Sen och kall vår ger intensiv pollensäsong

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Danskt och tyskt pollen kan leta sig upp mot Sverige.
Foto: Magnus Jönsson

Att våren ligger efter gör många svenskar bedrövade.

Men allra tristast är det för pollenallergikerna.

Pollensäsongen kan bli mer intensiv än på länge.

– Eftersom det har varit kallt även i Danmark och Tyskland kan det hända att vi får upp deras pollen också, säger Robert Daun, pollenanalytiker på Göteborgs universitet.

Våren kommer senare än normalt till stora delar av landet. Något som just nu är härligt för de svenska pollenallergikerna - men som kan komma att bli rejält jobbigt när pollensäsongen väl drar i gång.

– Om det fortsätter att vara sådant här väder så kommer det att komprimeras, så att mer pollen kommer på samma gång, säger Robert Daun.

Han berättar att alen har börjat blomma en del på vissa håll i södra och i västra Sverige, men att halterna kommer att bli högre om temperaturerna skulle stiga.

Kan föras in med sydliga vindar

– Sedan kommer snart sälg och alm, och sedan björken. Men eftersom det har varit kallt även i Danmark och Tyskland kan det hända att vi får upp deras pollen också, om det blir sydliga vindar, säger Robert Daun och fortsätter:

– Senast vi såg någonting sådant var år 2006. Då var det kraftig införsel av pollen till Sverige. I Tyskland finns det dessutom mer al än i Sverige.

Beror på regn

De som enbart är gräspollenallergiker kan dock pusta ut. Gräspollenet brukar nämligen inte blomma förrän fram emot försommaren, och blomningen påverkas inte av den kyliga våren.

– Men att pollenhalterna i luften blir så höga, högre än normalt som vi förväntar oss nu, beror även på vädret. Det hänger på om det blir väldigt dimmigt eller regnigt, för i sådana fall blir halterna lägre, säger Robert Daun.

Hans tips till alla allergiker och misstänkta allergiker är helt enkelt att hålla koll på pollenprognoserna:

– Allt eftersom säsongen drar igång så publiceras prognoser i både tidningar och på text-tv, säger Robert Daun.

Förkyld eller pollenallergiker? Så vet du!

Förkylning ger oftare ont i halsen och tjockt, segt slem. Har du däremot kliande ögon, och dessutom förkylningsliknande symtom som nysningar, nästäppa och kli i halsen eller gommen som inte har blivit bättre på en vecka bör du ta reda på om det kan vara så att du är pollenallergiker.

Huvudvärk, trötthet och irriterade luftvägar med hosta eller astma är också besvär som kan uppstå vid pollenallergi.

Källa: alltompollen.se

Tips: Så hanterar du din allergi

Utomhus:

Läs aktuell pollenprognos så att du kan planera utevistelser nästa dag och ta den medicin du behöver.

Om du vill vara ute längre stunder är det bra att göra det på kvällen eller på morgonen, när det finns dagg ute som binder pollen och gör att halterna i luften minskar.

Ett kraftigt regn renar också luften och tar ner pollen på marken.

Undvik miljöer med cigarettrök och avgaser, de försämrar lungkapaciteten och ökar risken för astma.

Klipp inte gräs! Det virvlar upp stora mängder pollen.

Byt kläder och tvätta håret direkt när du kommer in efter att ha varit ute en längre stund. På så sätt minskar mängden pollen du själv tar med in.


Inomhus:

Istället för att ta en joggingrunda eller promenad ute kan du försöka motionera inomhus i stället när det är mycket pollen. Träna hemma, på gymmet eller i simhallen till exempel.

Träning är viktigt för att må bra, men tänk på att du kanske orkar mindre när du har pollenallergi. Lyssna på din kropps signaler och var uppmärksam på hur den reagerar på träningen.

Källa: alltompollen.se

Detta är pollen

Pollen, eller frömjöl, är växternas fortplantningsorgan. Pollenkornen innehåller hanliga könsceller, som färdas i luften för att förflytta sig från en växt till en annan. Ett pollenkorn är ungefär 0,03 millimeter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.