Expressen inne i en av de enkelt möblerade lägenheterna där ensamkommande flyktingbarn får bo. Foto: Tomas OhlssonExpressen inne i en av de enkelt möblerade lägenheterna där ensamkommande flyktingbarn får bo. Foto: Tomas Ohlsson
Expressen inne i en av de enkelt möblerade lägenheterna där ensamkommande flyktingbarn får bo. Foto: Tomas Ohlsson
Mölndals kommun får betala hyran – på 46 500 kronor i månaden för drygt 20 kvadratmeter. Foto: Tomas OhlssonMölndals kommun får betala hyran – på 46 500 kronor i månaden för drygt 20 kvadratmeter. Foto: Tomas Ohlsson
Mölndals kommun får betala hyran – på 46 500 kronor i månaden för drygt 20 kvadratmeter. Foto: Tomas Ohlsson
Foto: Tomas OhlssonFoto: Tomas Ohlsson
 Foto: Tomas Ohlsson

Selin: "Jag har inte tjänat några pengar"

Publicerad

Fastighetskungen och börs-vd:n Erik Selin vill inte prata med Expressen om de enrumslägenheter som hans tidigare bolag hyr ut för 46 500 kronor till skattebetalarna.

Nu talar han i stället ut i tidningen Fastighetssverige.

– Jag har inte tjänat några pengar, säger Selin till tidningen Fastighetssverige.

Fastighetskungen och börs vd:n Erik Selin ville inte svara på Expressens frågor om hur bolagen Steget Vidare och Klivet Vidare – där han varit delägare - tagit ut hyror på 46 500 kronor för enrumslägenheter till ensamkommande flyktingungdomar och tjänat miljoner.

Erik Selin pratar nu i stället ut i tidningen Fastighetssverige.

Selin säger att han själv och Balders vice vd Sharam Rahi gick in som delägare bara för att hjälpa sina vänner - och de övriga två delägarna - Pontus Teiler och Nubar Kino.

– Vi ville bara säkerställa att allt gick rätt till, inte minst med tanke på att de skulle hyra lägenheter av Balder, säger Selin.

Skulle göra konkurs

Selin säger också till tidningen Fastighetssverige att om hyrorna skulle sänkas från 46 500 kronor per månad till 35 000 kronor så skulle Steget Vidare göra konkurs – trots att Steget Vidare hyr lägenheterna för 3 000 kronor per månad av Balder.

Men Expressens granskning visar att företagen Steget Vidare och Vale Fastighetsförvaltning (tidigare Klivet Vidare AB) gjort sammanlagda vinster på 16 miljoner kronor bara under 2013 – och Steget Vidares nettomarginal har legat på över 22 procent.

Erik Selin säger också att personalkostnaderna i Steget Vidare är stora och att det går åt mycket personal.

"Krävs små arbetsinsatser"

Men Birgitta Korpe, verksamhetschef för ensamkommande barn- och ungdomar i Mölndal är av annan uppfattning.

– En personal kan sköta tio ungdomar i tio lägenheter. Det krävs små arbetsinsatser för utslussningslägenheterna och företagen gör miljonvinster, säger Birgitta Korpe.

På frågan varför Erik Selin inte ville ställa upp i en intervju med Expressen säger han:

– Jag visste att de inte var intresserade av sakfrågan. Med facit i hand kanske jag skulle ha gjort annorlunda där också.

Han säger också – trots att bolagen Steget Vidare och Vale Fastighetsförvaltning har ett eget kapital på över 15 miljoner kronor – att vare sig han eller Sharam Rahi fick några pengar när de sålde sina aktier i slutet av 2014.

Expressen har vid flera tillfällen sökt både Erik Selin och vice vd för Balder Sharam Rahi för att ställa fler frågor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag