Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Seriemördaren skyllde sina dåd på Gud

Peter Sutcliffe föddes 1946 i Yorkshire och växte upp i en katolsk arbetarklassfamilj. Han var en riktig ensamvarg men att den lille pojken senare skulle växa upp till en av Storbrittaniens värsta seriemördare var det nog ingen som trodde då.

Nio gånger togs Peter Sutcliffe in till förhör av polisen, misstänkt för de brutala kvinnomord som satte skräck i Yorkshire i slutet av 1970-talet.

Lika många gånger släpptes han fri.

I stället var det de falska nummerplåtarna på hans bil som till slut blev fallet för seriemördaren som kallades för "The Yorkshire Ripper".

Med två hammarslag i huvudet slogs den 28-åriga prostituerade fyrabarnsmamman till marken. Hennes mördare gick sedan till brutal attack men en kniv och högg henne 15 gånger i nacken, bröstet och magen innan han skar halsen av henne.

Hon lämnades sedan naken att dö.

150 poliser och 11 000 förhör senare var gärningsmannen fortfarande på fri fot. Mordet på Wilma McCann blev Peter Sutcliffes första – men långt ifrån sista. Innan polisen lyckades gripa honom hade ytterligare tolv kvinnor fått sätta livet till.


För dig som är inloggad – läs fler artiklar här!


Peter Sutcliffe föddes 1946 i Yorkshire och växte upp i en katolsk arbetarklassfamilj. Han var en riktig ensamvarg men att den lille pojken senare skulle växa upp till en av Storbrittaniens värsta seriemördare var det nog ingen som trodde då.

Peter Sutcliffe började tillbringa dagarna med att smyga runt och spionera på prostituerade kvinnor och deras kunder.

Det var först som tonåring, efter att han börjat jobba som gravgrävare, som hann utvecklade en väldigt udda och makaber humor samt en besatthet av voyeurism. Han började tillbringa dagarna med att smyga runt och spionera på prostituerade kvinnor och deras kunder.

Spionerade på prostituerade

Sutcliffe blev snart en regelbunden sexköpare själv och det ska även ha varit ett bråk över ett sexköp som blev startskottet för den mordvåg som sedan rullade in över den annars lugna staden Yorkshire. Han ska ha blivit lurad på pengar av en prostituerad kvinna och hennes hallick, något som ska ha gjort honom rasande.

Sin vana trogen slog Sutcliffe henne först i huvudet med en hammare innan han högg henne med en skruvmejsel – 51 gånger.

Efter mordet på Wilma McCann dröjde det ett år till innan Peter Sutcliffe slog till igen. Även den här gången var hans offer en prostituerad kvinna. 42-åriga Emily Jackson hade hamnat i ekonomisk knipa och för att dryga ut sin inkomst hade hon börjat sälja sex i familjens skåpbil. Sin vana trogen slog Sutcliffe henne först i huvudet med en hammare innan han högg henne med en skruvmejsel – 51 gånger. Innan han lämnade henne stampade han så hårt på hennes ena lår att det efterlämnade ett avtryck av hans känga.

De kommande två offren var även de prostituerade. Irene Richardssons slogs ihjäl med en hammare innan hon stympades och bara två månader senare hittades Patricia Atkinson mördad i sin säng. På hennes täcke hittade polisen avtrycket från en sko men dess ägare förblev ett mysterium.

De blev offer för Peter Sutcliffe.
Foto: Daily Mirror

Även om de fyra första mordet var minst sagt brutala så var det det femte som verkligen satte skräck i invånarna – och fick kvinnorna i staden att inse att vem som helst av dem kunde bli nästa offer.


LÄS MER: Barnens clown var brutal seriemördare.


Första "oskyldiga" offret

Det 16-åriga butiksbiträdet Jayne MacDonald var på väg hem efter en utekväll och var på fel plats vid fel tillfälle. När Peter Sutcliffe fick syn på henne var han helt säker på att hon var prostituerad och hörjade han följa efter henne. När han var precis bakom henne slog han till med sin hammare. Han släpade sedan i väg hennes kropp, rev upp hennes kläder och högg henne ett 20-tal gånger i bröstet och ryggen. Hennes kropp hittades dagen efter av några barn som var på väg till lekparken.

Jag kände mig helt omänsklig, som om det var djävulen som drivit mig till det här. Jag var ett monster.

Att en "oskyldig" kvinna attackerats blev direkt förstasidesstoff i brittiska och utländska medier och han blev nu The Yorkshire Ripper.

Polisen bad om hjälp.

Sutcliffe själv har sagt att han blev chockad när han läste tidningarna dagen efter och såg att hans senaste offer inte var en prostituerad.

– Jag kände mig helt omänsklig, som om det var djävulen som drivit mig till det här. Jag var ett monster, har han berättat i förhör.

Mordet på Jayne MacDonald fick honom dock inte att lugna ner sig. Offer nummer sex blev prostituerade Jean Jordan. Vid det mordet gjorde dock Sutcliffe ett misstag – han betalade henne med en ny sedel som visade sig vara spårbar. När han insåg sitt misstag skyndade han sig tillbaka till den plats där han lämnat hennes döda kropp – men kunde omöjligen hitta fempundsedeln.

Den mejeriarbetare som dagen efter upptäckte Jean Jordans kropp lyckades dock hitta den och polisen inledde en intensiv jakt på des ägare. Sedeln kunde spåras till en specifik bank och 8000 anställda varav en fått den i lön.

I tre månaders tid förhördes 5000 män, och Peter Sutcliffe var en av dem. Polisen lyckades dock inte binda honom till brotten så han släpptes. Föga anade polisen då sitt stora misstag.

Bluffspåret

Polisförhöret verkade inte ha haft någon större inverkan på Peter Sutcliff. Inom loppet av några månader mördade han ytterligare tre kvinnor; två prostituerade kvinnor – Yvonne Pearson och Helen Rytka, och en kvinna han stött på på en parkering – Vera Millward.

Det här Jack. Jag märker att ni inte lyckats fånga mig. Jag har verkligen all respekt för dig George men herregud, du är inte närmare att gripa mig nu än du var för fyra år sedan.

1978 dog Sutcliffes mamma men om det var därför han låg lågt och inte mördade på ett år är oklart. Först i april 1979 var det dock dags igen. Offret blev den 19-åriga bankanställda, Josephine Whitaker. Polisen, som vid det här laget hade lagt ner enorma resurser för att fast The Yorkshire Ripper, fick i den här vevan ett inspelat meddelande. I det hånades den ansvarige utredningsledaren, George Oldfield:

– Det här Jack. Jag märker att ni inte lyckats fånga mig. Jag har verkligen all respekt för dig George men herregud, du är inte närmare att gripa mig nu än du var för fyra år sedan, sa mannen som kallade sig "Jack the Ripper".


LÄS MER: Zodiac-mördaren skickade hemliga koder.


Samme man skickade även två brev till polisen där han skröt om morden på två kvinnor. Det här ledde till att utredningen tog ny fart.

Polisen hade plötsligt ett nytt spår att gå på – det inspelade meddelandet gav dem mördarens dialekt.

Det hela visade sig dock bara vara en stor bluff. Bakom den låg en arbetslös alkoholist som senare dömdes till åtta års fängelse för att ha vilselett polisen.

Daily Mirror den 2 juli 2005 om bluffen.
Foto: Daily Mirror

Förhördes nio gånger

Det elfte offret var det tredje i ordningen som inte var prostituerad.

Barbara Leach var i stället en 20-årig universitetsstudent. Hennes kropp hittades under en hög tegelstenar inte långt från det universitet hon studerade vid. Än en gång togs Peter Sutcliffe in till förhör och en än gång släpptes han fri – trots att det fanns teknisk bevisning som kunde koppla honom till morden, bland annat den fempundssedel som hittades i mördade Jean Jordans handväska.

Sammanlagt nio förhör genomfördes med honom och lika många gånger släpptes han fri. Polisen har i efterhand fått skarp kritik för att de inte lyckades få fast Sutcliffe tidigare.

Peter Sutckliffe stoppades och greps av polisen eftersom han körde runt med falska nummerplåtar på sin bil.

Den fem år långa mordvågen börjar dock nu gå mot sitt slut men ytterligare två kvinnor skulle få sätta sina liv till innan The Yorkshire Rippers mordturné var över.

Falska nummerplåtar

På våren 1980, fem år efter det första mordet, greps Peter Sutcliffe av polisen efter att kört bil full. Det ledde till åtal och rättegång men han lät inte det avskräcka honom. I väntan på rättegången mördade han ytterligare två kvinnor, 47-åriga Marguerite Wells och den 20-årige studenten Jacqueline Hill. Han överföll dessutom tre andra kvinnor men de klarade sig med livet i behåll. En arbetskamrat till Sutcliffe anmälde i den vevan honom till polisen som misstänkt för morden men av någon anledning hamnade den informationen på villovägar och nådde aldrig utredningsledaren.

Tidningsartiklar om jakten på seriemördaren.

Den 2 januari 1981 kom vändningen.

Sutcliffe hävdade att det varit gud som sagt åt honom att döda just prostituerade kvinnor och han visade inte alls någon ånger – förutom i ett fall – mordet på hans yngsta offer.

Peter Sutckliffe stoppades och greps av polisen eftersom han körde runt med falska nummerplåtar på sin bil. Han befann sig med en prostituerad kvinna – och gripandet kan ha räddat hennes liv. Under förhöret på polisstationen visade det sig att Sutcliffes utseende stämde in mycket bra på de signalemnet de överlevande kvinnorna lämnat och polisen började lägga pussel.

Var guds vilja

Dagen efter åkte en patrull till den plats där Peter Sutcliffe gripits och man hittade då en kniv, en hammare och ett rep. Polisen hittade senare ytterligare en kniv som han hade gömt på en toalett på polisstationen. Efter två dagars intensiva polisförhör erkände han plötsligt att det var han som låg bakom morden - Han har The Yorkshire Ripper. Lugnt och sansat beskrev han attackerna.

Sutcliffe hävdade att det varit gud som sagt åt honom att döda just prostituerade kvinnor och han visade inte alls någon ånger – förutom i ett fall – mordet på hans yngsta offer, 16-åriga Jayne MacDonald.


Det här var en mordvåg som terroriserade invånarna i i stort sett hela Yorkshire i flera år och den enda förklaringen till den var enligt juryns dom ilska, hat och besatthet.


Under rättegången erkände Peter Sutcliffe sig skyldig till 13 dråp men han nekade till mord eftersom han ju bara handlat enligt guds vilja. Han erkände också sju mordförsök. På grund av erkännandena var åklagaresidan villig att komma till en uppgörelse med Sutcliffe. Det efter att fyra psykologer dessutom kommit fram till att han led av paranoid schizofreni. Domaren köpte dock inte det som en förmildrande omständighet och The Yorkshire Ripper dömdes senare till 20 livstidsdomar. Han har sedan dess bett om att få sitt straff tidsbestämt. Högsta domstolens svar blev ett tydligt nej.

– Det här var en mordvåg som terroriserade invånarna i i stort sett hela Yorkshire i flera år och den enda förklaringen till den var enligt juryns dom ilska, hat och besatthet, svarade rättens ordförande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.