inte behålla ett korvöre av det hon tjänade in. Men hon var så naiv att hon ändå följde med männen hit tre gånger, säger Ågren.

Kvinnan har nu fått skyddat boende i Sverige och får stanna här.

De två män som fick de längsta straffen har fungerat som "platschefer" i Sverige medan de fyra andra har administrerat koppleriverksamheten.

TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag