Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Selina åker till Syrien – och hjälper till på plats

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Selina har pluggat internationella relationer och har ett stort matintresse. Nu kombinerar hon sina två intressen för att göra skillnad.
Foto: Privat
Matboxarna väger tio kilo styck, och har ett ungefärligt värde på 200 kronor. Selina har samlat ihop egna pengar som räcker till 30 stycken matboxar. Men ju mer pengar – desto fler matboxar.
Foto: Privat
"Vi kommer att åka in i landet, och kanske börja utanför Damaskus, där jag har delar av min familj, och sedan får vi se vad folk där säger och var och vad man kan hjälpa till med", säger Selina.
Foto: Privat

Människor flyr Syrien.

Men även för människorna som blir kvar är situationen akut.

I oktober kommer Selina Hami från Stockholm att resa ner för att dela ut mat till behövande på plats.

– Jag kommer personligen att åka dit, och handla där, packa bilen och sedan åka ut i landet, säger Selina, som nu hoppas att människor vill hjälpa till och donera en slant till initiativet.

Flyktingkrisen växer och människor dör på haven och vägarna som leder till tryggare mark i Europa.

Många vill hjälpa nödställda människor som är strandade i Europa, och projektet Vi gör vad vi kan har samlat ihop 3,6 miljoner kronor på bara ett par dagar.

Men det är inte alla som faktiskt lämnar Syrien, situationen är akut även på plats.

En som länge har velat hjälpa till är Selina Hami från Stockholm.

Hon visste bara inte hur.

Men i ett försök att kombinera sina studier i internationella relationer, sitt stora matintresse, och det faktum att släkten bor i Libanon och Syrien, har Selina bestämt sig för att resa ner till Syrien för att hjälpa behövande på plats.

Selina är van vid att laga mat och har nyligen öppnat en cateringfirma. Nu ska hon kombinera sina intressen.

    Tar hjälp av pappa

Väl i Syrien ska Selina handla, packa och dela ut matboxar i områden där det behövs som mest.

– Jag kommer personligen att åka dit, och handla där, packa bilen och sedan åka ut i landet, säger Selina.

I oktober bär det av.

– Jag har mina släktingar i Libanon och Syrien, och pappa bor i Beirut så jag kommer att åka dit i oktober för att hälsa på. Jag brukar åka in i Syrien, man åker in med bilen bara, det är inte så komplicerat som det verkar.

Selina hoppas att pappans goda kontakter ska vara till fördel.

– Och han vet mer än mig var maten behövs. Så vi kommer att åka in i landet, och kanske börja utanför Damaskus, där jag har delar av min familj, och sedan får vi se vad folk där säger och var och vad man kan hjälpa till med.

"Tänkte bara åka ner och fixa allt"

Matboxarna väger tio kilo styck, och har ett ungefärligt värde på 200 kronor. Selina har samlat ihop egna pengar som räcker till 30 stycken matboxar.

– Det är en ungefärlig kostnad och det jag har kollat härifrån. Men åker vi dit och jag och min familj hittar billigare varor så kan vi förhoppningsvis få ihop ännu fler boxar.

Men ju mer pengar – desto fler matboxar att dela ut.

I dagarna skapade Selina en sida Facebook där hon söker efter människor som vill donera pengar till projektet och matboxarna.

    – Jag har inga speciella förhoppningar om hur mycket jag kan samla in. Egentligen tänkte jag inte skriva så specifikt på Facebook om projektet, utan jag hade mina egna pengar och tänkte bara åka ner och fixa allt. Men sedan tänkte jag att det ändå finns folk som vill hjälpa till och att man kan skriva att folk gärna får hjälpa, att man kan höra av sig om man vill vara med och hjälpa till.

Så kan du hjälpa Selina

Selina har nyligen startat en cateringfirma, och innan det har hon lagat mat till privata evenemang. På lång sikt är Selinas vision att den nystartade cateringfirman ska leverera mat med inspiration från Libanon – och på så vis samla in pengar till humanitära projekt.

– Det här är mitt första projekt. Mina planer från början, och som jag fortfarande har, var att åka till ett barnhem i Libanon men där ska jag skänka saker som jag har fått härifrån, som lakan, örngott, leksaker och kläder. Pengarna som jag får nu kommer jag använda till de här matboxarna i Syrien.

Vill du hjälpa Selinas matprojekt för nödställda i Syrien? Klicka här för att komma till hennes sida på Facebook.

Selinas inlägg på Facebook

"2-15 oktober åker jag till Syrien via Libanon där jag personligen kommer att handla, packa och ge ut matboxar till de behövande.


En box väger 10 kg och har ett värde av 200 kr och innehåller följande produkter: ris, linser, kikärtor, krossade tomater, torkad frukt, olja, salt & spiskummin.


Hittills har jag själv samlat ihop ett värde av 30 st matboxar.


Den som vill vara med och bidra till fler kan skriva ett meddelande till mig"


Vill du hjälpa Selinas matprojekt för nödställda i Syrien? Klicka här för att komma till hennes sida på Facebook.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.