Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Senegalesiska trupper har gått in i Gambia

En konvoj med senegalesiska soldater i närheten av Karang, Senegal.Foto: Sylvain Cherkaoui / AP TT NYHETSBYRÅN
Senegal har fört in militären för att pressa president Yahya Jammeh till att lämna makten.Foto: Rebecca Blackwell / AP
<p>Sara Dera, 26, befinner sig i Gambia. "Vi var ute och åt, då skickade Ving ett sms om att vi borde hålla oss hemma", säger hon.<br></p>
På torsdagen meddelade Ving att svenskarna skulle flygas hem i förtid.
UD avråder från icke nödvändiga resor till Gambia, med anledning av säkerhetsläget.Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
På onsdagen sattes extraflyg in för att skicka hem bland annat brittiska turister från Gambia.Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN

Senegalesiska trupper har gått in i Gambia för att pressa president Yahya Jammeh till att lämna makten.

Ving beslutat att flyga hem sina 115 svenska resenärer i landet:

– Vi varit inlåsta på hotellet de senaste dagarna, för att vi har varit så oroliga, säger Sara Dera, 26.

Natten till fredagen pausades operationen tillfälligt – och de militära styrkorna ger nu Jammeh att frivilligt lämna presidentpalatset innan lunchtid på fredagen.

Natten mellan tisdagen och onsdagen kom nyheten att Senegal skickat trupper till gränsen mot grannlandet Gambia, som Senegal helt omringar geografiskt. Även Nigeria skickade trupper och stridsflyg.

Anledningen: De ska gå in om president Yahya Jammeh, 51, som tog makten vid en militärkupp 1994, inte avgår, trots att han förlorade presidentvalet i december.

– Vi är redo och väntar på order, sa överste Abdou Ndiaye, talesperson för Senegals försvar under onsdagen.

– Om ingen politisk lösning hittas, går vi in, fortsatte han.

Arméchefen: Älskar mina mannar

Gambias eget försvar uppgår endast till runt 2 500 soldater, och den gambianske arméchefen Ousman Badije säger enligt BBC:

– Jag tänker inte blanda in mina soldater i fåniga strider. Jag älskar mina mannar.

Vid 19-30 på torsdagskvällen, svensk tid, uppgav en talesperson för Senegals armé att de gått in i Gambia, enligt flera internationella medier, däribland Sky News. Några strider ska dock inte ha brutit ut.

Natten till fredagen uppger AFP att de senegalesiska styrkorna tillfälligt uppehåller sin operation. Jammeh har fått till lunchtid på sig att lämna presidentpalatset. Har han inte lämnat ifrån sig makten innan dess kommer operationen att fortsätta.

 

 

Erkände sig besegrad – och tog tillbaka det

På torsdagen meddelade Ving att svenskarna skulle flygas hem i förtid.

Yahya Jammeh har styrt Gambia sen 1994, då han fick makten genom en militärkupp. Sen dess har han återkommande kritiserats hårt för att bryta mot mänskliga rättigheter. Därutöver har han påstått sig ha hittat botemedel för aids.

Yahya Jammeh förlorade mot affärsmannen och oppositionsledaren Adama Barrow i presidentvalet. Inledningsvis erkände han sig besegrad, för att sen ta tillbaka erkännandet och hävda att falfusk förekommit. Sen har han vägrat att lämna makten, trots uppmaningen inom landet och från grannländerna.

Tidigare i veckan utlyste Jammeh undantagstillstånd i landet, för att förhindra att Barrow skulle sväras in som president.

På torsdagen har Adama Barrow dock svurits in som Gambias nya president. Ceremonin hölls i grannlandet Senegals huvudstad Dakar, på Gambias ambassad. Afrikanska unionen erkänner Barrow som president.

UD:s uppmaning: Åk inte till Gambia

Gambia är ett populärt resmål för svenskar, och bolaget Ving har hela 115 svenska resenärer i landet. På grund av det spända läget har resebolaget uppmanat de svenska turisterna att hålla sig inomhus, och till följd av undantagstillståndet har gatorna och stränderna blivit i princip folktomma.

 

 

UD avråder från icke nödvändiga resor till Gambia, med anledning av "säkerhetsläget". Samtidigt uppgav Ving att de inte skulle flyga hem sina resenärer i förtid.

En av svenskarna som befinner sig i Gambia är Sara Dera, 26. Hon är tillsammans med sina kompisar på ett hotell utanför Banjul, huvudstaden.

– Vi är på hotellet så att vi ska kunna få kontakt med Ving, säger hon.

Vings besked: Flygs hem

Sara Dera berättar att det började kännas otryggt på tisdagen. I samband med det meddelade Ving att de ställt in den dagens flyg till landet.

– Vi var ute och åt, då skickade Ving ett sms om att vi borde hålla oss hemma. När vi kom till hotellet hittade vi en lapp i receptionen, där det stod att vi inte fick vara ute mellan klockan 19 och 07, för att presidenten ville det, säger hon.

De senaste dagarna har grupp efter grupp med turister, däribland britter, fått lämna hotellet och landet. Men svenskarna blev kvar.

Inte förrän på torsdagen meddelade Ving att de skulle flyga hem svenskarna i förtid.

”Hej, dagens maktöverlämnande har dragit ut på tiden och vad som kommer att ske är fortsatt osäkert. UD avråder fortfarande från icke nödvändiga resor till Gambia och har bett oss att skyndsamt flyga hem våra gäster. Därför har vi beslutat att alla våra Vinggäster flygs hem i morgon, fredag 20 januari”, står det i Vings meddelande.

"Inlåsta på hotellet"

Sara Dera kom den 10 januari och skulle stanna i två veckor, till den 24. Men nu ska de alltså åka hem tidigare.

– Det känns bra att få komma hem, men jag tror inte på det förrän jag sitter på planet och det har lyft. Det kan ju vara så att presidenten väljer att stänga alla gränser så man inte kommer i väg, säger hon.

– Vi åkte på den här resan för att koppla av, nu har vi varit inlåsta på hotellet de senaste dagarna, för att vi har varit så oroliga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.