Sektledaren Hans Scheike död – blev 95 år

Ledde smisk- och sexkollektiv • Fick fängelse för sexuella övergrepp mot barn.
Hans Scheike är död.
Foto: GÖRAN ÄRNBÄCK
Hans Scheike.
Foto: PRIVAT
Hans Scheike.
Foto: MARTINA HUBER

Den svenske sektledaren Hans Scheike är död, kan Expressen berätta.

Scheike ledde ett kontroversiellt kollektiv – kallat ”sexsekten” – i Kopparberg där man ägnade sig åt smisk- och sexterapi.

Hans Scheike och andra medlemmar av kollektivet dömdes i slutet av 1980-talet för sexuella övergrepp mot barn.

Hans Scheike har beskrivits som en sektledare som omgav sig med kvinnliga medlemmar på den lantliga gården i Bergslagen.

I slutet av november gick han bort, kan Expressen berätta. Uppgiften bekräftas av en anhörig som Expressen varit i kontakt med, som avböjer att kommentera Scheikes bortgång i övrigt.

Hans Scheike blev 95 år gammal.

Blev känd för ”smiskterapi”

Till yrket var Hans Scheike grafolog och analyserade samband mellan handstilar och personlighetstyper. Men det var i en annan roll som han gjorde sig känd:

Som ledaren för ett kollektiv, som oftare beskrivits som en sekt, på en gård utanför Kopparberg.  

På den ökända gården bedrev Hans Scheike, och kvinnliga medlemmar, under decennier vad de beskrev som ”smiskterapi” och verksamheten fick enorm uppmärksamhet i tv-inslag och reportage. 

Från början var det vuxna kvinnor som Scheike hade polyamorösa förhållanden med som fick smisk på rumpan med björkris, som en del av kollektivets speciella terapi.

I slutet av 1980-talet briserade dock kollektivets verksamhet i en skandal.

Expressens förstasida 8 september 1988.

Beskrevs som en sexsekt

Barn hade då flyttat in på Hans Scheikes gård. 1988 rymde tre av barnen från vad kollektivet kallade för ”sommarläger”, och verksamheten beskrevs som en ”sexsekt”.

Journalisten Ida Lundqvist har i Sveriges Radio P3-dokumentären ”Hans Scheike och hans kvinnor”, från 2009, rapporterat om hur barnen lockades till lägret med löften om åsneridning. 

Hans Scheike och tre kvinnliga medlemmar i kollektivet dömdes för sexuella övergrepp mot barn. Ledaren själv dömdes till sex års fängelse medan kvinnorna fick upp till 18 månaders fängelse. 

Hans Scheike i sin cell på Kumlaanstalten.
Foto: ROLF KARLSSON

Efter att Hans Scheike avtjänat halva strafftiden så frigavs han och tog på nytt upp verksamheten på gården. 

Tillsammans med kvinnorna började han att producera ett stort antal smiskfilmer där det användes björkris, rotting och mattpiskare.

Så sent som 2014 släppte författaren Magnus Utvik en bok om kollektivet: ”Tuktad till frihet”, där han avslöjade att Hans Scheike, då 89 år, fortfarande styrde smiskkollektivet. 

Expressen har sökt en av kollektivets kvinnliga medlemmar för en kommentar kring  Scheikes bortgång. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.