Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisforskaren: Ovanligt att fler än en polis skjuter

Tidigt på torsdagsmorgonen sköts Eric Torell till döds i Stockholm.
Foto: Peter Nilsson
I år har sex personer avlidit efter att ha skjutits av poliser.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Eric Torell, 20, sköts ner av polisen i Stockholm på torsdagsmorgonen. Han hade Downs syndrom och rymde hemifrån med en ofarlig leksakspistol.

Flera poliser har avlossat sina vapen. 

– Det är väldigt ovanligt, säger Johannes Knutsson, professor emeritus i polisforskning. 

Eric Torell hade under natten rymt hemifrån sin pappa. Eric Torell hade Downs syndrom och autism och hade tagit med sig ett leksaksvapen när han gick ut. 

Vid 04-tiden på torsdagsmorgonen skjuts han till döds av polis på Norrbackagatan i Vasastan i Stockholm. 

Enligt Aftonbladet var det tre poliser som sköt. Den uppgiften har även Eric Torells mamma Katarina Söderberg fått direkt från polisen. 

Johannes Knutsson är professor emeritus i polisforskning och säger till Expressen att det är väldigt ovanligt att fler än en polis avlossar sitt tjänstevapen vid samma situation.

– Med de enkla fakta vi har är det klart att man tänker 'vad är det här för något?'. Men jag vet självklart inte hur den här situationen gestaltade sig och jag vill inte uttala mig om det. 

– Men sätter du det här ur polisens synvinkel så har de sett och hört att någon går runt med vapen. De utgår självklart från att det är ett riktigt vapen, annars skulle de inte skjuta. Men hur det här utspelade sig har jag ingen aning om.  

Det vanliga vid dödsskjutningar av polisen är att en polispatrull hamnar i en plötslig och akut situation där de på nära håll blir angripen av en person med någon form av tillhygge, så som kniv eller yxa, enligt Johannes Knutsson. Ofta är det inte någon gängkriminell person utan en person med psykiska problem, som ofta är påverkad. 

Sex ihjälskjutna av polis hittills 2018 

I år har sex personer avlidit efter att ha skjutits av poliser och de senaste tio åren har dödsskjutningarna av poliser ökat.

I de 25 år som polisen fört statistik har antalet avlidna legat på i snitt en person per år. Eftersom det är så få dödsskjutningar är det svårt att dra några slutsatser från år till år. Men på lång sikt syns en trend.

– Den senaste tioårsperioden ser vi en ökning. Perioden 1990-1999 var det sju personer, kommande tioårsperiod så var det nio. Nu är vi faktiskt redan uppe i 20, säger Martin Lundin, kommissarie vid polisens Nationella operativa avdelning.

Polisen har inte kunnat hitta någon enskild förklaring till ökningen, enligt Martin Lundin. I stället finns det flera olika förklaringar.

– Vi har en större befolkning i landet, vi är fler poliser och gör fler ingripanden. Det går också att se en ökad psykisk ohälsa i samhället. Granskningar som vi har gjort visar att det är allvarligt psykiskt störda personer och personer som är påverkade av alkohol eller droger som är inblandade i många av de här skjutningarna.

Johannes Knutsson, professor emeritus i polisforskning vid polishögskolan i Oslo.
Foto: Politihøgskolen Oslo

Johannes Knutsson tycker att sex skjutningar i år låter som en hög siffra, men säger att man inte kan dra några stora slutsatser av den. 

– Det finns en naturlig variation, saker och ting ändras lite granna. Utrymmet för variationen är större än man tror. Men sex hittills i år låter som att man kanske gått igenom ett tak, men jag säger kanske. Jag kan inte svara på det så här. 

Han riktar kritik mot den nuvarande regelverket, som han anser gör det svårt för poliser att avgöra när de får skjuta. I dag kan polisen skjuta på två villkor – det ena är nödvärn och det andra är laga befogenhet, alltså att situationen eller brottet i sig gör att polisen får skjuta. 

– Om du ska avbryta en brottslig handling så krävs det att flera krav är uppfyllda. Det kan vara besvärligt för poliserna. 

Om man har svårt att fatta ett beslut om att skjuta efter laga befogenhet så kan situationen hinna utveckla sig så att polisen blir tvungen i nödvärn. Då kan polisen tvingas att skjuta under mycket mindre kontrollerade former, menar Johannes Knutsson och säger att regelverket borde ändrats för länge sedan för att göra det enklare för poliser att använda sig av det. 


KRÖNIKA: En felbedömning med tragiska konsekvenser 


Svensk polis avlossar skott oftare än norsk polis, och ungefär lika ofta som finsk och dansk polis.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Skjuter mer än norrmännen

Jämfört med Norge och Finland har många fler personer avlidit efter skott av svensk polis under 2000-talet. I Norge har endast fyra personer avlidit mellan 2002 och 2016, enligt NRK. Och i Finland har sju personer dött sedan år 2000. Danmark ligger på ungefär samma antal som Sverige sedan år 2000.

2005 gjordes en jämförelse där man tog hänsyn till befolkningsmängden. Svensk polis avlossar skott oftare än norsk polis, och ungefär lika ofta som finsk och dansk polis. Men några statistiska skillnader i antalet avlidna syntes inte mellan länderna då. Däremot var det fler som skadades av polisens skjutningar i Sverige.

– Det är möjligt att antalet i Sverige har stuckit i väg nu sista åren, men när studien gjordes då var det ingen skillnad. Så det är inte enkelt att säga vad detta beror på. Det handlar om lagstiftningen, olika typer av brott som ser annorlunda ut i de olika länderna. Man måste sätta det i förhållande till antalet poliser och befolkningsmängden, säger Martin Lundin. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.