Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sex av tio ger regeringen underkänt: ”Dålig start”

57 procent anser att regeringen gör ett dåligt jobb enligt en ny mätning från Sifo.
Den första mätningen är ingen munter läsning för Ulf Kristersson och hans regering.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/STELLA PICTURES

Närmare sex av tio svenskar, 57 procent, anser att regeringen gör ett dåligt jobb. 

Det visar Expressens nya mätning från Sifo. Och missnöjet är utbrett även bland de väljare som röstade fram den nya regeringen. 

– Det finns en betydande besvikelse, säger Toivo Sjörén, på Kantar Public. 

Det har gått snart två månader sedan Ulf Kristersson (M) tillträdde som landets nya statsminister och presenterade sin nya regering. 

Sedan dess har mycket av rapporteringen i medierna kretsat kring allt regeringen och dess stödparti SD inte levererat på. Med både det försenade och nedbantade elstödet och den blygsamma sänkningen av bensin och dieselskatten – långt ifrån de löften som gavs i valrörelsen. 

Expressen lanserar ny mätning

Väljarnas betyg på regeringen är inte heller särskilt högt. 

Expressen kommer med hjälp av Sifoundersökningar från Kantar Public från och med nu löpande mäta svenska folkets syn på regeringen: Hur stor andel som anser att regeringen gör ett bra respektive dåligt jobb. Samtidigt mäter vi även hur väljarna tror att en S-ledd regering skulle sköta sig.

57 procent är missnöjda

Hur tycker du att regeringen i allmänhet sköter sitt arbete?

Mycket bra: 3%

Ganska bra: 30%

Ganska dåligt: 34%

Mycket dåligt: 23%

Tveksam, vet ej: 9%


Hur tror du en socialdemokratiskt ledd regering (med stöd av C, MP och V) skulle sköta sitt arbete?

Mycket bra: 10%

Ganska bra: 39%

Ganska dåligt: 19%

Mycket dåligt: 25%

Tveksam, vet ej: 8%


Tror du att en socialdemokratiskt ledd regering skulle göra ett bättre eller sämre jobb än den sittande moderatledda regeringen?

Bättre jobb: 44%

Sämre jobb: 30%

Varken bättre eller sämre jobb: 20%

Tveksam, vet ej: 6%

Den första mätningen är ingen munter läsning för Ulf Kristersson och hans regering. För närmare sex av tio väljare, 57 procent, anser att regeringen gör ett dåligt jobb. Andelen som tycker regeringen gör ett bra jobb är 33 procent. 

– Nu finns det ju ofta större förväntningar på en ny regering än den kan införliva, men det är ingen positiv start för en regering att få de här siffrorna, säger Toivo Sjörén, på Kantar Public.

Bara tre procent är mycket nöjda

Värt att notera är att endast 3 procent av väljarna anser att regeringen gör ett ”mycket bra” jobb. 

Att socialdemokrater och rödgröna väljare gör tummen ned är föga överraskande, och heller inte särskilt bekymmersamt för regeringen. Värre är att det finns en besvikelse även bland de väljare som röstat fram den nya regeringen.

Var tionde moderat anser att regeringen gör ett dåligt jobb. Inom SD är siffran högre än så. Där anser närmare fyra av tio, 39 procent, att regeringen gör ett dåligt jobb. 

Sammantaget, för alla Tidö-partiernas väljare, uppger närmare tre av tio, 27 procent, att regeringen gör ett dåligt jobb. Andelen av väljarna som anser att regeringen gör ett bra jobb överväger dock tydligt, men siffrorna är alltjämt bekymmersamma för regeringen, menar Toivo Sjörén. 

Enligt undersökningen anser 39 procent av Jimmie Åkessons väljare att regeringen gör ett dåligt jobb.
Foto: PELLE T NILSSON/SPA

– Det är som att man köpt en ny bil men blir besviken, säger Toivo Sjörén. 

Framförallt för Sverigedemokraterna, som nu för första gången är med och styr landet genom det mycket nära samarbetet med regeringen, kan siffrorna sätta press på partiet tror Sjörén. 

Bättre för oppositionen

För oppositionen och Socialdemokraterna är siffrorna muntrare. Totalt uppger 48 procent av väljarna att de tror att en S-ledd regering, som styr tillsammans med C, MP och V, skulle göra ett bra jobb. Andelen som uppger att de tror att en S-ledd regering skulle göra ett dåligt jobb är 44 procent. 

Värt att notera är att 18 procent av moderata väljare tror att en S-ledd regering skulle göra ett bra jobb, vilket sannolikt återspeglar de relativt höga förtroendesiffrorna för Magdalena Andersson även bland moderater. 

Stora könsskillnader

I synen på Socialdemokraterna kan man också urskilja en mycket stor skillnad bland kvinnor och män. 

Bland manliga väljare är misstron fortsatt stor mot S: Hela 60 procent av männen tror att en S-ledd regering skulle göra ett dåligt jobb.

Bland kvinnliga väljare är siffrorna de omvända: Där tror 61 procent att en S-ledd regering skulle göra ett bra jobb, medan bara 28 procent tror att den skulle göra ett dåligt jobb.

Expressen har även låtit fråga om man tror att en S-ledd regering skulle göra ett bättre eller sämre jobb än den nu sittande M-ledda regeringen. 

Där svarar 44 procent ”bättre jobb”, medan 30 procent svarar ”sämre jobb”. 

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Allmänheten 18-79 år.

Undersökningsperiod: 2-4 december 2022. 

Antal genomförda intervjuer: 1214. 

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar 

Publics slumpmässigt rekryterade panel, Sifo-panelen.

Beställare: Expressen. 

Ministerns ilska mot Andersson

”Far med osanning om elstödet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.