En romsk EU-migrant har anmält en man i 20-årsåldern för att ha hällt tändvätska på hans fru. Foto: EXPRESSENEn romsk EU-migrant har anmält en man i 20-årsåldern för att ha hällt tändvätska på hans fru. Foto: EXPRESSEN

En romsk EU-migrant har anmält en man i 20-årsåldern för att ha hällt tändvätska på hans fru.

 Foto: EXPRESSEN
Inlägget på Facebook av polisen i Kista. Foto: FacebookInlägget på Facebook av polisen i Kista. Foto: Facebook

Inlägget på Facebook av polisen i Kista.

 Foto: Facebook

Seriemisshandlaren attackerar migranter

Publicerad

En man i 20-årsåldern, dömd för att ha hällt tändvätska på och hotat EU-migranter, misstänks nu ligga bakom flera misshandelsfall.

Nu vädjar polisen om hjälp för att stoppa den misstänkte seriemisshandlaren.

– Jag är livrädd för honom, berättar en av de utsatta migranterna.

Tre av de fem misstänkta brotten har ägt rum i Kista Galleria i västra Stockholm. Mannen, som är i 20-årsåldern, är dömd flera gånger tidigare.

I går greps han av polis misstänkt för misshandel av ett antal romska EU-migranter. Misshandeln ska ha ägt rum utanför Kista Galleria.

– Den här gruppen är särskilt utsatt och det är viktigt att samhället agerar kraftfullt och tar hand om den här gruppen, säger Stephan Kiernan, lokalpolisområdeschef i Kista.

I dagsläget jobbar polisen i Västerort med fem ärenden mot mannen. Samtliga gäller misshandel med hatbrottsmotiv.

"Han försökte sparka mig i munnen"

I en av anmälningarna mot mannen som Expressen tagit del av anklagas mannen för att i början av maj ha hällt tändvätska över en av EU-migranterna och hennes tillhörigheter.

– Han hällde tändvätska på mig och försökte sparka mig i munnen, berättar hon för Expressen.

Romerna, som var ett 50-tal, låg och sov utanför en McDonald's-restaurang i Kista. Kvinnans make har anmält händelsen till polisen.

– Jag kommer att döda er sa han när han hällde tändvätskan, hävdar han.

Enligt mannen ska polisen ha kommit till platsen när händelsen ägde rum, förhört den misstänkte gärningsmannen och sedan släppt honom.

– Jag såg honom bära på ett vapen, berättar anmälaren.

Så sent som den 4 maj dömdes mannen för olaga hot och egenmäktigt förfarande efter att ha hällt tändvätska på och hotat EU-migranter. Påföljden då bestämdes av Solna tingsrätt till skyddstillsyn.

Var våldsam under förhör

Enligt uppgifter till Expressen ska mannen i förhör efter gripandet ha varit synnerligen våldsam och aggressiv.

I morgon kommer ytterligare ett förhör hållas. Då med en advokat närvarande.

– Jag har inte pratat med honom än, så jag vet förhoppningsvis mer i morgon, säger Björn Törnell, som är mannens försvare.

Polisen i Kista har själv skrivit om händelsen på sin Facebook-sida, där de vädjar om allmänhetens hjälp:

"Alla våldsbrott är integritetskränkande för den som utsätts, men just hatbrott är speciellt hemskt då det är ett angrepp på någon på grund av vad denne är. Ofta riktas de dessutom mot de allra mest utsatta, som exempelvis de romska EU-migranterna", står det i uppdateringen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag