Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Senaste nytt om coronaläget i Sverige

Se senaste nyheterna med Expressen TV.
Johanna Sandwall och Anders Tegnell på pressträffen.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trängsel på Drottninggatan i Stockholm i helgen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Endast åtta nya dödsfall rapporterades under måndagen. 

Anders Tegnell kallar läget för ”positivt” och tror att vädret har ett finger med i spelet.

– Sommarvädret gör att virus överlever sämre, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Åtta personer har dött till följd av coronasmittan, meddelar Folkhälsomyndigheten i samband med den dagliga presskonferensen.

Totalt har 4 403 personer dött i covid-19 i Sverige.

– Vi kommer med stor sannolikhet se fler dödsfall i morgon, men antalet som intensivvårdas fortsätter nedåt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Men det är positivt med några dagar av låga dödstal.

Trots att han ser positivt på de nya siffrorna betonar han att vi måste fortsätta hålla den sociala distansen och äldre bör fortfarande inte ha nära kontakt med andra.

”Immunitet i Stockholm”

Coronaviruset får svårare att överleva i högre temperaturer. 

– Det är två faktorer vi vet har betydelse. Dels sommarvädret, vilket vi vet är bra, som gör att virus överlever sämre, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Och sedan, framför allt i Stockholm, är det så pass många som är immuna och då minskar virusspridningen ganska drastiskt.

Sedan utbrottet startade har totalt 37 814 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 083 personer har fått eller får intensivvård.

310 coronasjuka vårdas just nu i respirator och det finns ungefär 30 procent intensivvårdsplatser tillgängliga utöver de som redan används, enligt Socialstyrelsen.

Vissa regioner har mer eller mindre fullt på sina intensivvårdsavdelningar, andra har ett fåtal eller saknar helt iva-fall. 

– Vi tittar över iva-samordningen inför sommarens planering, så vi fortsatt har en bra nationell kapacitet och hjälps åt inom regionen för att planera vården, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

”Tror vi kommer se andra våg”

Den stora motorn i smittspridningen är fortfarande Sydamerika, men den positiva utvecklingen i Europa verkar också ha stannat av.

– Möjligen kan det vara en effekt av att man börjar öppna upp, men vi får se. Jag tror vi kommer se en andra våg i Europa, säger Anders Tegnell. 

Vem som helst kan kolla upp sig – så säkert är testet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.