Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Senatorer i möte om hur Saudiarabien ska straffas

Republikanen Bob Corker är en av de senatorer som driver på för att USA tydligt ska straffa Saudiarabien efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Många senatorer är övertygade om att kronprinsen Mohammed bin Salman beordrade mordet. Foto: KILPATRICK SEAN/CP/ABACA / KILPATRICK SEAN/CP/ABACA STELLA PICTURES

Många amerikanska senatorer är övertygade om att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman beordrade mordet på journalisten Jamal Khashoggi. 

Frågan om hur Saudiarabien ska straffas är dock svår att enas om, rapporterar CNN

Ett förslag som diskuteras är att dra in det militära stödet till de saudiska styrkorna som krigar i Jemen. 

Flera ledande amerikanska senatorer från både Demokraterna och Republikanerna är säkra på att det var den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som beordrade mordet på journalisten Jamal Khashoggi. 

Efter ett möte med CIA-chefen Gina Haspel på onsdagen sa den republikanska senatorn Richard Shelby: 

– Någon måste straffas. Nu är frågan hur skiljer man den saudiske kronprinsen och hans anhängare från själva landet? 

På torsdagen har en grupp senatorer från båda partierna haft ett gemensamt möte där just frågan om hur Saudiarabien ska straffas diskuterades. 

Enligt CNN diskuterades tre olika förslag i frågan. Det första förslaget handlar om att tydligt begränsa USA:s militära stöd till den saudiledda koalitionen som krigar i Jemen. 

Många vill dra tillbaka det militära stödet i Jemen 

Det andra förslaget handlar om att straffa de individer som blockerar införseln av förnödenheter till det svältande folket i Jemen och dem som varit inblandade i mordet på Khashoggi – samtidigt som vapenexporten till Saudiarabien stoppas. 

Det tredje förslaget är en skrivelse där kronprinsen officiellt får skulden för det brutala mordet i oktober. 

Enligt den republikanska senatorn Bob Corker finns ”ett momentum” just nu. 

– Alla står inte bakom alla delar, men jag vill gärna att vi prövar alla förslag, säger han till CNN. 

Ännu är senatorerna dock inte överens. 

Dessutom finns det senatorer som inte vill blanda in Jemenkriget överhuvudtaget. 

– Det vore ett misstag att bryta relationen med saudiaraberna. Den är inte baserad på vänskap utan gemensamma intressen, att motarbeta extremism i Mellanöstern och möte hotet från Iran, säger republikanske senatorn John Cornyn till Reuters.  

Donald Trump vill inte peka ut kronprinsen

Enligt Reuters lär en omröstning om förslaget att strypa det militära stödet till saudierna som krigar i Jemen kunna äga rum i nästa vecka. 

Oavsett vilket förslag som röstas igenom i senaten måste det både passera representanthuset och undertecknas av president Trump innan det blir kan förverkligas.  

Presidenten har hittills intagit en mycket försiktig hållning i frågan. Han har inte velat uttala sig tydligt om kronprinsens skuld utan i stället framhållit hur viktig relationen mellan USA och Saudiarabien är – särskilt när det gäller konflikten med Iran.