"Ser jag honom så skjuter jag"

Publicerad
Uppdaterad
Muslimska extremister har dömt Runar Sögaard till döden.
Terrorstämplade personer med anknytning till självmordsbombare i Irak har fått klartecken att mörda honom.
Även om jag ser Runar under stor polisbevakning kommer jag skjuta ihjäl honom, säger en extremist till Expressen.
Runar Sögaards uttalande om att profeten Muhammed "var en förvirrad pedofil" skapar ilska bland Sveriges muslimer. På söndag håller flera muslimska församlingar en demonstration utanför Filadelfiakyrkan i Stockholm. Men extrema islamistiska grupper med kopplingar till terrororganisationer kräver hämnd.

Utfärdades i onsdags

Sent i onsdags kväll utfärdades en dödsdom mot Runar Sögaard. Domen publicerades på ett Internetforum för islamister – al-Sunnas folk. Den föregicks av intensiva diskussioner initierade av svenska extremister, om Runars uttalande. – Den som säger sådana saker om profeten Muhammed är ett legitimt mål för oss, säger en svensk islamist till Expressen. – Jag fick klartecken från det forumet och från en imam i Afrika.

Terrorstämlade grupper

Han och flera andra personer Expressen talat med har kopplingar till terrorstämplade grupper, bland annat Ansar al-Islam som ligger bakom hundratals självmordsattacker i Irak. Alla bekräftar de dödsdomen mot Runar. – En ursäkt räcker inte för att stoppa fatwan om dödsdomen. Han är dömd till döden och förr eller senare når vi honom, säger en av dem. Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, är inte förvånad över domen. – Reaktionen är väntad. Det är det traditionella svar som har getts under århundraden. Men det är inte det svar som moderna lärda inom islam ger, säger han.

Fruktar mord

Jan Hjärpe varnar nu för att Sverige kan få uppleva något liknande mordet på den holländske konstnären Theo van Gogh. – Det finns risk att någon gör samma sak här. Runars liv är i fara, säger Jan Hjärpe.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag