Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Senaste nyheterna från kriget i Ukraina

Drönarbilder visar hur staden Borodyanka såg ut före och efter att Vladimir Putins Ryssland inledde bombningarna av Ukraina.
Förödelsen i Tjernihiv.
Foto: EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK / EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

• Borgmästaren i Mariupol ber om militär hjälp för att möta beskjutningen – och varnar om att maten håller på att ta slut.

Omkring 100 personer befaras vara instängda efter en luftattack i ett bostadsområde i Borodyanka, norr om Kiev.

• Sju personer – varav två barn – har dödats i en luftattack i Markhalivka, knappt en mil sydväst om Kiev, uppger ukrainsk polis.

Ryssland har blockerat Facebook och Twitter för landets invånare.


Kriget i Ukraina påverkar säkerhetsläget i hela Europa – se till att du har Expressens app nedladdad för att få viktiga uppdateringar och nyheter om kriget.

BORGMÄSTAREN: MATEN HÅLLER PÅ ATT TA SLUT

Striderna fortsätter i Mariupol i sydöstra Ukraina. Stadens borgmästare Vadym Boitjenko har i en tv-sändning på fredagen vädjat om militär hjälp för att möta den konstanta beskjutningen från ryska trupper. 

Han säger också att stadens invånare varken har vatten, värme eller elektricitet. Dessutom håller maten på att ta slut.

– Vi blir helt enkelt förstörda, säger borgmästaren.

Vadym Boitjenko vädjar om att det ska upprättas en humanitär korridor, så att civila ska kunna undfly striderna.

100 BEFARAS INSTÄNGDA EFTER LUFTATTACK

På torsdagen träffades ett bostadsområde med flera lägenhetshus i Borodyanka, norr om Kiev, av en luftattack. Attacken orsakade stora skador – och fortfarande befaras flera personer vara instängda i rasmassor.

– Omkring 100 personer kan vara instängda i rasmassorna, säger Viktoriya Ruban talesperson för räddningstjänsten i Kiev till CNN.

Hon fortsätter:

– Räddningsarbetare har inte möjlighet att nå de här personerna på grund av kontant beskjutning. Vi är redo att evakuera människor så snart som det finns en överenskommelse om en grön korridor.

SJU DÖDA I LUFTATTACK i MARKHALIVKA

Sju personer – inklusive två barn – uppges ha dödats i en luftattack i Markhalivka, knappt en mil sydväst om Kiev. Det uppger polisen enligt The Guardian.

Twitter har den ukrainske parlamentsledamoten Rustem Umerov delat en bild som visar stor förödelse på platsen.

”Dessa är konsekvenserna av att inte stänga himlen över Ukraina”, skriver han.

RYSSLAND BLOCKERAR FACEBOOK OCH TWITTER

Ryssland har blockerat tillgången till Facebook och Twitter för landets befolkning, rapporterar AFP.

Beskedet kommer efter att det ryska underhuset under dagen röstat igenom en lag som förbjuder så kallade ”falska” nyheter. Samtidigt begränsas eller stängs medier som rapporterar om invasionen och kallar kriget för ett krig.

Den nya lagen gör att personer som rapporterar ”falska” nyheter kan få uppemot 15 års fängelse.

Zelenskyj: ”Det kunde blivit som sex Tjernobyl”

Europas största kärnkraftverk sattes i brand i striderna.
Mariupols vide borgmästare Sergei Orlov säger i en intervju med CNN att staden är nära en humanitär kris, då den ryska taktiken är att stänga av tillgångarna till el, vatten och värme. Enligt honom är staden omringad av ryska trupper.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.