Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sex av tio vill ha ett nytt tiggeriförbud

Hela 59 procent vill förbjuda tiggeri. Foto: TV4
Civilminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE
Maria Ferm, Miljöpartiets talesperson i migrationsfrågor, blev förvånad över Ardalan Shekarabis utspel. Foto: Cornelia Nordström

Frågan om att införa ett lokalt tiggeriförbud splittrar regeringen.

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson, S, tycker att regeringen bör överväga alla åtgärder.

– Det är ingen human lösning att EU-migranter tvingas tigga i Sverige för att få ihop till sin försörjning, säger Ylva Johansson i en kommentar.

Enligt en ny Novus-mätning som TV4 publicerar är en stor majoritet positiv till ett förbud.

Det var under torsdagskvällen som civilministern Ardalan Shekarabi (S) öppnade för att införa lokala tiggeriförbud i Sverige.

Han sa till Dagens Nyheter att Sverige borde analysera hur modeller som finns i andra nordiska länder fungerar och överväga ett tiggeriförbud.

Utspelet har mötts av blandade reaktioner och splittrat partikamraterna inom Socialdemokraterna och regeringskamraterna i Miljöpartiet.

Civiliminister Ardalan Shekarabi (S) har öppnat för ett tiggeriförbud. Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson är en av dem som ställer sig bakom Ardalan Shekarabi.

– Det är ingen human lösning att EU-migranter tvingas tigga i Sverige för att få ihop till sin försörjning. Tiggeri är förödmjukande och innebär att människor hamnar i en utsatt situation. Det finns inget förslag från regeringen om att införa ett tiggeriförbud. Jag tycker dock att man bör överväga alla åtgärder för att komma tillrätta med detta, även ett förbud, säger Ylva Johansson, i ett uttalande.

 

LÄS OCKSÅ: "Välkommet om S nu har vaknat upp"

 

Statsministern om påstådda splittringar i regeringen

Men statsminister Stefan Löfven säger till Ekot att det inte finns något regeringsförslag om tiggeriförbud – men att det kan komma att utredas.

– Vi har inget sådant förslag och det var inte heller det som Ardalan Shekarabi gav uttryck för. Utan han gav uttryck för att han vill titta på de olika modeller som finns i vår omvärld. Det finns inte något sådant förslag, nej, säger Stefan Löfven till Ekot.

Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Ekot: Utifrån vad han uttryckte i går ter det sig om att Socialdemokraterna står närmare Sverigedemokraterna och Moderaterna i den här frågan än de egna regeringskamraterna i Miljöpartiet. Är det så?

– Nej, jag kan förstå att det finns ett intresse i att försöka se det så. Men det är inte så. Vi har ett stort problem med tiggeri och vi är helt överens med Miljöpartiet att tiggeri inte är värdigt människor som tvingas stå på knä. Vi måste få ett slut på det och har påbörjat ett arbete och skrivit avtal med Rumänien och Bulgarien. Där både Sverige och EU hjälper till för att människor ska få jobb, bostad och utbildning. Vi har kanske 4 000 människor som tigger på våra gator och det måste få ett stopp, säger Stefan Löfven till Ekot.

Sex av tio svenskar vill ha tiggeriförbud

Enligt en undersökning från TV4/Novus tycker 59 procent att det vore bra med ett tiggeriförbud, 23 procent tycker det är ett dåligt förslag och 18 procent har ingen åsikt.

TV4 har ringt till 50 kommunalråd i Sveriges största kommuner och av de 39 kommunalråd som svarat är en övervägande del negativt inställda till ett tiggeriförbud.

23 säger nej till ett förbud, 9 är för ett förbud och 7 väljer att inte ta ställning i frågan.

– När människor ber om hjälp ska vi inte kriminalisera dem för det. Det är också korkat i den meningen att polisen har bättre för sig än att jaga tiggare, inte minst i Göteborg, säger Ann-Sofie Hermansson, S, ordförande i kommunstyrelsen, till TV4.

 

LÄS OCKSÅ: Katastrofsiffror för Miljöpartiet

 

Miljöpartiets talesperson i integrationsfrågor, Maria Ferm är kritisk till Shekarabis utspel. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet kritiskt till Shekarabis uttalande

Maria Ferm, MP, talesperson i migrationsfrågor, blev förvånad över Ardalan Shekarabis utspel och säger att regeringen inte borde komma med ett förslag kring ett tiggeriförbud.

– Tiggeri är inte ett brott i Sverige och regeringen avser inte att ändra denna lagstiftning. Det går inte att förbjuda fattigdom. Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp, säger Maria Ferm, Miljöpartiets gruppledare och talesperson i migrationsfrågor, sent på torsdagskvällen.

Ekeroth och Kinberg Batra nöjda

Kent Ekeroth, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, menar att det är partiets förtjänst att Socialdemokraterna funderar på att införa ett tiggeriförbud.

– Det är jättepositivt att de tar upp frågan. Det skulle aldrig hänt om Sverigedemokraterna tryckt på ända sedan 2011 i den här frågan. Det är helt oacceptabelt att folk från andra länder ska komma hit och utnyttja den öppenhet som vi har i Sverige.

Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna, är även nöjd med att Socialdemokraterna troligen kommer se över frågan.

– Det är på tiden att regeringen inser att det här är ett problem. Men det ser ut som regeringen får börja diskutera frågan med sig själv, säger Moderaternas partiledare till SVT om att regeringen verkar vara splittrat i frågan.

Kent Ekeroth anser att det är Sverigedemokraternas förtjänst att frågan diskuteras. Foto: Sven Lindwall

Stockholmspolitiker vill se förbud i kollektivtrafiken

Kristoffer Tamsons, M, trafiklandstingsråd i Stockohlm och ordförande för Storstockholms lokaltrafik, SL, har skrivit en debattartikel i ämnet och säger att han vill att kollektivtrafiken blir ett pilotprojekt i landet och först ut med att införa ett lokalt tiggeriförbud, vilket DN var först med att rapportera om.

– Det är upp till bevis nu, det gäller att gå från ord till handling, säger han om Ardalan Shekarabis utspel.

Han menar att det är många stockholmare som förordar ett förbud, trots att han enligt DN inte har med sig hela alliansen i landstinget i frågan.

– Tiggeriet är ett växande problem och en källa till otrygghet i trafiken, säger Kristoffer Tamsons.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!