"Selma, lek inte med gatlyktan!" var en mening som Lena fick ropa åt sin dotter Selma, sex år, på torsdagen. Foto: Privat"Selma, lek inte med gatlyktan!" var en mening som Lena fick ropa åt sin dotter Selma, sex år, på torsdagen. Foto: Privat
"Selma, lek inte med gatlyktan!" var en mening som Lena fick ropa åt sin dotter Selma, sex år, på torsdagen.  Foto: Privat
Sundsvallsbon Lena Sjödin Roman säger att hon är glad så länge strömmen inte går på grund av snökaoset. Foto: PrivatSundsvallsbon Lena Sjödin Roman säger att hon är glad så länge strömmen inte går på grund av snökaoset. Foto: Privat
Sundsvallsbon Lena Sjödin Roman säger att hon är glad så länge strömmen inte går på grund av snökaoset.  Foto: Privat

Selma, 6, lekte med gatlyktan: ”Har aldrig varit med om något liknande”

Publicerad

– Selma, lek inte med gatlyktan! 

Det var en mening som Sundsvallsbon Lena Sjödin Roman fick ropa åt sin sexåriga dotter när de gick ut för att handla i snökaoset på torsdagen. 

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Lena Sjödin Roman. 

Eftersom det varken gick att ta sig till jobbet eller sexårsverksamheten – där den planerade längdskidåkningen ställts in på grund av för mycket snö – gick Lena Sjödin Roman och dottern Selma, sex år, ut för att handla i centrala Sundsvall på torsdagen. 

– I går när det var helt hysteriskt tog vi oss till affären och det blev som ett äventyr, säger Lena Sjödin Roman och fortsätter. 

– Det var upplogat en jättehög, och min dotter som är sex år tyckte det var jättekul och sprang upp för den. Då såg jag att hon var uppe i höjd med gatlyktan, så jag ropade "Selma, lek inte med gatlyktan!". När jag kom på vad det var jag hade sagt tänkte jag att det inte lät klokt, och då tog jag upp telefonen för att fota det. 

 

LÄS MER: Flera personer döda efter snöstormen i Västernorrland 

”Vägarna är som rodelbanor”

Lena Sjödin Roman berättar att det inte var särskilt många svårigheter i onsdags, när vädervarningarna började strömma in. Men på torsdagen kom det runt en halvmeter snö.

– Vi tänkte att de överdrev igen. Vi bor ju i norra Sverige och är beredda, man vet ju hur det funkar. Men i går – jag har aldrig varit med om något liknande, det var helt galet. 

För henne var bara att stanna hemma – och skotta. 

– Vi skottade hela dagen i går. Det man hade skottat klockan elva syntes inte vid klockan ett, det var bara att börja om igen. Bilen var inget alternativ att ta, vägarna är som rodelbanor, tvåfiliga vägar är bara enfiliga. 

 

LÄS MER: Hjältarna i hemtjänsten trotsar snön: ”Vi har inget val” 

”Tricket är att gilla läget”

När vi talas vid på fredagskvällen är det minus elva grader, med rejäl vind. Men Lena Sjödin Roman är tacksam över att det inte varit något strömavbrott, och håller hoppet uppe. Hon skickar med ett tips till de som pustar och stånkar ute i snön, runtom i landet.

– Tricket är att gilla läget och inte försöka hetsa i väg på något. Ta det lugnt, stanna hemma och försök se humorn i det hela. Vädret är inte så mycket att göra åt.

Relaterade ämnen
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag