Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Senaste nyheterna från kriget i Ukraina

I ett propagandatal under kvällen säger Rysslands president att soldater som deltar i invasionen i Ukraina kommer att kompenseras. Även familjer vars medlemmar dör i offensiven ska kompenserar ekonomiskt.
Gatorna är tomma i Kiev. Alla flyr.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Stridsvagnar har gått in i Enerhodar – där Europas största kärnkraftverk ligger.

Ukraina och Ryssland har enats om att upprätta ”humanitära korridorer”.

Putin säger i ett tal att ukrainare är ”hotade och hjärntvättade”.

Sex personer har räddats efter att ett estniskt fartyg sjunkit till följd av en explosion utanför Odessa. 

Här är de viktigaste händelserna från kriget som skett i dag.


Kriget i Ukraina påverkar säkerhetsläget i hela Europa – se till att du har Expressens app nedladdad för att få viktiga uppdateringar och nyheter om kriget.

STRIDSVAGNAR HAR GÅTT IN I ENERHODAR

Ryska stridsvagnar har gått in i Enerhodar i sydöstra Ukraina, rapporterar Sky News. Staden är strategisk viktig eftersom Europas största kärnkraftverk Zaporizhzhia ligger där.

Tidigare under dagen varnade stadens borgmästare Dmytro Orlov via sociala medier om att en stor rysk konvoj var på väg. Han uppmanade också invånare till att stanna inomhus.

 I filmklipp som CNN kunnat bekräfta syns tjock svart rök som väller upp från en barrikad – samtidigt som sirener ljuder inne i Enerhodar.


”HUMANITÄRA KORRIDORER” SKA UPPRÄTTAS

Ryssland och Ukraina har enats om att införa ”humanitära korridorer”, så att ukrainare ska kunna fly striderna. Beskedet kom efter att delegationer från respektive land haft ett möte i regionen Brest i Belarus.

Efter samtalet uppger presidentens rådgivare Mychailo Podoljak på Twitter att man inte lyckats nå resultaten Ukraina behöver.

En talesperson säger samtidigt till Sky News att mötet kan leda till ett tillfälligt eldupphör. Parterna ska även ha enats om att hålla ett tredje möte snart.


PUTIN: UKRAINARE ÄR ”HJÄRNTVÄTTADE”

I ett tal på kvällen säger Rysslands president Vladimir Putin att invasionen går enligt planerna. Han säger också att ukrainare och ryssar är ”samma folk”, men att ukrainare är ”hotade och hjärntvättade.

Presidenten hävdade på nytt att Väst hotat med kärnvapen, vilket har dementerats flera gånger.

– Ingen kan hota oss, inklusive kärnvapenhot. Vårt folk är stolta över våra soldater. Vi kommer att minnas de som går förlorade, sa Putin i talet.


SEX RÄDDADE FRÅN ESTNISKA FARTYGET

Ett estniskt fraktfartyg med Panama-flagg har sjunkit utanför hamnstaden Odessas kust efter en explosion.

Initialt uppgavs två personer från besättningen befinna sig på en flotte, medan fyra var saknade. Senare säger Victor Vyshniov, chef för Ukrainas motsvarighet till kustbevakningen, att sex personer räddats från fartyget.

Samtliga har tagits till ett sjukhus i närliggande staden Tjornomorsk och skadeläget är oklart.

Det finns ännu inga bekräftade uppgifter om vad som orsakade explosionen.

Rysk soldat hotar med handgranater i folkmassan

En hotfull situation upptod i den ukrainska staden Konotop under torsdagen, mitt i en folkmassa höll en rysk soldat upp två handgranater för att inte bli överrumplad av arga invånare, efter trupperna omringat staden.

Fem snabba med Expressens utsända i Ukraina

Expressens reportrar på plats i Ukraina berättar om sina starkaste intryck från krigets Ukraina.

Ukrainska bönder sätter eld på ryskt missilsystem

Ukrainska bönder sätter eld på ryskt missilsystem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.