Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sektens ledare gripen – efter massutbrottet

Moderna ska testa sin vaccinkandidat på 30 000 människor i USA - hon är föst ut.
Lee Man-hee misstänks för att ha undanhållit information om spridningen av coronavirusest inom sekten.Foto: KIM JU-SUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Den koreanska staden Daegu drabbades av coronaviruset i februari. Många av stadens fall kopplas till den kristna sekten.Foto: KIM JUN-BEOM / AP TT NYHETSBYRÅN

Den religiösa sekten ligger bakom minst 36 procent av coronafallen i Sydkorea.

Nu har ledaren gripits för att ha undanhållit information om smittspridningen, enligt Reuters.

Lee Man-hee, 89, är ledare för den kristna sekten Shincheonji Church of Jesus med över 200 000 medlemmar i Sydkorea.

Sekten hamnade i fokus när coronaviruset började sprida sig i landet i februari och en 61-årig kvinnlig medlem misstänktes ha smittat 30 andra församlingsmedlemmar med coronaviruset i miljonstaden Daegu. 

Kvinnan gick på minst fyra gudstjänster trots att hon inte var frisk, enligt The Guardian.

Nu kopplas över 5 200 fall till sekten, motsvarande 36 procent av Sydkoreas totala siffra.

Sektledaren kan ha hållit spridningen hemlig

Lee Man-hee har beskrivit coronaviruset som ”djävulens gärning” och misstänks nu för att ha konspirerat med andra sektledare för att hålla omfattningen av spridningen hemlig för myndigheterna.

En representant för kyrkan uppger för Reuters att Lee har varit orolig för medlemmarnas personliga information, men inte försökt dölja något.

Lee misstänks också för att ha förskingrat motsvarande drygt 41 miljoner kronor från kyrkans medel.

Shincheonji Church of Jesus grundades 1984 av Lee Man-hee och följarna uppmanas att se honom som en reinkarnation av Jesus, skriver The Guardian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.