Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Selma, 6, lekte med gatlyktan: ”Har aldrig varit med om något liknande”

"Selma, lek inte med gatlyktan!" var en mening som Lena fick ropa åt sin dotter Selma, sex år, på torsdagen. Foto: Privat
Sundsvallsbon Lena Sjödin Roman säger att hon är glad så länge strömmen inte går på grund av snökaoset. Foto: Privat

– Selma, lek inte med gatlyktan! 

Det var en mening som Sundsvallsbon Lena Sjödin Roman fick ropa åt sin sexåriga dotter när de gick ut för att handla i snökaoset på torsdagen. 

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Lena Sjödin Roman. 

Eftersom det varken gick att ta sig till jobbet eller sexårsverksamheten – där den planerade längdskidåkningen ställts in på grund av för mycket snö – gick Lena Sjödin Roman och dottern Selma, sex år, ut för att handla i centrala Sundsvall på torsdagen. 

– I går när det var helt hysteriskt tog vi oss till affären och det blev som ett äventyr, säger Lena Sjödin Roman och fortsätter. 

– Det var upplogat en jättehög, och min dotter som är sex år tyckte det var jättekul och sprang upp för den. Då såg jag att hon var uppe i höjd med gatlyktan, så jag ropade "Selma, lek inte med gatlyktan!". När jag kom på vad det var jag hade sagt tänkte jag att det inte lät klokt, och då tog jag upp telefonen för att fota det. 

 

LÄS MER: Flera personer döda efter snöstormen i Västernorrland 

”Vägarna är som rodelbanor”

Lena Sjödin Roman berättar att det inte var särskilt många svårigheter i onsdags, när vädervarningarna började strömma in. Men på torsdagen kom det runt en halvmeter snö.

– Vi tänkte att de överdrev igen. Vi bor ju i norra Sverige och är beredda, man vet ju hur det funkar. Men i går – jag har aldrig varit med om något liknande, det var helt galet. 

För henne var bara att stanna hemma – och skotta. 

– Vi skottade hela dagen i går. Det man hade skottat klockan elva syntes inte vid klockan ett, det var bara att börja om igen. Bilen var inget alternativ att ta, vägarna är som rodelbanor, tvåfiliga vägar är bara enfiliga. 

 

LÄS MER: Hjältarna i hemtjänsten trotsar snön: ”Vi har inget val” 

”Tricket är att gilla läget”

När vi talas vid på fredagskvällen är det minus elva grader, med rejäl vind. Men Lena Sjödin Roman är tacksam över att det inte varit något strömavbrott, och håller hoppet uppe. Hon skickar med ett tips till de som pustar och stånkar ute i snön, runtom i landet.

– Tricket är att gilla läget och inte försöka hetsa i väg på något. Ta det lugnt, stanna hemma och försök se humorn i det hela. Vädret är inte så mycket att göra åt.