Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Seriemördarna – så lurade de sina fruar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gary Ridgway på väg in rätten. Han har erkänt 71 mord.
Foto: AP

Ibland tar det massor av år innan polisen lyckas ringa in en seriemördare – vilket kanske inte är så konstigt.

Många gånger har inte ens personerna i mördarnas direkta närhet en susning om vad de gjort sig skyldiga till.

Till exempel Cathy Wilson – som upptäckte sin mans ansikte på löpsedlarna – och förstod vem han verkligen var. Hon skrev senare en bok om sin tid som gift med seriemördaren.

Här är några uppmärksammade kvinnor som varit gifta med seriemördare oftast helt ovetande.

Källor: Listverse, AP, People, Biography.com, Daily Mail, Herald Sun, Business insider

Robert Lee Yates – Linda Yates 

Det var en aprilmorgon 2000 som Robert Lee Yates från Spokane, Washington i USA, greps av polis när han var på väg till jobbet. I oktober samma år dömdes han för 13 mord och ett morförsök som ägt rum mellan 1996 och 1998. Samtliga offer var kvinnor som arbetade som prostituerade och/eller använde droger.

Men låt oss backa tillbaka bandet till där Robert Lee Yates hustru, Linda Yates, kommer in i bilden. Linda och Robert Yates var gifta i 26 år. De bodde under många år på flera ställen runtom i världen då Robert Yates arbetade som helikopterpilot inom armén. Men 1996 slog sig fembarnsfamiljen ned i hemstaden Spokane. Kort därefter började kvinnor i staden att försvinna.

Snart började Linda Yates misstänka att hennes make var otrogen, även om hon aldrig kunde tänka sig att en kallblodig mördare bodde under samma tak som hon själv.

Misstankarna om makens affärer började pyra hos Linda när hon upptäckte att Robert vid ett flertal tillfällen tagit in på ett motell där hon själv aldrig satt sin fot. Maken förklarade saken med att han gärna tog ett varmt bad på motellet för att lindra sina värkande muskler efter långa arbetspass på jobbet. När familjen fick ekonomiska problem uppmärksammade Linda att maken rutinmässigt tog ut stora summor kontanter.

Robert Lee Yates och Linda Yates.

Vid flera andra tillfällen märkte Linda att hennes man betedde sig konstig. Han stötte på andra kvinnor på fester och Linda kom på maken med att tjuvkika på grannar som hade sex genom ett hål i väggen. Så att hon misstänkte att maken inte höll sig till den äktenskapliga sängen är väl inte så konstigt – men varningsklockor för att något mer var i görningen kanske borde ha ringt när hon hittade blod i baksätet på familjens van. Dock bedyrade maken att blodet kom från en skadad hund han hittat på vägen och kört till veterinären.

Äktenskapet tyngdes av problem, men Linda lämnade inte sin man förrän det stod klart vem han verkligen var (med undantag för en kortare period i slutet på 80-talet).

Under rättegången 2000 erkände Robert Lee Yates också två mord på en man och en kvinna som begicks mellan 1975 och mordet på en kvinna som begicks 1988. Han dömdes till 408 år i fängelse.


Gary Ridgway – Judith Mawson 

Vad Judith Mawson inte visste när hon gifte sig med Gary Ridgway, vid en liten ceremoni 1985, var att hon skulle spendera 13 år, sida vid sida, med en av USA:s mest kända seriemördare. Gärningsmannen som kom att kallas "Green River Killer" (eftersom hans första fem offer hittades i Green River) tog troligen livet av minst 70 personer under 80- och 90-talen.

Judith Mawson och Gary Ridgway.

Men det var inget som Judith Mawson någonsin märkte något av. Hon har efter makens gripande berättat i intervjuer om hur de hade ett kärleksfullt äktenskap. Paret träffades på en bar 1985. Judith ansåg att Gary var artig, behandlade henne väl och hade ett bra jobb. När Gary åkte tidigt eller kom hem sent från jobbet hade han alltid en förklaring – det var extra arbete som höll honom borta längre än vanligt.

Innan paret flyttade ihop besökte Judith hans hem. När hon frågade varför han inte hade någon matta och varför madrassen låg direkt på det kala golvet hävdade han att en hyresgästs barn förstört mattan och att en före detta flickvän tagit med sig sängen vid separationen. Judith svalde lögnen med hull och hår – och fick veta först 13 år senare att mattan och sängen tagits bort av Gary själv eftersom de var indränkta med blod från några av hans offer.

Judith Mawson berättar i tv.

Det var inte förrän en kylig novemberdag som hon fick veta att hennes make var misstänkt för att ha mördat över 70 kvinnor i Seattle under en 20-årsperiod. Men inte ens då kunde hon tro vad poliserna sa till henne. Först två år senare, när Gary erkänt 48 mord, som hon kunde ta in sanningen om vem hennes make i själva verket var.

Verkligheten Judith ställdes inför chockade henne djupt och hon har senare i tv berättat hur hon hamnade i en destruktiv spiral med alkohol- och tablettmissbruk. Men hon tog sig upp ur mörkret, ändrade sitt namn och fick rätsida på livet. Det hör också till historien att hon, utan av själv ha vetat om det, kan ha räddat liv. Under äktenskapet sjönk nämligen frekvensen i Garys mördande.

Gary Ridgway erkände 71 mord och dömdes för 49 till livstids fängelse 2001.


Cathy Wilson berättar i tv.

Peter Tobin – Cathy Wilson 

Redan som 16-åring gifte sig Cathy Wilson med Peter Tobin. Parets relation var allt annat än kärleksfull. Peter utsatte Cathy för både psykiskt och fysiskt våld – han slängde mat på henne, slängde henne mot väggen och försökte strypa henne. Dessutom brukade han ta hem prostituerade som han var våldsam mot – medan han tvingade Cathy att titta. Trots allt hon utsattes för inom hemmets fyra väggar kunde Cathy aldrig tro att hennes våldsamma man verkligen skulle kunna mörda någon.

Det var först efter tre år i det destruktiva äktenskapet som Cathy som 19-åring lämnade Peter. Eftersom han hotat att döda deras bebis om hon lämnade honom hade hon inte vågat tidigare.

Cathy Wilsons bok "Escape from evil".

1993, två år efter att han mördat sitt första offer 1991, dömdes Peter till fängelse för våldtäkt och avtjänade ett 10 år långt straff. Åter i frihet tog det inte lång tid förrän han mördat än en gång och 2007 dömdes han för mordet på en kvinna han mördat i Glasgow 2006. Senare uppdagades också hans skuld till två andra mord, mordet 1991 och ytterligare ett annat mord. Alla på unga kvinnor. Han dömdes till livstids fängelse.

Det var först när Cathy Wilson såg sin mans ansikte på löpsedlar och tv-nyheter som hon förstod vem han verkligen var. I dag har hon skrivit en bok om sin tid som gift med Peter Tobin.


Russell Williams – Mary Elizabeth Harriman 

Russell Williams var en välrespekterad överste vid den kanadensiska militären. Innan domen föll mot honom – livstids fängelse för bland annat två mord och två våldtäkter – lyckades han lura inte bara sin fru Mary Elizabeth Harriman – utan även hela sin militärbas där ingen hade en aning om vilka brott han begått.

Men i hemmets innersta rum fanns flera ledtrådar. I parets två hus gömde Russell tidningsartiklar, bilder på sina offer och tv-klipp bland annat i källaren.

Om Mary Elizabeth någonsin misstänkte något kommer vi nog aldrig att få veta. Efter att hennes man skickats i fängelse gick rykten om att hon redan tidigare ansökt om skilsmässa och dessutom sett till att hon hade laglig rätt till ett av parets hus. Men eftersom alla hennes rättsliga dokument är hemligstämplade är frågan om hon visste något fortfarande obesvarad.

Dock är inte Russel Williams en seriemördare per gängse definition som innebär minst tre mord vid tre olika tillfällen


John Wayne Gacy klädde ut sig till clown och inhyrdes till barnkalas.

John Wayne Gacy – Carole Hoff

John Wayne Gacy och Carole Hoff gifte sig 1972 och redan då hade John en historia i konflikt med lagen. Ett par år tidigare, 1968, hade han dömts till 10 års fängelse efter att ha förgripit sig på en tonårspojke. Men efter bara 18 månader släpptes han på fri fot.

John, som skulle komma att kallas "The Killer Clown" eftersom han klädde ut sig till clown och inhyrdes till barnkalas, skulle senare komma att dömas till 33 mord på tonårspojkar vilka skedde efter hans första fängelsestraff.

För att röja undan bevisen gömde John sina offer under sitt och Caroles hus i Chicago, Illinois, USA. När Carole frågade sin man var den fruktansvärda stanken kom ifrån skyllde han på råttor.

Men hon ska aldrig ha misstänkt något – inte ens när unga män, som ofta var bekanta med hennes man, regelbundet började försvinna i trakten.

John Wayne Gacy och Carol Hoff.

Upprinnelsen till den slutliga skilsmässan började när John berättade att han var bisexuell och började ta hem tonårspojkar till parets gemensamma hem. Paret gick skilda vägar 1976, två år innan han slutligen greps misstänkt för mord. John Wayne Gacy dömdes till döden och straffet verkställdes i maj 1994.


Dennis Rader – Paula Rader

Det var i mitten på 70-talet som märkliga brev började dyka upp hos polisen och olika nyhetsredaktioner. Brev från mannen som blev känd som "BTK Killer" vilket står för "bind, toruture, kill" (binda, tortera, döda), signaturen med vilken den då för allmänheten okända gärningsmannen undertecknade brev där han detaljerat beskrev olika mord som begåtts i Kansas, USA.

Det var inte förrän flera decennier senare som det stod klart vem mannen var, som senare dömdes för 10 mord begångna mellan 1974 och 1991. Ingen hade misstänkt att Dennis Rader, en familjefar som var engagerad i sina barns scoutkår, kunde ligga bakom de kallblodiga morden.

Dennis Rader.
Foto: Wikimedia commons

Paula Rader och Dennis Rader gifte sig 1971 och var bosatta i Kansas och Paula hade få anledningar att misstänka att hennes man i själva verket var den beryktade mördaren som fyllde spaltmetrar i tidningarna.

Enligt uppgift ska Paula dock vid ett tillfälle ha hittat en dikt som Dennis skrivit om ett av morden han senare dömdes för. Men när hon frågade om bakgrunden till den märkliga dikten svarade han att han skrivit den till en uppgift på en kvällskurs. Hon ska inte heller ha känt igen hans röst från de larmsamtal som gick på repeat i tv (Dennis ringde nämligen själv till polisen för att informera om ett av sina mord).

Men Paula verkade aldrig misstänka något och paret var gifta ända tills domen föll mot Dennis 2005 då han dömdes till livstids fängelse.


Herbert Baumeister – Julie Baumeister 

Den 24 juli 1996 påträffade polis kvarlevor av 11 personer på farmen Fox Hollow i närheten av Westfeald, Indiana i USA. Misstankarna riktades genast mot ägaren, Herbert Baumeister som man tror gjort sig skyldig till fler mord på tonårspojkar och män som hittades mördade i centrala Indiana och Ohio på 80- och 90-talen. Men innan Herbert hann ställas inför rätta flydde han till Kanada där han tog sitt liv.

Julie Baumeister kunde inte tro sina öron när polisen redan 1995 dök upp på farmen i syfte att undersöka den. Varken hon själv eller hennes make ville släppa in dem, Julie eftersom Herbert sagt till henne att han var falsk anklagad. Hon trodde sin man – trots att hon ett år tidigare ställts inför en mycket märklig upptäckt på ägorna. Det var hennes 15-åriga son som hittat ett människokranium i skogen – och när han visade henne var han hittat det makabra fyndet uppenbarade sig även flera människoben i snåren.

När hon konfronterade sin make höll han huvudet kallt och påstod att benen kom från ett gammalt skolskelett som ägts av hans pappa.

Men 1996 lät hon slutligen polisen genomsöka ägorna. Och som vi redan vet var Herbert då på väg mot sitt öde.


Andrei Chikatilo bakom galler.
Foto: Wikimedia commons

Andrei Chikatilo – Fayina Chikatilo 

Det var 1992 som den tidigare skolläraren Andrei Chikatilo erkände 56 mord och även sexuella övergrepp som begicks mellan 1978 och 1990. Dock misstänks han ha begått långt fler mord och övergrepp än så.

Men hans fru, Fayina (paret gifte sig 1963), har sagt att hon aldrig misstänkte vad som fanns på hans samvete, även om det har spekulerats i om hon verkligen talar sanning. Hon gav honom bland annat alibi när han misstänktes för att ha mördat en 9-årig flicka – trots att en lång rad ögonvittnen berättat om hur de sett flickan tillsammans med honom.

Det var först i samband med rättegången mot Andrei Chikatilo som Fayina började lägga ihop ett och ett. Att hennes make spenderat tid hemifrån på långa jobbresor och att det gått rykten om att han begått övergrepp mot barn vilket resulterade i att han förlorade sitt jobb som lärare. Hon drog sig också till minnes att hon vid flera tillfällen sett blodstänk på hans kläder.

1992 dömdes Chikatilo till döden och avrättades två år senare, 1994.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.