Traktorföraren lyckades i sista stund urskilja barnen som lekte i snöhögen. Foto: Mattias Blom
Traktorföraren lyckades i sista stund urskilja barnen som lekte i snöhögen.  Foto: Mattias Blom

"Ser ni en traktor, så lek inte i högarna"

Publicerad

Mattias Blom skulle precis tippa en hel skopa snö över snöhögen.

Då fick han se något chockerande, som Västerbottens-kuriren först rapporterade om.

I mörkret kunde han plötsligt urskilja tre barn som stod på snöhögen.

Nu vill han varna föräldrar för att låta sina barn leka i snön.

I tisdags kväll var Mattias Blom ute och plogade snö i Luleå. Han åkte fram till en snöhög och skulle till att tippa av en full skopa snö på högen.

– Då ser jag bara tre huvuden sticka upp ur snön, berättar han.

Mattias Blom har kört traktor sedan flera år tillbaka och var medveten om att det finns risk att barn som leker i snöhögar kan vara svåra att upptäcka. Han berättar att hans kolleger har varit med om det flera gånger. Men när han såg barnen var han ändå helt oförberedd.

– Det stod bara still i huvudet, jag blev chockad. Jag hade inte alls sett dem, säger han.

När chocken lagt sig gick han ut till barnen. Efter att han berättat för dem hur farligt det var valde de att leka i en annan snöhög.

– Jag sade till barnen att "ser ni en traktor, så lek inte i högarna". Vi kan missa dem om det är nog otur. För de är inte så lätta att se, de små liven, berättar Mattias Blom.

Pappan varnade

Barnen som Mattias Blom träffade hade bara lekt ovanpå snöhögen. Han menar att det är ännu farligare när barnen åker pulka nerför högarna eller bygger snögrottor.

– Då ser man dem inte alls, säger han.

Själv lekte han aldrig i snöhögar om en traktor var i närheten när han var liten. Hans pappa som kört traktor i runt 40 år varnade honom alltid för hur illa det skulle kunna gå om man gjorde det.

– Han lärde mig att man ska vara försiktig när man är ute och leker i snön. Det har följt med hela livet, säger han.

Vill varna föräldrar

Efter händelsen vill han varna föräldrar för att skicka ut sina barn att leka i snöhögar.

– Det kanske inte är så smart att lämna ungarna ensamma när man är ute och plogar. Följ med barnen ut, det är rådet jag kan ge, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag