Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sex av tio kvinnor har förtroende för Löfven

Se Expressens Viktor Barth-Kron reda ut varför Löfven rusar i opinionen.
Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven (S) fortsätter vinna svenskarnas förtroende under coronakrisen.

Sex av tio kvinnor har nu förtroende för statsministern, medan andelen män stannar på 38 procent, visar en mätning från Expressen/Sifo.

– Det är en väldigt tydlig skillnad mellan män och kvinnor, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Varannan svensk har förtroende för Stefan Löfven, visar en ny Sifo-mätning som Expressen låtit göra.

När Expressen undersökte väljarnas förtroende för partiledarna i april ökade statsministern med 21 procentenheter, till 47 procent. Löfven samlar nu ytterligare tre procentenheter, och får 50 procent i majmätningen. 

– Han har hamnat i en väldigt klar topp. Det är ganska långt till nummer två, som är Jonas Sjöstedt (V) med 41 procent, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Nedtonade konflikter

Även det generella förtroendet för regeringen och Socialdemokraterna har ökat den senaste tiden, och förklaringen handlar tydligt om coronakrisen, enligt Sjörén.

– Det är självklart bra att ha ett högt förtroende i det här läget, för då lyssnar folk på vad man säger.

Hur länge håller siffrorna i sig?

– Just nu är konflikterna mellan olika partier väldigt nedtonade. Hur länge det pågår är svårt att gissa, men det kommer med tiden återgå till ett normalläge i politiken. När krisen är över finns det inte samma anledning att samlas kring en person, då måste man förtjäna förtroendet på ett annat område. Frågor som rör ekonomi och sysselsättning blir allt viktigare på sikt, säger Toivo Sjörén.

Sex av tio kvinnor

Kvinnor har i högre utsträckning förtroende för Stefan Löfven jämfört med män. 61 procent av kvinnorna respektive 38 procent av männen har förtroende för statsministern.

– Förmodligen hänger det ihop med att partifördelningen ser lite olika ut. Kvinnor röstar generellt lite mer på rödgröna partier än män. Sedan vet jag inte om det är något annat som gör att Löfven lyckas bättre bland kvinnor. Det är inget som vi har underlag på.

Det har nyligen förts en mediedebatt om att Löfven duckar för kritiska frågor, men den speglas inte i väljarnas förtroende?

– Debatten har kommit under de senaste dagarna, så vi vet inte än om det får effekt. Men det avgörande handlar snarare hur man upplever att han har hanterat coronakrisen. Både smittan och de ekonomiska effekterna är troligtvis mer styrande. 

Språkrören i botten: ”Lite udda”

Sett till partitillhörighet har miljöpartister nu större förtroende för Stefan Löfven, än för de egna språkrören. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) samlar endast 49 procent av MP-väljarna, medan Isabella Lövin (MP) har 80 procent.

– Per Bolund har haft svårt att skaffa sig förtroende, både bland allmänheten och bland sina egna. Det är lite udda att man har högre förtroende för en annan partiledare än sin egen, säger Toivo Sjörén.

De båda språkrören placerar sig i botten av förtroendelistan. Per Bolund, som ökade något i förra månadens mätning, backar nu med tre procentenheter. Det är den enda statistiskt säkerställda förändringen.

– Per Bolund har varit rätt framträdande under den här krisen, så det beror inte på att han är bortglömd. Det kan man däremot säga för de andra partiledarna, att de har försvunnit lite just nu.
När det gäller de andra partiledarna ibland januaripartierna är läger oförändrat för Nyamko Sabuni på en låg nivå på 11 procent och något uppåt för Annie Lööf som stiger en procentenhet till 29.

Löfven kvar i topp

Stefan Löfven (S) 50 (+3)

Jonas Sjöstedt (V) 41 (+1)

Ebba Busch (KD) 33 (-1)

Ulf Kristersson (M) 32 (+/-0)

Annie Lööf (C) 29 (+1)

Jimmie Åkesson (SD) 25 (-1)

Nyamko Sabuni (L) 11 (+/-0)

Isabella Lövin (MP) 11 (-1)

Per Bolund (MP) 8 (-3)*

Andel i procent som uppgav att de hade ganska stort eller mycket stort förtroende. 


Mätningen gjordes 30 april - 4 maj, med 1 270 webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel bland allmänheten mellan 18-79 år.


* Statistiskt säkerställd förändring jämfört med förra månaden.

Partiledarnas balansvärde

Stefan Löfven: +20

Jonas Sjöstedt: +11

Ulf Kristersson: -7

Ebba Busch: -10

Annie Lööf: -14

Per Bolund: -31

Jimmie Åkesson: -34

Nyamko Sabuni: -36

Isabella Lövin: -44


Andel som har förtroende i förhållande till andel som inte har förtroende.

Löfven ökar bland kvinnor

Kvinnor: 61 (+4)

Män: 38 (-1)

18-29 år: 46 (+3)

30-49 år: 47 (+3)

50-64 år: 52 (+5)

65-79 år: 56 (-2)


Starkast stöd har Löfven nu bland MP:s väljare (88), följt av de egna väljarna (86), V:s väljare (64), C:s väljare (57) och L:s väljare (43). 

Lägst förtroende för Löfven har SD:s väljare (12). Av SD:s väljare har 74 procent mycket litet eller ganska litet förtroende för Löfven.


(Andel i procent som uppgav att de hade ganska stort eller mycket stort förtroende.)

Så var Stefan Löfvens första maj-tal i fredags – hör experten analysera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.