Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Senaten enad – då börjar riksrätten mot Trump

Pelosi: ”Ingen står över lagen, inte ens presidenten”.
USA:s tidigare president Donald Trump.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS
Charles E Schumer.
Foto: DAVID R. MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
President Joe Biden.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Donald Trump går till historien som den förste presidenten någonsin att bli riksrättsåtalad två gånger.

Nu på måndag lämnas åtalet till senaten och riksrätten inleds sedan andra veckan i februari.

– Vi vill lägga det här fruktansvärda kapitlet i den amerikanska historian bakom oss, säger demokraten Charles E. Schumer, majoritetsledare i senaten.

den vecka som infaller mellan den 8 och 14 februari - det är vecka sex - kommer riksrättsprocessen mot tidigare president Donald Trump att dra i gång. Det sade demokraten Charles E. Schumer, majoritetsledare i senaten på fredagskvällen.

– Vi vill lägga det här fruktansvärda kapitlet i den amerikanska historian bakom oss. Men för att läka våra sår och enas igen måste sanningen komma fram och rättvisa skipas, säger Schumer enligt Washington Post.

Frågan har stötts och blötts mellan demokraternas majoritetsledare Schumer och republikanernas minoritetsledare Mitch McConnell under de senaste dagarna. Enligt två tjänstemän vid kongressen gick Mitch McConnell vinnande ur striden eftersom processen drar i gång först i mitten av februari.

Helt okej för Joe Biden

Något som president Joe Biden ska ha tyckts varit okej.

– Jag har inte hunnit sätta mig in i detaljerna kring det men jag tror att ju mer tid vår administration får på sig desto bättre kommer vi hantera den här krisen, sa Biden på fredagen enligt Washington Post.
tidningen har också pratat med
Förhandlingar om hur lång rättegångens kommer att bli och och andra detaljer om hur den ska föras förväntas fortsätta under helgen, uppger de källor Washington Post talat med.

Trump sätter ihop ett försvarsteam

Ex-presidenten har konsekvent vägrat kännas vid något ansvar för stormningen och har sedan kallat sina supportrar som var delaktiga för ”våldsam mobb”. 

Donald Trump begav sig redan under installationsdagen till sin resort, Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida. 

Därifrån har han nu börjat sätta samman sitt försvarsteam som leds av advokaten Butch Bowers, som tidigare har biträtt guvernörer i South Carolina, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

Här är presidenterna som ställts inför riksrätt

Trump den enda som ställs inför riksrätt två gånger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.