Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Setara, 22, nära att våldtas – då dömdes hon till fängelse

I kvinnofängelset i Herat sitter många unga kvinnor fängslade för så kallade moralbrott. De är anklagade för att ha haft utomäktenskapliga relationer, för att ha rymt hemifrån, för att velat gifta sig med en pojke de själva valt. Bilden är från ett tidigare tillfälle Foto: ANTONIO PAMPLIEGA

Setara sitter i fängelse för att en man våldförde sig på henne. Många afghanska kvinnor får fängelsestraff för att de har blivit våldtagna – dömda för att ha haft sex med en man de inte varit gift med. 

25-åriga Azadha slog ihjäl sin 65-åriga make som misshandlat och förnedrat henne. 

Nu är hon dömd till hängning. 

En vakt går före genom kvinnofängelset i Herat och pekar ut salar där det pågår olika rehabiliteringsaktiviteter – internerna får lära sig läsa, skriva, baka tårtor, klippa hår, sy kläder.

Han har ett skärp åtdraget i midjan och en mage som buktar över. Nycklar hänger i en hälla. 

Mellan salarna leker barn. De sitter också i fängelse – eftersom deras mammor gör det. 

Kvinnorna tittar storögda upp under sina sjalar när vakten kommer. 

Han håller ut en arm mot dem: 

– De här kvinnorna är kidnappare, knarksmugglare och mördare. De har haft utomäktenskapliga relationer och rymt hemifrån. 

När han får frågan om hur det kommer sig att unga kvinnor, som inte får lämna hemmet utan en mans tillåtelse, kan vara kidnappare och smugglare svarar han: 

– De har assisterat. 

Kvinnorna själva berättar att de blivit allt ifrån tvångsgifta till misshandlade och våldtagna - och att det är på grund av detta de hamnat i fängelse. En kvinna som blivit våldtagen kan straffas för att hon har haft sex utanför äktenskapet. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Makens vän tog på henne

Internerna sover i våningssängar. I en av de undre sitter Setara och ammar sin yngsta son. Hennes äldre son har bränt händerna och tultar runt med båda i bandage.

Setara är 22 år och dömd för försök till utomäktenskaplig relation.

Natten då det hände hade hennes man en vän på besök. 

– Han sa att vännen skulle sova i samma rum som oss. Jag sa att jag inte ville och frågade om jag fick gå hem till pappa. Min man sa nej. 

Hon vaknade av att den främmande mannen tog på henne. 

– Jag skrek att jag blev våldtagen. Dagen efter gick min man till polisen och sa att jag hade haft sex med hans vän frivilligt. 

Jag skrek att jag blev våldtagen. Dagen efter gick min man till polisen och sa att jag hade haft sex med hans vän frivilligt.

Kroppen är späd. Sjalen svart med guldiga bijouteristenar. Blicken, som knappt har hunnit se något av världen, möter stengolvet. 

Jag blev dömd till fängelse. De har inga bevis alls. Jag har aldrig velat ha en relation med någon man. 

Setara giftes bort genom ett utbytesäktenskap – två familjer bytte flickor med varandra. På det sättet behövde ingen av männen betala hemgift. 

Sonen är klar med bröstet, hon lägger honom i knät.

– Min pappa fick min mans brorsdotter och min man fick mig. 

I fängelset i Herat sitter även en kvinna som är dömd till hängning för mord - hon blev tvångsgift två gånger och när hennes andra man förnedrade henne fick hon nog och slog ihjäl honom. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

”Ingen man sitter i fängelse”

Hon var nio år och mannen 45. Hennes pappa var 35 och mannens brorssyster elva. 

Att gifta sig med så unga flickor är förbjudet enligt afghansk lag. 

– Men ingen man sitter i fängelse, bara jag. Och jag är oskyldig. 

Båda männen var gifta sedan tidigare. Flickorna blev deras nummer två.  

– Min man ville göra pengar på kvinnor. Han sålde sin första fru till andra män, han sa att hon måste ha sex med dem och tog betalt. 

Som barnhustru hade Setara andra uppgifter – att sköta hushållet. 

Men jag kunde inte ens baka bröd så allt var väldigt svårt för mig. Jag var liten och min mamma var död.

Han slog mig för att jag inte klarade hemarbetet. Han slog mig alltid med kedjor.

Det gjorde hennes make arg:

– Han slog mig för att jag inte klarade hemarbetet. Han slog mig alltid med kedjor. 

När hon var 14 år tvingades han henne till sex – han var då 50 år. 

Första gången visste jag inte vad som hade hänt. Det gjorde väldigt ont inuti, jag blödde mycket och fick vara på sjukhuset en natt. 

De kommande åren födde hon två pojkar och jobbade som tvätterska för att kunna ge dem mat, hennes man gav dem ingenting. 

