Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Serum räddade livet på ebolasmittad

Kent Brantly drabbades av ebola när han jobbade i Liberia.

NEW YORK. Ett hemligt serum har räddat livet på ebola-drabbade läkaren Kent Brantly.

ZMapp är tidigare bara testat på apor.

Men när Kent Brantly blev kraftigt sämre beslöt man att ge honom det – trots allt.

Nästa morgon kunde han själv stiga upp och ta en dusch.

Familjemedlemmar har bekräftat för CNN att Kent Brantly har fått serumet och det finns bilder där han nu – fortfarande i en vit skyddsdräkt på grund av den dödliga smittan – kan gå själv. Läkarna talar om en "mirakulös" förbättring.

Smittades i Liberia

Amerikanerna Kent Brantly och Nancy Writebol jobbade båda med ebolasjuka på den kristna internationella hjälporganisationen Samaritan's Purses sjukhus i Liberia i Afrika.

Den 22 juli började Kent Brantly, som är läkare, känna sig dålig. Missionären Nancy Writebols symptom kom några dagar senare. Tecken på ebola är feber, kräkningar och diarré, vilket stämmer överens med flera andra sjukdomar. Båda testades – och det visade sig att de var drabbade. Troligen har de smittats av en annan anställd på sjukhuset, enligt CNN, men den officiella smittutredningen är inte släppt än.

Erbjöds serumet

När fallet uppmärksammades blev sjukhuset kontaktat av NIH, USA:s nationella institut för medicinsk forskning, som erbjöd de båda amerikanerna serumet ZMapp, som fortfarande är på experimentstadiet.

Normalt tar det lång tid för ett läkemedel att bli godkänt, och ZMapp har bara börjat en sådan process. Men de båda drabbade ville testa det trots risken, och serumet flögs in till Liberia, noggrant tempererat eftersom det inte får bli för varmt.

Trodde han skulle dö

Kent Brantly föreslog själv att Nancy Writebol skulle få första dosen, eftersom han är yngre och sannolikt klarar sjukdomen längre.

Men så blev han plötsligt sämre.

– Han trodde att han skulle dö. Det var vad han sa till sjukvårdspersonalen runt honom, säger CNN-reportern Sanjay Gupta som rapporterar från sjukhuset i Atlanta där Brantly nu vårdas.

Brantly fick svårt att andas och drabbades utslag. Då beslöt man att ge honom en dos av serumet intravenöst. Resultatet blev över all förväntan. Enligt CNN kände han sig bättre efter bara 20 minuter. Nästa morgon kunde han själv stiga upp och ta en dusch, för att sedan flygas till USA. Nu vårdas han i Atlanta på ett sjukhus som är specialiserat på smittskydd.

Blivit bättre

Nancy Writebol har enligt CNN fått två doser av serumet. Den första gjorde ingen verkan, men den andra ska ha stabiliserat hennes tillstånd. Hon väntas komma hit till USA på tisdagen.

Forskarna jobbar på att testa serumet så att det kan nå ut till fler, enligt CNN:s reporter i Atlanta, men när ett färdigt läkemedel kan finnas är inte klart.

En man som rest i Västafrika testas just nu på Mount Sinai-sjukhuset i New York. Han drabbades av feber och sökte vård på akuten. Proverna kommer att ta 1-2 dagar att analysera, men enligt myndigheterna har han sannolikt inte ebola.