Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Seniorerna: ”Jag är inte rädd”

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Anders ”Ankan” Parmström, 78 år.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Marianne Rundström, 69 år.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Curre Lundmark, 75 år.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Amelia Adamo, 73 år.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Äldre människor rekommenderas att stanna hemma i spåret av coronaviruset.

Expressen har pratat med fyra seniorer som plötsligt tillhör en riskgrupp – om deras nya livsstil och hur de håller humöret uppe.

Amelia Adamo, 73, Marianne Rundström, 69, Curre Lundmark, 75 och Anders ”Ankan” Parmström, 78. 

Amelia Adamo: ”Inte rädd av mig” 


Amelia Adamo, 73, prisbelönt journalist och tidningsmakare.

Det första Amelia säger när hon svarar i telefonen är:

– Jag har precis tränat på gymmet, nu ska jag på ett möte på Piratförlaget, vi hörs lite senare....

Hon skrattar lite åt sitt eget pressade schema och forstätter:

– 70 är nya 50. Jag är egentligen 53 år.

Amelia Adamo vägrar att dra ner på tempot, trots corona och rekommendationer att äldre människor ska stanna hemma. 

– Jag är inte rädd av mig, möjligen rädd att folk ska skälla på mig. Men jag kan tycka att denna plötsliga omsorg för de äldsta i samhället känns sådär. Det handlar väl mer om att vi inte ska ta vårdplatser för andra, man vill bara inte säga det rakt ut, säger Amelia.

Så länge hon är frisk kommer hon fortsätta leva samma aktiva liv som tidigare och både träna på gym och åka tunnelbana.  

– Men jag är olycklig för de yngre människorna som ovanpå ett klimatelände ska ärva en recession. Det viktigaste vi har är barnen.

Amelia Adamo känner givetvis medlidande för alla som drabbas på olika sätt, men hon lyckas ändå hålla humöret och vill gärna dela med sig ett gott råd:

– Sätt dig och planera stora fester in i minsta detalj - tills det äntligen blir av... 

Marianne Rundström: ”Som husarrest” 

Marianne Rundström, 69, journalist och programledare, under många år stor profil på SVT.

Marianne har flyttat ut till sitt lantställe i Stockholms skärgård och planerar att stanna där i några veckor. 

– Jag känner mig helt frisk och inte alls som att jag är i någon riskgrupp. Men jag tar alla råd på fullt allvar och man måste ta eget ansvar också. Här ute kan jag promenera runt hur jag vill utan att möta en kotte.

Marianne Rundström har egentligen inte dragit ner på takten sedan hon slutade på SVT, hon jobbar fortfarande som frilans och ska bland annat starta en podd inom kort. Men trots ett långt händelserikt yrkesliv är hon som alla andra förbluffad över nuläget.

– Vi lever ett annat liv nu, vi som normalt lever ett privilegierat liv i ett privilegierat land, så detta var vi väldigt oförberedda på. Det blir en obehaglig förändring. För många väldigt gamla människor blir det som att sitta i husarrest och det är förskräckligt, säger hon.

Marianne håller tät kontakt med de äldsta släktingarna och vännerna. Hon var nyligen barnvakt åt sina barnbarn.

– De var friska, hade de varit förkylda hade jag nog tänkt annorlunda. Sen låter det förfärligt när man hör råd om att riktigt gamla inte ska träffa barn och barnbarn på fyra månader ,det är ohyggligt lång tid, samtidigt kan man jämföra med flyktingar i Lesbos...

Marianne Rundström lider med alla som får det besvärligt i dessa tider, men ser också att det kan komma något bra ur det här.

– Nu kommer förändringar som många unga har ropat efter. För klimatet är det här bra. Det kan komma en del värdefulla livsstilsförändringar ur detta.  

Curt Lundmark: ”Jävligt deppigt just nu”

Curt Lundmark, 75, före detta hockeytränare och förbundskapten, världsmästare och olympisk mästare.  

När Curre svarar i telefonen sitter han i bilen, på väg till sin sjukgymnast i Örebro. 

– Jag har problem med en höft och tror han ska få mig på fötter. Men annars mår jag väldigt bra. Jag tycker naturligtvis att man ska lyssna på alla rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och det är viktigt att vara observant, det gäller mig också, säger han och fortsätter: 

– Men samtidigt kan vi inte alla sitta hemma och stirra in i väggen. Vad händer då?

Curre Lundmark är fortfarande aktiv i sin vardag, tränar flera gånger i veckan och arrangerar bland annat resor till hockey-VM.

– Det finns människor som definitivt lever i riskzonen och de ska hålla sig inne. Men så länge jag mår bra så tänker jag hålla i gång till de stänger locket över mig.

Däremot är han lite orolig för ett barnbarn i Spanien.

– Han bor och jobbar i Barcelona sedan tre år. Men nu är det tufft där. Han får inte längre röra sig ute som han vill och jag tycker synd om honom, säger han.

Hur håller du annars humöret uppe?

– Det är jävligt deppigt just nu. Det är en fruktanssvärd situation när allt bara stänger ner. Men jag försöker uppmuntra människor så gott jag kan. Det här är förstås en jävla påfrestning, men vi kommer komma igenom det. Det är viktigt att se ljuset i tunneln. 

Anders Parmström: ”Försöker vara försiktig” 

Anders ”Ankan” Parmström, 78, före detta hockeytränare och tv-profil.

Anders Parmström upplevde en rysare redan i höstas då han skulle genomgå en standardmässig operation för ett bråck på stora kroppspulsådern i magen, men råkade ut för komplikationer och blev kvar på sjukhus i sex veckor.

Sedan dess har han sakta kommit tillbaka i god form och han säger att han mår väldigt bra.

– Sen hörde jag på tv att jag tillhör en riskgrupp och att jag borde isolera mig själv. Men jag kan tycka att man är lite kinkig. Jag rusar inte fram till folk, jag håller avstånd. Jag försöker vara försiktig.

Samtidigt ska han flytta nästa vecka, från villan i Kvicksund till en lägenhet i Danderyd.

 – Flytten gör ju att man blir lite fundersam. Kommer flyttgubbarna kunna komma hit? Hur blir det? Jag vet inte. Det är en väldigt, väldigt speciell situation, säger han. 

Han säger att han inte känner någon oro för egen del och berömmer svenska politiker för hur de har hanterat situationen.

– Men sedan är jag orolig för hur länge detta komma dra ut på tiden. Vad händer om det här pågår i flera månader? 

Hur håller du humöret uppe?

– Jag lyssnar på nyheterna och drabbas inte av panik. Sen går jag ut med hunden, Linus. Han är tolv år, men kaxig så det blir en del långa promenader.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

LÄS MER: Alexandra, 29, preppar för corona – maten du bör ha hemma

LÄS MER: Coronasmittade Henrik: Symptomen släppte snabbt 

LÄS MER: Läkaren Olle, 63: Så var det för mig att ha corona 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.