Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Separatist: Vi sköt ner planet

Foto: Maxim Zmeyev

En prorysk separatist har trätt fram och erkänt att det var de som sköt ned Malaysia Airlines MH17 över östra Ukraina förra veckan.

Separatisterna sköt ned planet i tron om att det transporterade ukrainska fallskärmssoldater, berättar han för en italiensk tidning.

– Vi trodde att vi skulle strida men i stället hittade vi döda civila, säger separatisten till Corriere della sera.

När Malaysia Airlines MH17 på väg mot Kuala Lumpur sköts ned över östra Ukraina för en knapp vecka sedan dog 298 människor. Ingen grupp har tagit på sig nedskjutningen.

Många, bland annat USA, har anklagat proryska separatister för att ligga bakom nedskjutningen. Samtidigt har Ryssland gått ut med uppgifter om att det ska ha funnits ett ukrainskt stridsflyg i området vid händelsen.

Nu träder en prorysk separatist som strider i milisgruppen Oplot fram och berättar för italienska tidningen Corriere della sera att planet sköts ned av dem.

– På torsdagseftermiddagen beordrade våra överordnade oss att hoppa in i lastbilar med vapen och gott om ammunition. Kanske tio minuter tidigare hade det varit en stor explosion i skyn. "Vi har precis skjutit ned ett av Kievfascisternas plan", berättade de för oss, och varnade oss för att åtminstone några ur besättningen hade hoppat ut med fallskärm, säger mannen.

Insåg snabbt att de döda var civila

Mannen, som ska ha fått order om att inte avslöja sitt namn eller sin grad, berättar vidare att de började söka efter fallskärmar både på marken och i träden när de anlänt till platsen.

– Plötsligt såg jag vrakdelar i en glänta. Under det fann jag en kropp tillhörande en liten flicka som inte kan ha varit äldre än fem. Hon låg med ansiktet nedåt. Det var förfärligt, säger han.

När de fortsatte att söka igenom platsen märkte de snabbt att det inte rörde sig om ett militärt plan och att alla döda människor var civila.

Den anonyme separatistens version skiljer sig betydligt från milisgruppens officiella hållning. Befälhavaren anklagar alltjämt "banditerna som tar order från regeringen i Kiev".

Inte lämnat vrakplatsen

Under den knappa vecka som har gått sedan planet sköts ned har milisgruppen Oplot inte lämnat vrakplatsen. De har stått vakt vid likvagnarna och hjälpt till med identifieringsarbetet. Den anonyme separatisten menar att gruppen gör ett bra jobb och att man fått god respons av de europeiska inspektörerna som tyckte att kropparna hade konserverats på ett tillfredställande sätt.

I sökningsarbetet efter kraschen har man återfunnit 282 kroppar. Det saknas fortfarande 16 stycken som man inte har lyckats hitta. 200 av dem kördes i kyltåg från Torez till Kharkiv under tisdagen. Därifrån ska de flygas vidare till Amsterdam.

Nederländerna, med 193 döda medborgare i kraschen, kommer att leda en formell utredning av omständigheterna kring vad som egentligen hände när det sköts ned. De proryska separatisterna som kontrollerar området har lämnat över planets svarta låda som förhoppningsvis kan vara nyckeln, skriver TT.

– Även om planet blev nedskjutet och ljudinspelningen blev abrupt avbruten så kan den innehålla data som går att analysera, de sista millisekunderna innan flygplanet gick i småbitar, säger flygsäkerhetsanalytikern Hans Kjäll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.