Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spanien upphäver självstyret i Katalonien

Kataloniens ledare Carles Puigdemont efter omröstningen.Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Lycka på Barcelonas gator.Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
Mariano Rajoy fick applåder när han anlände till spanska senaten på fredagen.Foto: CHEMA MOYA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont anlände till katalanska parlamentet i Barcelona vid lunch på fredagen.Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har upplöst det katalanska parlamentet och sparkat regionledaren Carles Puigdemont.

Tidigare under fredagen röstade det katalanska parlamentet ja till att utropa full självständighet, rapporterar Sky News.

– Vi förklarar dagens självständighetsdeklaration olaglig, säger premiärminister Mariano Rajoy på en presskonferens.

Nyval utlyses i december.

Premiärminister Mariano Rajoy säger på en presskonferens att regeringen upplöser det katalanska parlamentet och kommer att ta över administrationen av regionen.

– Nyval kommer att hållas i Katalonien den 21 december, säger Mariano Rajoy.

Premiärministern avsätter även chefen för den lokala polisstyrkan.

– Vi ville aldrig hamna i den här situationen. Det handlar inte om att upplösa självständigheten, utan om att återinföra den, säger Mariano Rajoy.

Han förklarar att det var "nödvändigt" för att upprätthålla lag och ordning i landet.

– Vi tror att det är viktigt att återge rösten till Kataloniens invånare, till dem alla, så att de själva kan bestämma över sin framtid och för att ingen ska kunna agera utanför lagen i deras namn. Katalonien behöver återförena sig med lagen och med sig själv, säger premiärministern.

Emma Svensson berättar om feststämning i Barcelona.

Tusentals på gatorna i Barcelona

Men på plats i Barcelona råder samtidigt feststämning – tusentals människor har samlats på gator och torg för att fira det katalanska parlamentets ja till självständighet.

– Det är helt galet faktiskt, sjukt mycket folk. Jag kom precis hem från jobbet och kom knappt fram. Först var jag rädd att det skulle bli hetsig stämning, men alla är jätteglada, säger Emma Svensson, som bor i Barcelona.

Märks det alls av att Madrid har upplöst det katalanska parlamentet?

– Nej, alla är bara superglada och sjunger och spelar musik, säger hon.

Senaten beslutade några timmar tidigare att aktivera artikel 155, vilket innebär att Spanien drar in det katalanska självstyret och att spanska staten tar över kontrollen över regionens ekonomi, polisstyrka och statliga medier.

Applåder för den spanska premiärministern Mariano Rajoy.Foto: CHEMA MOYA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

"Jag ber alla spanjorer om lugn. Lagen kommer återställas i Katalonien" skrev Mariano Rajoy tidigare på Twitter.

I samband med omröstningen i senaten lovade han att ”återinföra demokratin”.

– Det som katalanerna behöver skyddas från är inte vad de kallar spansk imperialism utan den minoritet som på ett oacceptabelt sätt deklarerat sig själva som de katalanska ägarna, säger Mariano Rajoy, enligt BBC.

Och fortsätter:

– Vi måste återföra lag och demokrati till ett samhälle som har lidit på grund av politikernas agerande.

Det katalanska parlamentet under fredagen.Foto: QUIQUE GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Mats Larsson om krisen i Katalonien

Katalanska parlamentet röstade ja

Efter en omröstning i katalanska parlamentet under fredagseftermiddagen var beskedet från Barcelona tydligt - de röstade ja för att utropa fullständig självständighet.

När resultatet lästes upp i parlamentet utbröt spontana applåder bland parlamentsledamöterna och i folkmassa som samlats utanför byggnaden utbröt glädjejubel.

– Det är upp till våra institutioner och vårt folk att tillsammans och enat bygga ett folk, bygga ett samhälle, sa då regionpresidenten Carles Puigdemont.

Premiärminister Rajoy manar till lugn

Premiärminister Mariano Rajoy kommenterade resultatet på Twitter där han uppmanar till lugn.

"Jag ber alla spanjorer om lugn. Lagen kommer återställas i Katalonien" skriver han.

Samtidigt valde Rajoy att kalla regeringen till ett krismöte under fredagskvällen.

Tre domare från Spaniens konstitutionsdomstol överväger nu möjligheten att stoppa Kataloniens självständighetsförklaring, skriver Sky News. Den spanske riksåklagaren har även inlett en utredning där Carles Puigdemont kan bli misstänkt för uppror, ett brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

Frågan om Kataloniens eventuelle självständighet från Spanien har präglat debatten i Spanien.Foto: SANTI PALACIOS / AP TT NYHETSBYRÅN

EU och USA stöder Madrid

Beskedet om att Katalonien utropar självständighet stöds inte av omvärlden. EU har tidigare ställt sig på Spaniens sida i konflikten och meddelar nu att de inte har någon anledning att ändra på den ståndpunkten. USA uppger att Katalonien är en del av Spanien och att de stöder Madrid i dess försök att hålla landet enat.

Den pågående konstitutionella krisen utlöstes för en knapp månad sedan efter att Katalonien höll en formellt olaglig folkomröstning om självständighet. 90 av de som röstade var för självständighet, vilket gör att det katalanska styret anser att de har mandat för sin linje trots att det enbart var 42 procent av invånarna som valde att rösta.