Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Selma, 16, utvisad – lämnad helt ensam

Selma, 16, har utvisats till Italien där hon inte känner någon. Foto: Privat
Selma kom till Sverige på egen hand som 13-åring och går i skolan. Foto: Privat
Selma befinner sig nu ensam på ett transitboende i Italien. Fönstrena är försedda med galler. Foto: Privat

16-åriga Selma befinner sig på ett transitboende i Italien – ett land där hon inte känner någon.

I går verkställde polisen i Filipstad utvisningen och hon sattes på ett flyg med lite kläder och 100 euro i handen.

– Jag vill bara åka tillbaka till Sverige. Varför ska jag åka till ett land där jag inte känner någon och börja om? frågar Selma.

Selma Yohannes var nio år när hon flydde från Libyen med sin mamma och flera syskon. De kom till Italien 2011 men tog sig tillsammans vidare till Sverige samma år.

Migrationsverket avslog familjens asylansökan och efter flera turer hamnade de senare i ett annat EU-land. 

Men Selma hade hunnit rota sig i Sverige och av flera skäl valde hon att lämna sin mamma och återvända till värmländska Filipstad på egen hand 2016. Hon har i dag helt förlorat kontakten med sin mamma. 

Selma var då 13 år och hon placerades av socialtjänsten på ett HVB-hem för ensamkommande. Viktoria Sterner på organisationen Vi i världen har varit engagerad i Selmas fall sedan hon kom till Sverige, vilket SVT Värmland tidigare har berättat om.

– Det är en begåvad tjej som går i skolan och är omgiven av vänner. Hon har tvingats gå igenom mycket, säger Viktoria Sterner.

Selma utvisas ensam till Italien

I år kom en vändning när Migrationsverket slog fast att Selma måste återvända till Italien där familjen tidigare hade fått uppehållstillstånd tillsammans. 

Migrationsdomstolen i Stockholm hade beslutat att familjen skulle avvisas till Italien redan för flera år sedan.

– Ärendet har tidigare prövats av migrationsdomstolen i Stockholm och grunden till avvisningen är att familjen hade ett uppehållstillstånd i Italien, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.

Trots att Selma är minderårig och inte längre har någon familj i Italien står beslutet fast. Migrationsverket kan inte kommentera detaljer i ärendet på grund av sekretess.

Selma, 16, befinner sig nu ensam på ett transitboende i Italien. Foto: Privat

”Jag kunde inte göra någonting”

Förra månaden kom utvisningsbeslutet och Selma har sedan dess anmält sig hos polisen i Filipstad tre gånger i veckan. De gav inget besked om när avvisningen skulle ske.

Men i onsdags stod det plötsligt klart att hon skulle flygas till Italien med omedelbar verkan. Selma befinner sig nu på transitboendet på Sicilien och berättar över telefon:

– En polis tog mig åt sidan och sa ”i dag kommer vi skicka dig till Italien”. Jag frågade varför och hon svarade att de inte trodde att jag skulle åka frivilligt. 

– Jag fick inte packa några saker. Jag kunde inte göra någonting. Jag fick ringa en kompis som hade mina saker och bad henne skicka dem till polisen i Karlstad, säger Selma Yohannes.

Selma vill tillbaka till Sverige

I staden Catania på den italienska ön lämnade polisen Selma på ett transitboende med lite kläder och 100 euro i handen. På boendet har Selma nu fått besked att hon ska få juridisk hjälp. 

Flera personer kämpar för att Selma ska få återvända till Sverige. Fallet har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier under hashtaggen #fåhemselma. 

– Jag vill bara åka tillbaka till Sverige. Jag går i skolan och har mina kompisar där, de är som min familj. Jag känner alla där. Varför ska jag åka till ett land där jag inte känner någon och börja om? Jag har det bra i Sverige, säger Selma Yohannes.