Kvinnorna i fängelset säger att de inte längre bryr sig om sina liv eller om vad som händer med dem. En kvinnlig vakt viskar att kvinnorna blir våldtagna även här och att de i själva verket är offer - inte brottslingar. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Ingen hälsar på

Under rättegången skilde han sig från henne. Eftersom det var ett utbytesäktenskap innebar det att även hennes pappa behövde skilja sig från mannens brorssyster – hon var inte köpt, bara pantsatt.  

– Min man gick hem till min pappa och tog hem sin brorssyster. 

Orden fastnar i halsen.

– Jag har suttit här i fängelset i sex månader och ingen har hälsat på mig. Skickar de hem mig till pappa kommer det bli ännu värre. 

Hon drar sin svartguldiga sjal över gråten:

Då kommer min pappa slå mig för att jag orsakade hans skilsmässa. 

Jag har suttit här i fängelset i sex månader och ingen har hälsat på mig.

Det är låst ut till gården. Vakten sticker in en lång nyckel och skjuter upp dörren. 

En kvinnlig föreståndare följer efter. 

När vakten inte hör kommer hon närmare: 

– Kvinnorna som sitter här har blivit tvångsgifta och bortgifta som barn och män har tvingat dem att göra de saker som de sedan har dömts för. 

Hon viskar:

Många blir våldtagna här i fängelset. 

”Han slog mig varje dag”

I en annan byggnad sitter Azadha. Hon har på sig blå jeans med glitter, tofflor och en traditionell chador – ett skynke som fungerar som en kappa med huva.     

Hon är 25 år och dömd till hängning för mord. 

Rösten är tydlig och lugn. Ansiktet avslappnat. Det som har lett henne hit började för mer än tio år sedan:

– Jag var 14 år när jag giftes bort med min farbrors son som var 13. Det var ett tvångsäktenskap. Han slog mig varje dag och han kunde inte ta hand om mig och vår pojke för han var för ung. När jag var 16 år fick jag igenom skilsmässa för att han inte kunde försörja mig. 

Då såg hennes pappa en ny möjlighet. 

– Den här gången gifte han bort mig med en man som var 65 år. Min pappa sålde mig till honom. Han hade tre andra fruar. 

Varje gång jag hälsade på min familj sa han att jag är en hora som går ut och träffar andra män.

Hon gestikulerar med en hand över tinningen: 

– Han var sjuk i huvudet, han tog lugnande tabletter. Före äktenskapet ljög han och sa att han inte hade några andra fruar. Han slog mig inte först men han förolämpade mig jämt och anklagade mig för att ha andra män. 

Hon tycker att det är jobbigt att uttala ordet. 

– Han sa att jag är en … 

Hon drar in luft. 

– … hora. Varje gång jag hälsade på min familj sa han att jag är en hora som går ut och träffar andra män. Han var så gammal att han knappt kunde ha sex med mig. Bara en gång i månaden och det var väldigt dåligt för mig. 

En dag började han slå henne. 

– Han sparkade mig och slog mig med knytnävarna och med alla saker han kunde hitta i huset. Sedan kastade han ut mig. Jag hade ingen chador så alla på gatan stirrade på mig. 

”Kände att jag blev galen”

Hon gör en paus. 

– På natten upprepades allt det här i mitt huvud. Jag kände att jag blev galen. Jag tog gasbehållaren från spisen och slog den i hans panna när han sov och han dog. 

Livet i fängelset tycker hon är väldigt dåligt. 

– Vakterna säger att jag måste inreda mitt rum med madrass och lakan och handdukar och sådana saker men jag kan inte det för jag har inga pengar. 

Hon lutar sig bakåt. 

Jag bryr mig inte om mitt liv, jag har ingen framtid. Det spelar ingen roll om de hänger mig. 

Chadoren glider upp. 

Under den har hon en röd t-shirt. 

På den står det Paris. 

Fotnot: Setara och Azadha heter egentligen något annat. 

HERATFÄNGELSET

I kvinnofängelset i Herat sitter många unga kvinnor fängslade för så kallade moralbrott. De är anklagade för att ha haft utomäktenskapliga relationer, för att ha rymt hemifrån, för att velat gifta sig med en pojke de själva valt.

Själva berättar de att de blivit allt ifrån tvångsgifta till misshandlade och våldtagna - och att det är på grund av detta de hamnat i fängelse. En kvinna som blivit våldtagen kan straffas för att hon har haft sex utanför äktenskapet.

I fängelset i Herat sitter även en kvinna som är dömd till hängning för mord - hon blev tvångsgift två gånger och när hennes andra man förnedrade henne fick hon nog och slog ihjäl honom.

Kvinnorna i fängelset säger att de inte längre bryr sig om sina liv eller om vad som händer med dem. En kvinnlig vakt viskar att kvinnorna blir våldtagna även här och att de i själva verket är offer - inte brottslingar.