Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Semestermålen lockar – men resandet minskar

Trängsel i trafiken gör resenärerna oroliga.
Resenärer på terminal 5 på Arlanda.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Resandet till Gotland har ökat.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Sjukvårdspersonal på Karolinska Universitetssjukhuset.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Personalen går igenom patienternas status och uppdaterar tavlan på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Typiska semesterorter hade förra veckan ökad tillströmning av turister, visar data från Telia. Men det totala resandet i landet går ner.

På onsdagen rapporterades ytterligare 27 nya dödsfall till följd av covid-19. Totalt har 5 572 personer dött.

Resandet ökade senaste veckorna

Resandet till, från och inom typiska semesterdestinationer har ökat den senaste veckan. Antalet resor till Gotland ökade med 54 procent under vecka 28 jämfört med vecka 27. Data från Telia visar även att resandet ökade i Kalmar, Blekinge och Hallands län.

– Det är typiska semesterdestinationer men om man tittar på hur sommaren såg ut 2019 så är det fortfarande lugnare, säger Kristofer Ågren på Telia.

Fler svenskar i semesterläge

Det totala resandet i landet minskade med åtta procent mellan vecka 27 och vecka 28. Något som kan ha att göra med att fler hunnit ta sig till sina semestermål och gått ner i semesterlunk.

Kristofer Ågren konstaterar också att vi inte förrän om några veckor kommer att kunna dra några slutsatser av trenderna kring resandet under den här sommaren jämfört med förra året.

– När vi ser nästa vecka och veckan därefter kommer vi se hur väl den här sommaren stämmer överens med en typisk sommar, men ingenting är ju normalt det här året, säger han.

Varierad rörelse i Sverige

När rekommendationerna för att minska smittspridningen i Sverige kom blev det en rejäl rörelseminskning. Vecka tolv minskade rörelsen i landet med cirka 20 procent till följd av att många arbetade hemifrån och valde att inte resa, varken utomlands eller inom landet.

– Den nivån höll i sig ungefär till vecka 21-22. Sedan gick vi upp på en högre rörelsenivå och höll den i snitt till förra veckan då det var en nedgång jämfört med veckan dessförinnan, förklarar Kristofer Ågren.

Vecka 28 jämfört med vecka 27

Skillnaden i antalet dagliga resor till, från och inom länet.

Gotlands län + 54 procent

Kalmar län + 18 procent

Blekinge län + 11 procent

Hallands län + 6 procent

Dalarnas län + 4 procent

Jämtlands län + 2 procent

Västernorrlands län + 1 procent

Södermanlands län 0 procent

Norrbottens län 0 procent

Västerbottens län - 1 procent

Gävleborgs län - 2 procent

Värmlands län - 2 procent

Västmanlands län - 7 procent

Skåne län - 7 procent

Örebro län - 8 procent

Östergötlands län - 8 procent

Västra Götalands län - 9 procent

Jönköpings län - 10 procent

Kronobergs län - 12 procent

Uppsala län - 15 procent

Stockholms län - 20 procent

Sverige - 8 procent

Källa: Telias tjänst Crowd Insights som bygger på anonym och aggregerad data från Telias mobilnät och är justerad för att vara representativ för hela Sveriges befolkning.

(TT)

Telias definition av resa

I Telias data räknas en resa som en förflyttning från en plats till en annan där telefonen inte haft ett stillastående signaleringsmönster längre än 50 minuter. Avståndet på förflyttningen varierar beroende på hur många mobilmaster som finns i ett område. I tätbefolkade områden handlar det om minst cirka 500 meter och i glesbygd kan det röra sig om flera kilometer.

Källa: Telias tjänst Crowd Insights som bygger på anonym och aggregerad data från Telias mobilnät och är justerad för att vara representativ för hela Sveriges befolkning.

(TT)

Enligt Folkhälsomyndigheten ska man följa restriktionerna även om man har testat positivt för antikroppar.
Inte lika många svårt sjuka i corona i huvudstaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.