Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Seriemisshandlaren attackerar migranter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En romsk EU-migrant har anmält en man i 20-årsåldern för att ha hällt tändvätska på hans fru.
Foto: EXPRESSEN
Inlägget på Facebook av polisen i Kista.
Foto: Facebook

En man i 20-årsåldern, dömd för att ha hällt tändvätska på och hotat EU-migranter, misstänks nu ligga bakom flera misshandelsfall.

Nu vädjar polisen om hjälp för att stoppa den misstänkte seriemisshandlaren. 

– Jag är livrädd för honom, berättar en av de utsatta migranterna.

Tre av de fem misstänkta brotten har ägt rum i Kista Galleria i västra Stockholm. Mannen, som är i 20-årsåldern, är dömd flera gånger tidigare.

I går greps han av polis misstänkt för misshandel av ett antal romska EU-migranter. Misshandeln ska ha ägt rum utanför Kista Galleria.

– Den här gruppen är särskilt utsatt och det är viktigt att samhället agerar kraftfullt och tar hand om den här gruppen, säger Stephan Kiernan, lokalpolisområdeschef i Kista.

I dagsläget jobbar polisen i Västerort med fem ärenden mot mannen. Samtliga gäller misshandel med hatbrottsmotiv.

"Han försökte sparka mig i munnen"

I en av anmälningarna mot mannen som Expressen tagit del av anklagas mannen för att i början av maj ha hällt tändvätska över en av EU-migranterna och hennes tillhörigheter.

– Han hällde tändvätska på mig och försökte sparka mig i munnen, berättar hon för Expressen.

Romerna, som var ett 50-tal, låg och sov utanför en McDonald's-restaurang i Kista. Kvinnans make har anmält händelsen till polisen.

– Jag kommer att döda er sa han när han hällde tändvätskan, hävdar han.

Enligt mannen ska polisen ha kommit till platsen när händelsen ägde rum, förhört den misstänkte gärningsmannen och sedan släppt honom.

– Jag såg honom bära på ett vapen, berättar anmälaren.

Så sent som den 4 maj dömdes mannen för olaga hot och egenmäktigt förfarande efter att ha hällt tändvätska på och hotat EU-migranter. Påföljden då bestämdes av Solna tingsrätt till skyddstillsyn.

Var våldsam under förhör

Enligt uppgifter till Expressen ska mannen i förhör efter gripandet ha varit synnerligen våldsam och aggressiv.

I morgon kommer ytterligare ett förhör hållas. Då med en advokat närvarande.

– Jag har inte pratat med honom än, så jag vet förhoppningsvis mer i morgon, säger Björn Törnell, som är mannens försvare.

Polisen i Kista har själv skrivit om händelsen på sin Facebook-sida, där de vädjar om allmänhetens hjälp:

"Alla våldsbrott är integritetskränkande för den som utsätts, men just hatbrott är speciellt hemskt då det är ett angrepp på någon på grund av vad denne är. Ofta riktas de dessutom mot de allra mest utsatta, som exempelvis de romska EU-migranterna", står det i uppdateringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.