Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Senatorn: Trump kastrerar sin egen utrikesminister

Senator Bob Corker är en av Trumps hårdaste kritiker inom republikanerna. Han är även en av de tyngsta senatorerna.Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP/ TT
Utrikesminister Rex Tillerson "kastreras" av Trump, enligt Corker.Foto: ANDREW HARNIK / AP/ TT

När USA:s utrikesminister Rex Tillerson reste till Peking för att förhandla om situationen i Nordkorea, la Donald Trump ut hånfulla inlägg på sitt Twitterkonto:

"Han kastar bort sin tid på att förhandla med lille Rocket man".

Nu kritiserar topprepublikanen Bob Corker president Trump för att sabotera utrikesministerns jobb.

– Kastreringen av Tillerson gör mig mest bekymrad, säger Corker till Washington Post. 

Senator Bob Corker från Tennessee tillhör Trumps hårdaste kritiker inom det egna partiet. Samtidigt är han en tung röst som ordförande i senatens utrikesutskott.

"Trump saboterar och motarbetar sin minister"

I en intervju med Washington Post hävdar Corker att Trump ökar risken för en farlig väpnad konflikt med både Nordkorea och Iran genom att motarbeta utrikesminister Rex Tillerson.

– Du kan inte kastrera din egen utrikesminister utan att du i själva verket ger dig själv noll valmöjligheter, säger Corker till tidningen.

Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP/ TT

Men det menas att Trump aktivt saboterar de försök till diplomatiska lösningar som trots allt görs.

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/914497877543735296?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2F2017%2F10%2F01%2Fpolitics%2Fdonald-trump-rex-tillerson-north-korea%2Findex.html

Ett aktuellt exempel var när Rex Tillerson nyligen reste till Peking för att förhandla med kinesiska ledare om situationen i Nordkorea. 

Trump: Han slösar bort sin tid på lille Rocket man

Utrikesministern var nöjd med att hans möten öppnat kanaler för någon form av dialog med diktatorn Kim Jong Un.

Men hemma i USA twittrade Tillersons chef, president Trump:

"Jag har sagt till Rex Tillerson, vår fantastiska utrikesminister, att han kastar bort sin tid på att förhandla med lille Rocket man".

Rex Tillerson sökte diplomatiska lösningar vid förhandlingarna i Kina.Foto: LINTAO ZHANG / AP/ TT

Tillerson lär ha suckat över presidentens tweet, även om han är luttrad. Tidigare i år, vid ett Pentagonmöte i juli, ska Tillerson ha beskrivit Trump som "en idiot". Detta uppgav flera centralt placerade källor för tv-bolaget NBC. 

Donald Trump tillbakavisade detta med sitt vanliga tal om "fake news" inom medierna.

Bob Corker befarar att USA:s president kan stå utan andra medel än att ta till vapen mot Nordkorea eller Iran, om han fortsätter att sabotera möjligheterna till diplomati.

– När du sparkar undan benen för din toppdiplomat, så faller allt samman, säger Corker.

Trump ger igen på Twitter

Detta samtidigt som spänningen mellan Washington, Pyonyang och Teheran ökar genom en mängd inlägg med högt uppskruvat tonläge på Trumps Twitterkonto.

På Twitter har Trump även bemött frontalangreppet från Bob Corker. Han anklagar senator för delaktighet i Iranavtalet, enligt Trump "ett av de sämsta avtalen någonsin", och han beskyller Corker för att vara bitter för att han inte fick bli utrikesminister i USA.

Corker svarar Trump i samma stil genom att kalla Vita huset för ett "dagis för vuxna".

 

https://twitter.com/SenBobCorker/status/917045348820049920

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.