Gustav Fridolin och Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, kommer allt närmare ett samarbete med regeringen - något som MP:s verkar gilla, enligt n ny opinionsundersökning. Foto: Cornelia Nordström
Gustav Fridolin och Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, kommer allt närmare ett samarbete med regeringen - något som MP:s verkar gilla, enligt n ny opinionsundersökning. Foto: Cornelia Nordström

Sex av tio MP-väljare vill se närmre samarbete med regeringen

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen och Miljöpartiet småflörtar med varandra.
Nu visar en opinionsundersökning att sex av tio MP-väljare är för ett närmre samarbete med alliansen.
"De nya språkrören har därmed den interna väljaropinionen med sig om de vill närma sig regeringen", skriver Arne Modig, oberoende opinionsanalytiker, på DN Debatt.
Regeringen och Miljöpartiet kryper allt närmre varandra efter det senaste årets mer eller mindre öppna inviter om samarbete.
Opinionsundersökningen, som gjorts av Novus på uppdrag av Arne Modig, visar att sex av tio MP-väljare är för ett närmre samarbete med regeringen. Det är flera än tidigare.
Och intresset är besvarat från borgerliga väljare:
"Man kan också notera att den tveksamhet gentemot Miljöpartiet som ändå finns bland vissa borgerliga väljare minskat under det gångna året", skriver Arne Modig.

Sju av tio

Undersökningen gjordes mellan den 1 och 6 september. 1 000 svenska väljare fick svara på frågor om politiska styrkeförhållanden, det parlamentariska läget, samarbeten och partiernas utveckling.
Den visar också att fler och fler tycker att det är rätt av oppositionen att ta hjälp av Sverigedemokraterna för att få igenom sina förslag om man ändå har samma åsikt i frågan. Sju av tio Socialdemokratiska väljer ser inte något problem med det – en klar ökning jämfört med tidigare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag