Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Seriemördaren Donald, 64, mördad i fängelset

Seriemördaren Donald Harvey mördades i fängelset 2017. Foto: AL BERHMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Harvey fick öknamnet ”Dödsängeln” efter att ha mördat minst 37 patienter genom att spetsa deras mat med cyanid och arsenik låta deras syrebehållare ta slut. 

2017 blev han slagen och ihjälstampad på fängelset. 

Inbrottstjuven James Elliott, 44, skrev ett brev till en lokaltidning där han tog på sig dådet – nu har han åtalats för mord, rapporterar nyhetsbyrån AP.  

Det var i mars 2017 som ”Dödsängeln”, Donald Harvey, mördades i en skyddsavdelning på statsfängelset i Toledo, Ohio. 

Svårt misshandlad fördes han till akutvård, men 64-åringens liv gick inte att rädda. 

Erkände dådet i brev till lokaltidningen

Månader senare fick lokaltidningen The Blade i Toledo från den dömde inbrottstjuven James Elliott som tog på sig dådet – och beskrev hur han slagit och stampat ihjäl seriemördaren när de befann sig på skyddsavdelningen. 

Åklagaren har inte haft någon brådska att åtala Elliott eftersom denne befinner sig i fängelse. Nu, över två år senare, väcks åtal om mord, innehav av dödligt vapen och undanröjande av bevis, rapporterar AP.   

Motivet: Elliott hävdar att han vuxit upp i Kentucky i närheten av anhöriga till vissa av seriemördarens 37 bekräftade mordoffer. 

Avslöjades när rättsläkaren kände cyanidlukt

Harvey utförde mordvågen mot patienter när han jobbade som sjuksköterska under 1970- och 80-talen. Offren var i många fall kroniskt sjuka och Harvey hävdade att han velat rädda dem från lidande. 

”Dödsängeln” Donald Harvey tog livet av sjuka patienter.

Han tog livet av patienterna, på sjukhus i delstaterna Kentucky och Cincinnati, genom att spetsa deras mat med arsenik och cyanid. En annan metod var att låta dem kvävas genom att inte fylla på patienters syrebehållare. 

Donald Harvey avslöjades när en rättsläkare kände lukten av cyanid under obduktionen av ett av mordoffren. 

Förutom de bekräftade mordoffren tog Harvey senare på sig ytterligare 18 mord, som han hävdade att han begått när han arbetade på ett veteransjukhus.