Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Senaten går emot Donald Trumps hot om veto

Amerikanska senaten – med bland annat Bernie Sanders, Chris Murphy och Mike Lee – har godkänt det förslag som innebär att USA:s styrkor ska lämna Jemen. Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump hotade om veto. 

Men trots det godkänner senaten förslaget att dra tillbaka styrkorna ur Jemen och sitt stöd till den saudi-ledda koalitionen, rapporterar flera medier.

Nu ska representanthuset säga sitt. 

Lagförslaget som nu godkänts av senaten innebär att amerikanska styrkor ska dra sig tillbaka och lämna den saudi-ledda koalitionen i Jemen. 

Med rösterna 54 mot 46 går senaten därmed emot Donald Trump som hotat med att lägga in sitt veto.

– USA har, utan större bevakning från medier, varit Saudiarabiens partner i detta fruktansvärda krig, säger senatorn Bernie Sanders enligt USA Today. 

– I allt för många fall så används våra vapen för att döda civila, fortsätter Sanders som ställer upp i amerikanska presidentvalet 2020. 

Senaten slår fast – USA:s styrkor ska lämna Jemen

Förslaget väntas bli godkänt i representanthuset under de närmsta veckorna. 

Vita huset menar att förslaget att dra tillbaka styrkorna riskerar att skada ”bilaterala relationer” i Mellanöstern och skada USA:s kamp mot terrororgansiationer, till exempel IS. 

Återstår att se ifall Donald Trump då för första gången väljer att utnyttja sin vetorätt. 

På torsdagen ska senaten rösta igen – då om Donald Trumps uppmärksammade mur och om huruvida presidentens utlysande av nödläge ska stoppas. Även där har Donald Trump möjlighet att lägga sitt veto. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.