Senatorer sluter upp till Donald Trumps försvar

Nytt bakslag för Trump – senaten körde över veto
Texassenatorn Ted Cruz har meddelat att han kommer protestera mot Joe Bidens vinst i presidentvalet när senaten ska godkänna valresultatet 6 januari.
Foto: NATHAN POSNER/SHUTTERSTOCK / NATHAN POSNER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
USA:s president Donald Trump tillsammans med hustrun Melania Trump.
Foto: KEN CEDENO / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den republikanska senatorn Ted Cruz har utannonserat att han kommer att motsätta sig Joe Bidens seger i förra årets presidentval, enligt Reuters.

Totalt är det nu 11 republikanska senatorer som väntas manifestera till Trumps försvar den 6 januari, när kongressen godkänner det slutgiltiga valresultatet.

Texassenatorns beslut går tvärtemot senatens ledande republikaner, som anser att senaten roll i att godkänna resultatet främst är av en ceremoniell karaktär.

I ett uttalande säger Cruz, och tio andra senatorer, att de kommer avslå elektorer från de delstater som Donald Trump anklagat för valfusk. De kräver även att kongressen inför en extra genomgång av valresultatet i de utvalda staterna.

”När det är klart, ska varje enskild stat utvärdera kommissionens upptäckter och då kunna sammankalla en särskild lagstiftningssession som kan bekräfta en förändring av deras röst, om det skulle krävas”, uppger de i uttalandet enligt Reuters.

De har ännu inte specificerat vilka delstaterna är.

”Vi är inte naiva”

Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, gratulerade Joe Biden till vinsten redan den 15 december och har sedan dess uppmanat sina partikamrater att inte protestera mot resultatet den 6 januari.

Ted Cruz och de andra protesterande republikanerna medger i uttalandet att deras protest troligtvis kommer att misslyckas.

”Vi är inte naiva. Vi förväntar oss att de flesta, om inte alla, demokrater och troligtvis fler än några enskilda republikaner kommer att rösta annorlunda”, säger de i uttalandet.

”Vi ses i Washington D.C”

Donald Trump har otaliga gånger kastat ur sig anklagelser om omfattande valfusk under presidentvalet 2020, men ännu har han inte presenterat några bevis som belägg. 

Under fredagen skrev han dock på Twitter att bevis kommer att presenteras i Washington DC den 6 januari – alltså samma dag som senaten väntas godkänna valresultatet.

”Vi ses i Washington D.C”, skrev Trump.

Senatorerna som protesterar mot Bidens vinst

Ted Cruz 

Ron Johnson

James Lankford

Steve Daines

John Kennedy

Marsha Blackburn

Mike Braun

Cynthia Lummis

Roger Marshall

Bill Hagerty

Tommy Tuberville

Donald Trumps vändning – skriver under stödpaket

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.