Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Liverapportering om coronaviruset

Senaste nytt om coronaviruset

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Coronaviruset.
Foto: STELLA PICTURES/AVALON
Foto: PÄR BÄCKSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: PÄR OLSSON
Sjukpersonal i skyddsutrustning.
Foto: ANDRE PAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Coronatest.
Foto: KAY NIETFELD / AP TT NYHETSBYRÅN
Ambulans kommer till akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala med en patient som har coronasymptom.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall /TT / TT NYHETSBYRÅN / Björn Larsson Rosvall /TT / TT
En testperson får en av vaccinkandidaterna.
Foto: SALVATORE LAPORTA/IPA/SHUTTERSTOCK / SALVATORE LAPORTA/IPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Arkivbild.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Provtagning för coronaviruset vid Östra sjukhuset Sahlgrenska (arkivbild).
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Covid-19 vaccin från Pfizer och Biontech blandas och förbereds på vårdcentralen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Johan Carlson vid en pressträff angående en tillfällig pandemilag, som antagits i riksdagen under fredagen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven frågas ut i SVT:s ”Agenda”.
Foto: SVT
Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Shutterstock
1 / 17

LIVERAPPORT: Senaste nytt om corona

Frågor och svar

Vaccinet

Storbritannien godkände både Pfizers och Astra Zenecas vaccin innan EU, detta för att man har använd en så kallad nödgodkännandeprocess.

Såhär säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till TT om processen mellan Storbritannien och EU:

– Vi (läs EU) har fattat beslut om att låta det gå som en vanlig ansökan och inte ha någon speciallösning för godkännande utan det får ta den tid det tar. Nu går det fort i alla fall. Normalt tar det arbetet flera månader och nu har vi gjort det på ännu kortare tid.

Covidvaccinationen i Sverige kommer att ha fyra faser:

Fas 1

Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst, personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer enligt ovan samt nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst.

Fas 2 och 3

Övriga personer 70 år och äldre, övrig personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19 samt övriga personer 18–69 år som tillhör riskgrupper.

Fas 4

Övriga personer 18–69 år som inte tillhör riskgrupper.

Regionerna kommer att gå ut med information till personer som ska vaccineras i kommande faser gällande hur bokning av vaccination kommer att gå till. I de regioner där man börjat vaccinera vårdpersonal som har personal kunnat boka via 1177.se.

Enligt de vaccinationsplaner som publicerats av vissa regioner kommer även allmänheten att boka via 1177.se med hjälp av mobilt Bank-ID, eller via telefon för de som inte har tillgång till mobilt Bank-ID.

Ja. I första hand är det via Läkemedelsförsäkringen – hur det går till att ansöka om ersättning därifrån kan du hitta här.

Om man skulle få en allvarlig biverkning eller skadas av ett coronavaccin som inte täcks av Läkemedelsförsäkringen så kommer staten att gå in och stå för kostnaderna – det har regeringen lovat att lagstadga.

– Om det skulle vara så att Läkemedelsförsäkringen inte räcker till, eller att något vaccin inte omfattas, så är vår avsikt att lösa frågorna och gå in med motsvarande skydd från statens sida, har socialminister Lena Hallengren tidigare sagt.

Allmänna frågor 

Från den 14 december gäller nationella råd och föreskrifter, och dessa specificerar följande om idrott i alla dess former för personer födda före 2004. Idrotts- och fritidsaktiviteter är viktiga för folkhälsan. Du bör dock bedriva sådana aktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta. För att personer födda 2004 eller tidigare ska kunna träna idrott eller ägna sig åt andra fritidsaktiviteter på ett sådant sätt bör de:

• Hålla avstånd till varandra.

• Inte dela utrustning med varandra.

• När det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus.

• Undvika gemensamma omklädningsrum

• Resa till och från aktiviteten individuellt

• Utföra aktiviteten i mindre grupper

Sedan pandemilagen trädde i kraft den 10 januari råder nya trängsel-regler för gym och privata träningsanläggningar – samma som för butiker och köpcentrum.

Ett maxantal för gym gäller, där varje besökare ska ha 10kvm utrymme.

Munskydd måste alltid ses som ett komplement till de vanliga förebyggande insatserna, som att tvätta händerna och hålla avstånd. Sedan den den 7:e januari rekommenderar Folkhälsomyndigheten användning av munskydd i kollektivtrafik på vardagar mellan klockan 7–9 samt 16–18. Dessa tider har man kommit fram till eftersom det är då det är mest trängsel. Det gäller alla som är födda 2004 och tidigare. Personer som av medicinska skäl inte kan bära munskydd undantas från rekommendationen.

Såhär säger Folkhälsomyndigheten i övrigt om munskydd: ”Kunskapsläget om skyddseffekten av munskydd i samhället är fortsatt bristfälligt. Det kan finnas en risk för att användningen av munskydd ger en falsk trygghet som leder till att man inte följer andra rekommendationer såsom att stanna hemma vid symtom och att hålla avstånd. Risker kan också finnas med att man rör vid munskyddet och på det sättet sprider smitta via händerna, mer än om man inte har munskydd.”

Här kan du läsa mer.

Vissa arbeten kräver av sin natur att man är på plats – men det är långt ifrån alla. Alla arbetsplatser bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa FHM:s föreskrifter och allmänna råd, vilket innebär till exempel att se till att alla som kan jobba hemifrån får det. Om du upplever att din arbetsgivare brister i sitt ansvar gällande din arbetsmiljö, och tvingar dig att vara på plats när detta inte behövs, bör du kontakta ditt fackliga skyddsombud.

Nej. Det betyder att så många dödsfall har rapporterats in sedan förra gången Folkhälsomyndigheten uppdaterade antalet dödsfall. Uppdateringarna görs tisdag till fredag. De dödsfall som rapporteras in kan ha inträffat flera dagar eller till och med veckor tidigare.

Folkhälsomyndighetens statistik, som vi oftast rapporterar om, gäller personer som har avlidit inom 30 dagar efter laboratoriebekräftad covid-19. En mindre andel har dött av andra orsaker än covid-19 enligt dödsorsaksregistret.

Dödsorsaksregistret visar dock att det är nästan exakt lika många som har dött med covid-19 som dödsorsak. Men i deras register är det cirka 10 procent av de avlidna som inte hade laboratoriebekräftad covid-19.

Inte nödvändigtvis. Det finns flera kända fall där personer har smittats av covid-19 två gånger. I mitten av november uppgav Folkhälsomyndigheten för DN att man undersöker 150 möjliga fall av återinfektion. I flera fall är det dock osäkert om personer har smittats på nytt eller om det är samma infektion som ligger kvar.

Alla län omfattas nu av lokala råd. Här kan du läsa om vilka råd som gäller i ditt län och här kan du läsa Folkhälsomyndighetens förklaring av råden.

Vilka lagar och regler om corona gäller nu? 

MAXANTAL PÅ KÖPCENTRUM, I BUTIKER, PÅ GYM

Sedan den 10 januari gäller bindande regler för handelsplatser, som butiker och varuhus, sportanläggningar, som gym och badhus samt uthyrningsverksamheter i anknytning till sportverksamhet. För dessa blir det nu obligatoriskt att beräkna hur många som får vistas i lokalen samtidigt.

Detta beräknas utefter lokalens yta, där varje besökare ska ha 10kvm fritt utrymme att röra sig på.

Verksamheterna måste tydligt ange vid alla entréer hur många besökare som är maxgränsen.

MAX ÅTTA PERSONER

Regeringen har beslutat att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, så att max åtta personer tillåts. Den nya begränsningen gäller från och med 24 november. 

Förbudet gäller formellt tillställningar som man måste söka tillstånd för hos polisen, som exempelvis demonstrationer, teaterföreställningar, föreläsningar och konserter. 

Skolor, kollektivtrafik, och serveringsställen omfattas inte av förbudet.

Länsstyrelserna har beslutat att maxgränsen på åtta personer ska gälla också tillställningar med sittande publik. 

Sedan den 10 januari gäller max åtta personer även för privata samlingslokaler. Det rör sig om festlokaler, föreningslokaler och andra uthyrningsplatser.

SERVERINGSSTÄLLEN 

Ska se till att: 

• Högst åtta personer sitter vid samma bord. Från julafton den 24 december är denna siffra fyra.

• Trängsel undviks mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar.

• Att besökare kan hålla minst en meters avstånd till andra sällskap.

• Endast servera mat och dryck till besökare som sitter vid ett bord eller en bardisk.

• Erbjuda möjlighet att kunna tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuda handsprit.

• Informera besökare om hur de kan minska risken för att sprida smitta. 

Dessutom kan regioner avråda från besök på serveringsställen. 

Läs mer här

Från och med den 24 december får alkohol inte serveras efter klockan 20. 

ÄLDREBOENDEN

Regeringen har beslutat om en förordning som ger Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa lokala besöksförbud på särskilda boenden för äldre, om det behövs för att förhindra spridning av covid-19.

Där förbud råder ska verksamhetschefen kunna göra undantag för besök av make, maka eller partner.

Förordningen som ger möjlighet till lokala förbud träder i kraft den 21 november och gäller till sista februari nästa år, i drygt tre månader.

Källa: regeringen.se, Folkhalsomyndigheten.se, Krisinformation.se 

Vilka allmänna råd kring corona är det som gäller?

För att minska smittspridningen råder Folkhälsomyndigheten alla att: 

• Stanna hemma om du har symtom på covid-19, även om man bara känner sig förkyld.

• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.

• Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.

• Arbeta hemifrån om du har möjlighet.

• Var försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp. 

• Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla.

• Undvik större sociala sammanhang som fester, bröllop och liknande tillställningar. 

• Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum

Källa: Folkhälsomyndigheten.se, Krisinformation.se  

Var hittar jag information om coronaviruset, covid-19, hos myndigheter? 

1177 Vårdguiden

Hit kan privatpersoner vända sig för rådgivning och hjälp vid sjukdom. 

Krisinformation.se

Samlad information från alla myndigheter. Sidan drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Här finns information på lättläst svenska. 

Folkhälsomyndigheten

På Folkhälsomyndighetens sida finns statistik över antalet smittade, information om viruset och råd för att skydda sig från viruset.  

Här har de samlat vanliga frågor och svar om covid-19.  

WHO 

Här informerar Världshälsoorganisationen om världsläget

Stödlinjer

Den som har allmänna frågor om viruset kan ringa 11313. 

Röda korset har startat en stödlinje dit man kan ringa om man känner sig orolig eller stressad av coronakrisen.  

Telefon: 0771-900 800 (öppet 12-16)

Äldrelinjen, Mind för personer över 65 som behöver någon att prata med. 

Telefon: 020-22 22 33 (öppet vardagar 8-19, helger 10-16) 

Information from authorities about the coronavirus/covid-19 in other languages.

Rekommenderad läsning 

■ Forskarens sågning av svenska skolstrategin (PREMIUM)  


Den här veckan börjar de flesta eleverna vårterminen. Något som också innebär en oro för ökad smittspridning av covid-19. Åsa Wheelock, forskare i experimentell lungmedicin vid Karolinska institutet riktar skarp kritik mot den svenska skolpolicyn kring corona. Hon vill nu se att skolorna tillfälligt stänger.
– Vi är nu ett läge där vi behöver en akut nedstängning under några veckor.
LÄS MER HÄR  


Därför blir vissa knappt sjuka – medan andra dör(PREMIUM)   

Hög ålder och underliggande sjukdomar spelar enligt Folkhälsomyndigheten en stor roll i risken att bli svårt sjuk i covid. Men det finns en rad andra faktorer som avgör hur svårt sjuk du blir.
Här reder två experter ut sex faktorer som kan påverka hur pass sjuk man blir av en covid-19-infektion.
LÄS MER HÄR 

Blodgrupperna med extra skydd mot coronaviruset (PREMIUM)

Foto: Shutterstock

Flera studier har visat att din blodgrupp kan påverka hur benägen att smittas eller bli allvarligt sjuk i covid-19. Men allt är inte känt om blodgruppernas styrkor och svagheter. Här redogör experterna för hur din blodgrupp påverkas av coronaviruset.
LÄS MER HÄR   


Steg för steg – så verkar coronavaccinet i din kropp (PREMIUM) 

Två veckor tar det från att du fått vaccinsprutan i armen till att immunförsvaret är tillräckligt starkt för att stå emot en virusinfektion. Det händer i din kropp när du vaccinerat dig mot corona.
– Det är inte förrän man har tillräckligt många B- och T-celler som man har ett schyst skydd, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid karolinska institutet.
LÄS MER HÄR   Rekommenderad tv:

Socialdepartementet vill att förbudet gäller till den 7 februari.

Dina frågor om corona – med Matti Sällberg

KI-professorn svarade på läsarnas frågor om vaccin.

Pfizer drar ner på vaccinleverenser till Europa

Även Sverige kan komma att påverkas.

Osäkert hur länge vaccinerna verkar

Folkhälsomyndigheten tror på omfattande vaccinering även näsa år.

Johan Styrud: ”Vi måste få ner talen nu”

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.