Sellström besökts i gaskrigets Syrien

I mars 2013 bombades den syriska staden Ghouta med saringas.
Foto: ERBIN NEWS / ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
Svensken Åke Sellström fick i uppdrag att utreda händelsen.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Här lämnar han över bevisen till FN:s dåvarande generalsekreterare Ban Ki-Moon.
Foto: PAULO FILGUEIRAS / AP UNITED NATIONS

Året var 2013 och forskaren Åke Sellström, en av världens främsta kemvapenexperter som haft tunga poster som vapeninspektör på uppdrag av FN, hade lämnat krig och utredningar bakom sig för ett stillsamt liv som pensionär i Umeå.

Plötsligt slog nyheten ned: någon hade skjutit raketer med nervgas mot staden Ghouta utanför Damaskus i Syrien.

I Sveriges Radios ”Sommar i P1” berättar Åke Sellström om när han slets från pensionen och hamnade mitt i gaskrigets Syrien.

FN var pressade. De hade misslyckats kapitalt med att medla fram en fred i Syrien och gick på niten med att få ut humanitär hjälp till den krigsdrabbade befolkningen i landet.

Nervgasattackerna i Damaskus förorter under våren 2013 gjorde inte saken bättre.

Från högsta ort fick då svensken Åke Sellström uppdraget att kartlägga vad som hänt i förorten Ghouta och på den vägen rädda FN:s anseende.

Uppdraget klassades som ”very high risk” – den farligaste graden – endast FN:s generalsekreterare, då Ban Ki-Moon, får lov att initiera sådana uppdrag.

– Jag hade skrivit ett brev och ställt ovanpå kylen i Umeå, ett sådant brev som bara ska öppnas om man inte återvänder själv och kan slänga det, minns Sellström i Sveriges Radios ”Sommar i P1”.

Syrien: 16 augusti 2016

Vid lunchtid på måndagen 16 augusti 2016 besköts Åke Sellström och de andra FN-inspektörerna av krypskyttar utanför Damaskus.

De tvingades avbryta färden till Ghouta, stannade till för en kort stund, och Sellström frågade bilens säkerhetsansvarige hur de skulle agera. Han fick svaret att de måste försöka igen, annars skulle rebellerna tro att FN-inspektörerna gick att skrämma.

De försökte igen:

– Vi körde fort, ingen fick stanna. Vi låg på rygg och pressade våra skottsäkra västar mot fönstren för att öka skyddet mot ytterligare krypskyttar. När chauffören trampade gasen i botten hann jag tänka: ”jag är för gammal för det här”. Sedan skrek jag så där som man gör i en berg och dalbana.

– Att inte låta rädsla ta makten över ens beslut är en sak. Att inte känna den, det är något annat.

Bevisen i Juta samlades in och 16 september presenterade FN ”tydliga och övertygande bevis” på att kemiska vapen, bland annat saringas, använts i Syrien. OPWC, världens kemvapenpolis, tilldelades samma år Nobels fredspris för expeditionen i Syrien som leddes av Sellström.

Kriget i Syrien startade 2011 – detta har hänt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.