Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sekulär bloggare dödad i Bangladesh

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dhaka, Bangladesh.
Foto: Olle Sporrong

En bangladeshisk bloggare, som mördades natten till tisdag, skulle ha deltagit i ett seminarium i Stockholm några dagar före mordet. Men svenska ambassaden i Dhaka nekade honom visum.

Svenska PEN hade bjudit den sekuläre bloggaren Ananta Bijoy Das att medverka vid ett seminarium i anslutning till pressfrihetens dag den 3 maj, där han skulle tala om hoten mot journalister och författare i Bangladesh, skriver dn.se.

Men svenska utrikesdepartementet gav honom alltså inget inresetillstånd. Motivet var att det fanns en risk att Bijoy Das skulle stanna i Schengen-området efter sitt besök och att hans besök inte var angeläget nog, enligt Annika Thor, ledamot i Svenska PEN:s styrelse.

– Om ambassaden inte avslagit hans visumansökan, då hade han kommit hit den 3 maj och befunnit sig här i två veckor. Då hade han inte dött i dag, säger hon till dn.se.

Mördad med machete

Ananta Bijoy Das hade mottagit hot de senaste månaderna och hans vän Debasish Debu säger till nyhetsbyrån AFP att kamraten stod på "extremisternas dödlista". 33-årige Das, som arbetade på bank, dödades av ett maskerat machetebeväpnat gäng i staden Sylhet.

Det är tredje gången på mindre än tre månader som en kritiker av religiös extremism mördas i landet.

Das, som beskrivs som ateist, skrev på en sajt modererad av amerikanske bloggaren och författaren Avijit Roy – som själv knivmördades i huvudstaden Dhaka i februari. För bara en vecka sedan tog al-Qaidas gren på den indiska subkontinenten (Aqis) på sig attacken mot Roy.

Bangladesh är officiellt ett sekulärt land, men över 90 procent av befolkningen är muslimer. Militanta religiösa extremister har attackerat sekulära författare de senaste åren samtidigt som regeringen har försökt att slå ned på hårdföra islamistiska grupper som förespråkar sharialagar.

Morden på bloggare har utlöst flera demonstrationer både nationellt och internationellt och regeringen har kritiserats för att inte göra tillräckligt för att skydda sekulära aktivister och journalister.

Ökad polarisering

Enligt Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, är den bakomliggande problematiken rotad i den lokala politiken men också en del av en ökad polarisering mellan religiösa grupper i hela Sydasien.

– Det tycks bli allt mindre utrymme för demokrati i Bangladesh. Det är svårt att yttra sig i medier, att ha en sekulär ståndpunkt. Också i länder som Indien och Pakistan är utrymmet mindre för yttrandefriheten i dag än för ett par år sedan, säger han till TT.

Mördade bloggare

■ Den 26 februari knivmördades amerikanen Avijit Roy, som var född i Bangladesh, i huvudstaden Dhaka. Även hans fru skadades i attacken.

■ Den 30 mars höggs bloggaren Washiqur Rahman ihjäl i närheten av sitt hem i Bangladesh huvudstad Dhaka. Enligt polisen attackerades han på grund av påstådda "anti-islamiska" blogginlägg.

■ 12 maj dödades bloggaren Ananta Bijoy Das av ett machetebeväpnat gäng i staden Sylhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.